Doro Liberto 825 test – en smartphone for ældre

TEST: Læs testen af den ældrevenlige Android smartphone, Doro Liberto 825, som byder på super gode muligheder - også for pårørende.

Doro Liberto 825

Doro Liberto 825 (Foto: Doro)

Vi tager her et nærmere kig på Doro Liberto 825.

Det er oftest topmodellerne med de fede specifikationer og tårnhøje priser, der løber med størstedelen af både medieomtalen, men også markedsføringsbudgetterne. Er man interesseret i budgettelefoner eller ældrevenlige telefoner, ja så skal man selv lave et større eller mindre detektivarbejde.

Størstedelen af anmeldelserne på MereMobil.dk er af smartphones i high-end eller mid-end kategorien, men vi kigger også gladeligt på produkter der tilhører andre kategorier.

 - Doro klar med ny senior-smartphone - Liberto 825

Denne test omhandler en smartphone, der henvender sig til en anden målgruppe end de fleste smartphones.

Telefonen er Doro Liberto 825, som er produceret af det svenske elektronikfirma Doro, der har gjort det til deres speciale at gøre noget ekstra for brugervenligheden og de ældrevenlige telefoner.

Designet på Doro Liberto 825

Mange af Doros telefoner har været ældrevenlige mobiltelefoner, hvor flere af dem også har haft fysiske tastaturer. Det er der ikke noget af på Liberto 825, som er en smartphone – men en ældrevenlig en af slagsen.

På fronten kunne den på mange måder ligne en ”helt almindelig” smartphone, dog har den lidt større fysiske taster end tilfældet er på eksempelvis en telefon fra Samsung, LG eller Huawei. Og selve udtrykket er også lidt mere ”kluntet” end på topmodellerne vi kender.

På bagsiden finder vi en af de funktioner, der for alvor adskiller Doro fra konkurrenterne - den velkendte nødknap.

Kærlighed ved første blik

Når man første gang starter Doro-telefonen op, så mødes man af en meget udførlig trin-for-trin guide, der simpelthen hjælper en til at få sat telefonen op til ens egne behov. Man fortæller blandt andet også om det er ens første bekendtskab med smartphone-verdenen eller ikke.

Det betyder, at Doro holder brugeren i hånden fra starten og når man er færdig med den meget pædagogiske opsætningsguide, så kommer man ind i telefonens styresystem, der ligeledes er pædagogisk og med en meget simpel brugerflade.

Faktisk kunne telefonen måske ligeså godt være henvendt til børn, der skal stifte bekendtskab med en smartphone første gang.

Når man kommer ind i selve telefonen er de tre primæreste funktioner fremhævet - nemlig ”ring op”, ”vis” og ”send”. Vælger man ”ring op”, så er næste valgmulighed "et nummer", ”en jeg har talt med” eller "en kontakt" - og nederst ses telefonsvaren. Kort sagt er det meget logisk og faktisk nede i ”pixi-sprog”.

Det eneste der måske kunne blive irriterende på sigt er denne meget pædagogiske ”forklaring” til hver ting man gør, når man forstår telefonen. Her skal dette kunne slås fra.

Foruden selve telefonen, så følger der også tjenesten ”My Doro Manager” med til telefoner fra Doro Liberto-serien. Denne tjeneste giver familie eller andre muligheden for, at fjernstyre telefonen fra deres egen enhed (computer eller via en app). Her kan de kontrollere telefonens ringetone, kontakter og nødhjælpsknappen – også selvom de fysisk ikke befinder sig i nærheden.

Du kan i videoen herunder se, hvordan du bliver guided igennem Doro Liberto 825

 - Doro klar med ny Android-tablet

Kameraet er godkendt

Denne Doro-smartphone er ikke en high-end telefon og kameraet har helt sikkert heller ikke været noget af det primære for producenten.

Men tager man prisen på telefonen i betragtning så gør kameraet i Doro Liberto 825 det faktisk ganske fornuftigt. Kameraet er på 8 megapixels og yder i langt de fleste situationer, hvor der er rigeligt med lys, et ganske rimeligt resultat.

Mere om specifikationerne på Liberto 825

Specifikationsmæssigt er der også et godt stykke til topmodellerne fra Liberto 825, men det er heller ikke en telefon, som henvender sig til en high-end bruger – tværtimod.

Liberto 825 er Doros bud på en telefon, der kan være brugerens første møde med en smartphone.

Og det første der møder en ved opstarten er også en introduktion, der gør det nemt at komme i gang med smartphone-verdenen. Et af spørgsmålene er som nævnt blandt andet om brugeren har kendskab til smartphones.

Skærmen er på 5 tommer og har en opløsning på 1280 x 720 pixels – samt 294 ppi. Telefonen kommer med Android 5.1 Lollipop, 8 GB intern hukommelse (kan udvides med microSD-kort på op til 32 GB), 4G LTE, quad-core processor fra Qualcomm.

Men har Doro sin berettigelse? Eller kan "de ældre” eller smartphone-begyndere ikke bare få en hvilken som helst smartphone? Det vil vi se nærmere på senere i denne test, hvor vi også kommer med vores vurdering af dette.

Doro Liberto 825 (Foto: Doro)

Doro Liberto 825 (Foto: Doro)

Hovedspecifikationer

Mål: 145,8 x 72,5 x 10,1 mm
Vægt: 159 gram
Skærm: 5.0” 1280 x 720 pixels, 294 PPI
Kamera: 8 megapixels og 720p videooptagelse
Ydelse: Qualcom MSM8909, Quad-Core processor
Software: Android 5.1
Netværk: 4G LTE, 2G og 3G
Batteri: 2.000 mAh
Lager: 8 GB + micro-SD op til 32GB
Pris: omkring 2.000 kroner uden abonnement
Andet: Nødknap, kompatibel med høreapparat, hjælpe program

Mange fysiske taster

Doro Liberto 825 har mange fysiske taster at forholde sig til for brugeren, men de har en god størrelse.

På fronten af telefonen har den de tre velkendte knapper, som kendes på andre Android-telefoner – nemlig ”åbne programmer”, ”hjem-tasten” og ”retur-knappen”. Modsat mange andre Android-telefoner, så er de på Doro telefonen her store fysiske taster og altså ikke ”touch-taster”.

 - Doro klar med Doro Liberto 828 - smartphonen til en smart generation

Også på siden er der både de klassiske volumen (op/ned), tænd/sluk knap og en dedikeret kameraknap.

Og bagerst finder man det som for alvor adskiller Doro fra konkurrenterne – nemlig nødhjælpsknappen, der kan bruges i nødstilfælde. Den kontakter udvalgte personer med en tekstbesked og placering ud fra GPS.

SMS og tastatur

Det er utrolig nemt, at komme ind og skrive en besked og det hele fungerer meget intuitivt.

Eneste anke jeg faktisk har mod SMS-applikationen er, at størrelsen på tasterne på tastaturet efter min vurdering lige små nok til målgruppen da det er helt standard størrelse, som vises per default.

Keyboardet er SwiftKey og er generelt et virkelig godt tastatur, som jeg kun kan give mine varmeste anbefalinger. Et af de absolut bedste Android-tastaturer efter min mening.

Tilbehør med i pakken

Normalt når man køber en ny telefon, så er der rigtigt mange ting, som er tilbehør der skal købes separat ved siden af selve telefonen.

Men med Doro er der i salgsæsken et in-ear headset, micro-USB ladekabel og en dockingstation.

Der er desuden også en applikationen i telefonen, som hedder forstørrelsesglas. Hvilket formentlig er et værktøj, som flere i målgruppen vil finde nyttigt.

Konklusion: Liberto 825 er et fint køb

Der er ingen tvivl om, at Doro Liberto 825 er perfekt for dem, som kigger mod Doros andre produkter, men egentlig gerne vil have en smartphone.

Og det er uden tvivl en meget brugervenlig og lettilgængelig smartphone for brugere at komme i kast med. Dog er det også vigtigt, at dele de ”ældre” op i grupper – for jeg har mødt ældre mennesker over 80 år, der aldrig ville overveje Doros produkter, mens jeg også har mødt nogle omkring 60 år, der havde en Doro telefon.

Så om Doro Liberto 825 er den perfekte smartphone for ældre, det er der ikke et entydigt svar på. For det kommer også an på brugerens behov og krav til en smartphone – og altså derfor også hvilke tekniske kundskaber brugeren har, og om brugeren lyst til at give sig i kast med sådan et produkt. Jeg kender efterhånden flere i 60’erne og 70’erne, som har en smartphone fra Apple, Samsung og Sony.

Derfor tænker jeg, at Liberto 825 er for de der overvejer en Doro i forvejen og der ikke interesserer sig synderligt for teknik. Det er i øvrigt super smart, at familien kan fjernstyre mobilen.

Nødhjælpsknappen er for alvor det, som gør Doro langt mere interessant for de ældre end andre smartphones, da den kan give tryghed for både familie og den ældre selv.

Når vi summerer op, så er der så mange gode ting ved Doro Liberto 825 til de rette brugere, at vi synes den fortjener 5 ud af 6 stjerner. Det er ligeså meget ”tillægs-mulighederne”, som My Doro Manager og nødhjælpsknappen, der lige får Doro det sidste ”hak” op på skalaen.

Doro Liberto 825 er en rigtig intuitiv telefon, baseret på Android, hvor brugeren også kan installere apps. Men det kræver lidt teknisk indsigt eller teknisk lyst for brugeren, at gå i gang med telefonen, da den er lidt mere avanceret at anvende, end hvad vi normalt ser fra Doro.

Fordele og ulemper

Fordele

- Nem og intuitiv brugerflade
- Nødhjælpsknappen
- My Doro Manager

Ulemper

- Stor og derfor svær at betjene med en hånd
- Mange knapper at forholde sig til
- Kræver en smule teknisk lyst for brugeren

Mere til historien

En af Doro's tidligere telefoner, Doro PhoneEasy 605, er i øvrigt den mobil, som i en kæmpe test Erhvervsstyrelsen står bag, havde den bedste mobilantenne.

Doro Liberto 825 test
iPhone 15 Pro Max er den bedste iPhone i årevis | TEST

TEST: Den bedste og vildeste iPhone lige nu er iPhone 15 Pro Max. Læs her hvorfor den skal have topkarakter.

(mere…)
DJI Mini 4 Pro: En STOR opgradering | Her er min test på dansk
(mere…)
iPhone 15 Pro og Pro Max: Et gigantisk skridt frem i mobilfotografi og video

VIDEO: Se denne video og kom tæt på de nye foto- og videofunktioner i iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max.

(mere…)
Sådan gør du iPhone super-brugervenlig for ældre
(mere…)
Sony Xperia 5 V test | the heat is on - på en forkert måde

TEST: Den bliver alt for varm, oplader langsomt og er ret dyr. Her er min test af Sony Xperia 5 V.

(mere…)
Stiga A1500 test | sådan er den trådfrie robotplæneklipper

TEST: Ingen kanttråd - men effektiv GPS-kortlægning! Din græsplæne bliver mega flot med Stiga A1500 robotplæneklipperen. Men..!

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram