Ny vogn til uafhængig test af mobildækning

Rambøll tilbyder nu, uvildigt, at undersøge mobildækning med specialudviklet målevogn.

Den øgede digitalisering i det danske samfund beror i stigende grad på gode kommunikationsforbindelser, og behovet for altid at have et stabilt signal på mobiltelefonen, eller det mobile bredbånd, vokser år for år.

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

Både almindelige danskere, virksomheder og det offentlige er efterhånden meget afhængige af de trådløse forbindelser, som teleselskaberne leverer, men leveres også den dækning som teleselskaberne hævder, og hvordan kan dækningen dokumenteres?

En dokumentation kan laves ved at teste - eller benchmarke de enkelte mobilselskabers mobildækning ved at udføre målinger af kapacitet, signalstyrke og Quality of Service.

Rambøll vil derfor nu tilbyde at sammenligne teleselskabernes mobilnetværk ved hjælp af en specialudviklet målevogn, udstyret med blandt andet ekstra strømforsyning og fastspændte antenner på taget.

Kommuner er oplagte kunder

De seneste mange år har landets kommuner og mobilselskaber næsten ligget i en veritabel skyttegravskrig omkring mobildækningen og mangel på samme. Mobilselskaberne hævder på den ene side, at deres dækning lever op til forventningerne og underbygger påstanden med deres egne målinger, men disse måleringer er ikke uafhængige, og hvis der er uenighed mellem f.eks. en kommune og mobilselskab, så har kommunen svært ved at dokumentere sine påstande.

Rambøll kan nu tilbyde, at foretage en uvildig måling, som kan dokumentere den faktisk mobildækning.

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

- ”Hvis kommuner føler sig hægtet af det moderne samfund og oplever dårlig dækning til f.eks. hjemmepleje, så kan man via testkørsel lokalisere og dokumentere problemet. Dermed skaber man et incitament til signalforbedringer hos staten og operatørerne,” siger Frede Lillelund, afdelingschef hos Rambøll.

- Test: TDCs netværk er landets bedste

Uafhængig test dokumenterer brugeroplevelser

Ifølge Rambøll kan selskabet levere kvalificeret, uafhængig benchmarking som sikrer, at målingerne kan sammenlignes med de faktiske brugeroplevelser. Til testkørsler benyttes en specialudviklet målevogn, der blandet andet er udstyret med ekstra strømforsyning og fastspændte antenner på taget. Måleresultaterne monitoreres af erfarne teknikere, så resultaterne opnår den validitet:

- ”Ved testkørsel kræves det, at målevognen er bygget til formålet. Vores bil leverer den bedste service inden for området, og man kan stole på måleresultaterne. Signalet i en bil påvirkes af metal, nærliggende bygninger og andre forstyrrende elementer, hvilket skaber upålidelige resultater. Med de rigtige terminaler installeret samt antenner på taget opnår man et mere direkte signal, og man kan tilmed dæmpe signalet og simulere indendørs dækning. Vi måler også kapacitetsbehovet, da en enkelt mast oftest ikke er tilstrækkelig, hvis der fx sidder 300 medarbejdere i en stor kontorbygning,” siger Flemming Sode, Senior Tekniker hos Rambøll.

Mere til historien

Dokumentation af mobildækning kan f.eks. benyttes til, at stille dækningskrav til teleselskaberne i offentlige udbud.

Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

(mere…)
Der kommer turbo på 5G i 2022

2021 blev året, hvor 5G for alvor blev udrullet i Danmark. 2022 bliver året, hvor 5G bliver 'mainstream' og med turbo på hastigheden.

(mere…)
5G-status for 3's kunder - så langt er 3

OVERBLIK: 5G-udrulningen hos 3 er bagefter tidsplanen, men det er ventetiden værd. Få en stor status på 3's 5G-planer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram