Mine første indtryk af Sony Xperia X

2

TOKYO: Xperia X er en optimeret Xperia Z5. Kameraet er der ekstra fokus på, men er det nok til succes? Vi har pre-testet Xperia X.

Sony Xperia X-serien (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X-serien (Foto: Sony Mobile)

I maj forventer Sony den første, af de nye telefoner, Xperia X, lander i de danske butikker, men hvad får man for de 4.500 kroner (vejledende) telefonen koster?

På et smut til Tokyo, Japan, sammen med Sony, har jeg haft mulighed for at låne en early-production sample. Og der venter kunderne gode og knapt så gode ting i den nye telefon.

 – Sony: Smartphones alene er ikke rentabelt nok

Først og fremmest har Sony optimeret designet. Den relativt skarpe kant der løb rundt langs forsiden på Xperia Z5, er væk. I stedet for et såkaldt 2D-glas, altså en glasoverflade der buer en smule ud i kanten, og hele topglasset er således pænt afrundet og de skarpe kanter er væk. Den nye telefon føles mere helstøbt end forgængeren.

Sony har bibeholdt fingeraftrykslæseren i powerknappen på højre side, der er headsæt stik i toppen, MicroUSB-stik i bunden samt volumenknapper på højre side, placeret under powerknappen.

Designlayoutet er optimeret, ingen tvivl om det, men det er stadig anonymt, og du kan på afstand ikke se, om det er en Xperia Z5 eller Xperia X, der tydeligvis er skabt ud fra præcis samme designtanke og skabelon. I betragtning af Sony lancerer en ny serie (X-serien) er det skuffende, der ikke er sket mere end der faktisk er.

Tåler ikke vand

Sony Xperia X Performance (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X Performance er vandtæt (Foto: Sony Mobile)

Vand- og støvtætheden er droppet på Xperia X. Ifølge Sony er vandtætheden vigtig for nogle kunder, som en tryghed, omkring købssituationen, men i dagligt brug har det ikke den store betydning, og fokusgruppe-undersøgelser har vist, at det tilsyneladende ikke er så vigtigt endda.

Jeg synes det er ærgerligt, at man skal op på Xperia X Performance, for at få en vandtæt telefon. Sony siger her, at vi i Danmark har været vant til telefonerne har haft denne funktion, men i andre markeder har der været flere telefoner i salg, som ikke er vandtætte. Dermed er det altså os i Norden, der har vænnet os til, at det er sådan med Sony.

Kigger du rigtig tæt på designet opdages det også, at telefonen er samlet af to dele, og altså ikke har et såkaldt unibody deign. Der er en tydelig nedsænket samlekant langs bagcoveret af telefonen, der i øvrigt ikke kan tages af.

Lidt mindre skærm

Sony fortsætter med samme skærmtype og opløsning som på Xperia Z5. Det er en IPS LCD skærm i Full HD (1080 x 1920 pixels), der på softwaresiden støttes af BRAVIA TV-teknologi, for at optimere billederne yderligere. I forhold vil Z5 er skærmstørrelsen 0,2 tommer mindre (5,0 tommer  alt), hvilket nok ikke ligefrem gør noget dårligt for batteritiden, men det er vanskeligt at teste på en early-produktion enhed.

 – Sony Xperia XA, X og X Performance side om side

Der er ikke tale om en dårlig skærm, den er bare ikke oplevelsesmæssigt på niveau med, hvad Samsung præsterer med Super AMOLED på Galaxy S6 og S7-serierne. Billedet på skærmen klarer sig bedst, når telefonen betragtes lige på. Ses skærmen fra siderne forsvinder noget af lyset og lidt af tydeligheden går af.

Sorte elementer på billeder og grafik fremstår ikke i dyb sort, men i en mørkegrålig tone, men direkte sammenlignet står kontrasten mellem hvid og sort fornuftig. Jeg har ikke lige nu en Xperia Z5 ved min side, men jeg tænker det er nogenlunde den samme skærmoplevelse på den nye model.

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Optimeret brugerflade

De grafiske designere har efter introduktionen af Android 6.0 Marshmallow (testtelefonen kører 6.0.1) været i gang med optimeringer af ikonerne og en del af udtrykket på telefonen. Blandt andet Telefon, Meddelelser, Apps, Kontakter, Lommeregner, Vejr, Mail m.fl. har fået nyt ikondesign.

Sony har lagt deres egenudviklede kalender-app på hylden, og bruger nu den originale som Android er født med, fordi den, ifølge Sony, nu er blevet god nok, til de ikke behøver erstatte den.

I stedet for forstørrelsesglasset i højre side af app-listen er der nu kommet en ”Søg efter programmer” i toppen, så det er mere tydeligt hvordan der søges.

Følgende ekstraprogrammer (bloatware) var inkluderet på Xperia Z5: Whats New, Nyheder fra Sociallife, Lifelog, Movie Creator, Skitse, TrackID, Xperia Lounge, AVG Protection, Playstation, Support, AR-effekt, Live Screen Streaming, OfficeSuite, Privilege Plus, SmartConnect og Googles app-pakke.

I den Xperia X, som jeg har brugt her i Tokyo, er der kun følgende tilbage: Internal Market, Ligelog, Lounge, Movie Creator, PlayStation, Skifte, Support, TrackID, Video & TV SideView, Whats New og Googles app-pakke.

Det er skønt at se, hvordan Sony tilslutter sig trenden med færre pre-installerede programmer. Pluspoint for det. Når det er sagt, så kan dette (desværre) ændre sig i begge retninger på den softwareversion der kommer til Norden.

Sony baserer nu tastaturet på SwiftKey, som naturligvis i vores markedsområde vil tale dansk.

Screenshots fra Xperia X

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Kameraet er Sonys vigtigste feature

Jeg har fået en meget lang og detaljeret ingeniørforklaring om kameraet i telefonen, men desværre kan jeg ikke gengive det hele. Grundlæggende har Xperia X den sammen sensor som Xperia Z5, men der er optimeret kraftigt på hastigheden.

Kameraet starter hurtigere op, får hurtigere billedet i kassen og har fået nye funktioner. Et eksempel er Pretictive Autofokus, på dansk Objekt Sporing. Her forsøger telefonen at forudsige bevægelsen af motivet. Så hvis du har en person der løber mod kameraet, fastholdes fokus selvom personen løber tættere og tættere på. Når udløseren aktivers er kunsten at få billedet lynhurtigt gemt, hvilket faktisk fungerer rimelig overbevisende.

Inside Sony-kameraet: Så imponerede lille er kredsløbet

Desværre er Objekt Sporing ikke altid en fordel, da det automatiske system, også steder hvor det ikke er påkrævet, vil forsøge at finde ”objektet” i billedet og følge det. Det betyde fokus på et forkert sted. Derfor må man i menuen og deaktivere det ind i mellem.

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Sensoren er 23 megapixels stor, men autotilstand skyder kun billeder på 8 megapixels. Det hænger sammen med, at ellers kan de avancerede funktioner som eksempelvis HDR ikke virke optimalt.

Pre-produktionstelefonen havde store problemer med overeksponering af lyse områder i billedet, og i nogle situationer oplevede jeg, at billederne fra både Samsung Galaxy S7 og den nye Huawei P9 var bedre.

Endnu engang er der optimeret på fotografering i dårlig belysning. Idéen er god, men desværre har jeg også set overeksponeringer, hvis der har været i lyst område inden for motivrammen.

Også på videodelen er der optimeret. Der er kommet en hysterisk god videostabilisering. Det kan du se i klippet herunder.

Alt i alt har jeg fået gode testbilleder med hjem fra Japan, men jeg vil vente med at afsige endelig dom over kameraet, indtil det endelige anmeldereksemplar lander. Det peger i den rigtige retning, men jeg skal se mere før jeg er overbevist om, at Sony ligger sig op i kamerasuperligaen med denne telefon.

Galleri: Billeder fra Xperia X

 – Se flere billeder taget med Sony Xperia X

Video: Test af videostabilisering

En hurtig telefon

Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)
Sony Xperia X (Foto: Sony Mobile)

Xperia X kører på en Qualcomm Snapdragon 650 hexacore 64 bit processor (1.8 GHz / 1.4 GHz) med 3 GB RAM. Den gør det umiddelbart rigtigt godt. I hvert fald har der ikke været ventetider, når jeg har brugt telefon. Det gælder både ved brug af programmer, skift mellem apps osv.

Hvordan den klarer sig på benchmark kan jeg ikke sige, da denne pre-test enhed ikke tillader brug af testprogrammer til benchmark.

Alt i alt har Sony Xperia X været godt selskab, men om det udvikling der er sket fra Xperia Z5 til denne er nok til, at forbrugerne vil købe den, må tiden vise.

En sjov ting er i øvrigt, at lillebroderen i serien, Xperia XA, kommer med kant-til-kant skærm, og er på designet noget mere fremme i skoene end Xperia X, i hvert fald efter min mening. Det kan betyde, at XA på den lange bane, ender med at blive en mere interessant telefon.

MereMobil.dk vil senere bringe en stor test af Sony Xperia X.

Mere til historien

Sony Xperia X bliver tilgængelig i farverne Hvid, Sort, Lime Gold og Rose Gold.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer