Ny vogn til uafhængig test af mobildækning

0

Rambøll tilbyder nu, uvildigt, at undersøge mobildækning med specialudviklet målevogn.

Den øgede digitalisering i det danske samfund beror i stigende grad på gode kommunikationsforbindelser, og behovet for altid at have et stabilt signal på mobiltelefonen, eller det mobile bredbånd, vokser år for år.

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)
Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

Både almindelige danskere, virksomheder og det offentlige er efterhånden meget afhængige af de trådløse forbindelser, som teleselskaberne leverer, men leveres også den dækning som teleselskaberne hævder, og hvordan kan dækningen dokumenteres?

En dokumentation kan laves ved at teste – eller benchmarke de enkelte mobilselskabers mobildækning ved at udføre målinger af kapacitet, signalstyrke og Quality of Service.

Rambøll vil derfor nu tilbyde at sammenligne teleselskabernes mobilnetværk ved hjælp af en specialudviklet målevogn, udstyret med blandt andet ekstra strømforsyning og fastspændte antenner på taget.

Kommuner er oplagte kunder

De seneste mange år har landets kommuner og mobilselskaber næsten ligget i en veritabel skyttegravskrig omkring mobildækningen og mangel på samme. Mobilselskaberne hævder på den ene side, at deres dækning lever op til forventningerne og underbygger påstanden med deres egne målinger, men disse måleringer er ikke uafhængige, og hvis der er uenighed mellem f.eks. en kommune og mobilselskab, så har kommunen svært ved at dokumentere sine påstande.

Rambøll kan nu tilbyde, at foretage en uvildig måling, som kan dokumentere den faktisk mobildækning.

Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)
Special Udviklet målevogn (Foto: Rambøll)

– ”Hvis kommuner føler sig hægtet af det moderne samfund og oplever dårlig dækning til f.eks. hjemmepleje, så kan man via testkørsel lokalisere og dokumentere problemet. Dermed skaber man et incitament til signalforbedringer hos staten og operatørerne,” siger Frede Lillelund, afdelingschef hos Rambøll.

Test: TDCs netværk er landets bedste

Uafhængig test dokumenterer brugeroplevelser

Ifølge Rambøll kan selskabet levere kvalificeret, uafhængig benchmarking som sikrer, at målingerne kan sammenlignes med de faktiske brugeroplevelser. Til testkørsler benyttes en specialudviklet målevogn, der blandet andet er udstyret med ekstra strømforsyning og fastspændte antenner på taget. Måleresultaterne monitoreres af erfarne teknikere, så resultaterne opnår den validitet:

– ”Ved testkørsel kræves det, at målevognen er bygget til formålet. Vores bil leverer den bedste service inden for området, og man kan stole på måleresultaterne. Signalet i en bil påvirkes af metal, nærliggende bygninger og andre forstyrrende elementer, hvilket skaber upålidelige resultater. Med de rigtige terminaler installeret samt antenner på taget opnår man et mere direkte signal, og man kan tilmed dæmpe signalet og simulere indendørs dækning. Vi måler også kapacitetsbehovet, da en enkelt mast oftest ikke er tilstrækkelig, hvis der fx sidder 300 medarbejdere i en stor kontorbygning,” siger Flemming Sode, Senior Tekniker hos Rambøll.

Mere til historien

Dokumentation af mobildækning kan f.eks. benyttes til, at stille dækningskrav til teleselskaberne i offentlige udbud.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer