Chromecast test – Googles streaming-enhed er et godt køb

TEST: Chromecast er vokset, blevet stor og moden, men det er stadig udfordret på enkelte punkter. Vores Chromecast test viser, at det er et godt køb.

Chromecast, ét lille beskrivende ord der har sat sig godt fast i danskernes bevidsthed. Efterhånden er Chromecast ligeså bekendt for den gennemsnitlige danske familie, som Apple TV. Flot af Google og godt for de danske forbrugere, der let og billigt har fået nem adgang til Netflix, ViaPlay og meget mere, på deres alt for gamle fladskærm.

 – OBS: Dette er en historisk anmeldelse. Læs også anmeldelsen af Chromecast Ultra

Chromecast

Chromecast sættes i HDMI-indgangen på ens TV.

For mange er Chromecast-enheden blevet en livsforlængelse af familiens ellers aldrende TV, der stod for udskiftning, når næste dyre elektronikpost skulle fornys. Og hvorfor ikke, når man for blot 270 kroner, nogle steder billigere, kan få adgang til adskillige streaming-tjenester, i stedet for at investere i nyt Smart-TV til 3-4-5 eller måske endnu flere tusinde kroner.

Men kan Googles lille vidunderdims klare hele familiens underholdningsvaner i 2015, eller er medieindholdet stadig for begrænset? For blot ét år siden havde vi på MereMobil.dk Chromecast til test. De fleste der har læst anmeldelsen, husker nok mest af alt dens lave karakter, og omtalen af manglende understøttelse af danske apps.

Siden dengang er Chromecast blevet officielt lanceret i Danmark, hvilket har betydet væsentlig lavere priser, langt højere tilgængelighed samt eksponering i medierne. Det har kastet en stor succes til Chromecast, som vi i to omgange har kunne afsløre, har givet et flot julesalg, samt en generel stabil markedsposition i Danmark.

Danskerne er vilde med Chromecast – eksplosivt salg

Let at komme i gang

Den helt store tekniske forklaring vil jeg ikke begynde på. Chromecast er på næsten alle områder indbegrebet af simpelhed. Lige fra opsætning til daglig brug er der sjældent noget dårligt at sige om Chromecast.

Chromecast er et lille HDMI-stik eller HDMI-dongle om man vil. Det eneste den kræver af dit TV, er en fri HDMI-indgang og strøm. Her er det en bonus hvis dit TV har en USB-port. Via denne kan Chromecast nemlig få strøm, så du slipper for, at have en stikkontakt i nærheden – men er det ikke tilfældet, følger der en lille adapter med, så den kan tilsluttes et almindeligt strømstik.

Når først Chromecast har forbindelse til en HDMI-port og strøm, kan det sjove begynde. Til en start skal en nem og let forståelig opsætning fuldføres. Denne tager alt fra 5 til 10 minutter, fra start til slut, og du skal aldrig tænke på, at bruge en fjernbetjening for at anvende Chromecast.

Indhold direkte til Chromecast

Chromecast er fri for fjernbetjeninger. I stedet bruges din smartphone, tablet, PC, Mac eller helt fjerde produkt der understøtter Chromecast. Listen er lang med enheder der understøtter systemet, hvilket har været med til at gøre succesen endnu større for Google.

Chromecast er ikke direkte forbundet til den enhed du ønsker at fjernbetjene Chromecast med. I stedet sendes der besked ud på nettet, og tilbage, direkte til Chromecast, kommer det du har ønsket den skal vise. Eksempelvis en video fra YouTube.

Den ”frie” forbindelse mellem den enhed du betjener med og Chromecast betyder, at du til hver en tid kan skifte betjeningsenhed, eksempelvis fra din smartphone til din tablet. Udseendelsen du er i gang med via Chromecast, vil ikke blive afbrudt. Det betyder også, at flere enheder med forbindelse til Chromecast, kan skiftes til at bestemme indholdet på skærmen.

Med gæster i huset der ønsker at dele indhold, er Chromecast også oplagt, så alle kan være med. Dette er blevet meget nemmere efter Google har åbnet for en gæsteforbindelse til Chromecast. Når man er på ”startskærmen” vil Google i det nedre venstre hjørne angive en pinkode, der skal indtastes, hvis din gæsts smartphone, med wi-fi aktiveret, ikke selv ”hopper på” Chromecast.

Det er nemlig sådan, at med en softwareopdatering for nyligt, så kan Chromecast udsende en lavfrekvens lyd, som det menneskelige øre ikke kan høre. Således kan den give adgang til Chromecast, uden at din gæst skal have adgang til hjemmets trådløse netværk. Virker den automatiske forbindelse ikke, beder Chromecast blot om den lille firecifrede kode, som vises på skærmen – det er smart!

Husets lille mediecentral

Chromecast er for mange blevet til den faste del af aftenunderholdningen. Flere Chromecast-brugere siger endda, a2t de har opsagt deres TV-pakker og erstattet dem med en Chromecast og et udvalg af streaming-tjenester.

For ét år siden var omfanget af streaming-tjenester, der understøttede Chromecast, mildt sagt begrænset i Danmark. Der er heldigvis sket en udvikling siden da.

I dag er det muligt for danske familier, at se film og serie-indhold fra Netflix, ViaPlay, TV2 Play, Google Play Film og YouTube. Dette er et stort fremskridt, siden vores første anmeldelse hvor det var begrænset til Netflix og YouTube.

Der er selvfølgelig langt flere applikationer der understøtter Chromecast, nogle som med lidt teknisk snilde, kan forbedre funktionaliteten af Chromecast yderligere, så Chromecast bliver et lille mediecenter, for husets lokalt gemte medieindhold.

Selvom listen med danske tjenester er vokset med tiden, er der stadig de der endnu ikke er kommet med understøttelse, heriblandt den nye Blockbuster tjeneste, YouSee Play og DR TV. DR lovede endda, at understøttelse ville ske i 2014, desværre er dette blevet nedprioriteret siden da.

Men med Netflix, ViaPlay, TV2 Play og YouTube er der for de fleste nok, i det store udvalg som disse tjenester tilsammen udgør. Hver især opdaterer de løbende deres indhold, så man hele tiden kan føle sig underholdt af noget nyt. Specielt ViaPlay og TV2 Play leverer meget dansk indhold, som opdateres løbende, mens Netflix leverer stribevis af amerikanske serier og film. Naturligvis kræver det, at man har abonnement på tjenesterne.

Der er selvfølgelig også understøttelse af musik på flere måder. Den nemmeste måde at lytte til musik via Chromecast er gennem YouTube-applikationen. YouTube har efterhånden et kæmpe kartotek af musik, og det er derfor oplagt at vælge, og det sørger samtidig for, at der sker lidt på skærmen, mens musikken flyder derudaf.

Har du uploadet din musiksamling til Google Play Musik, som kan rumme 20.000 sange gratis, så har du også herigennem mulighed for at skyde musikken igennem Chromecast. Men også musikapplikationer som Rdio, TuneIn Radio og Deezer understøtter Chromecast. Spotify er desværre ikke i blandt.

Familiealbummet på det store lærred

I vores tidligere anmeldelse fik Chromecast dårlig omtale for ikke at kunne kaste noget så simpelt som billeder op på skærmen. Det er en helt forståelig kritik, da det jo er en oplagt anvendelsesmulighed for den lille dongle.

Men den er også blevet vinklet i mellemtiden. Der er flere måder at fremvise sine fotos på Chromecast. Jeg vil starte med den letteste; Spejl skærmen fra din smartphone, åben din galleri-app og vupti, billederne ses på skærmen.

En anden måde er at bruge Google Fotos. Hvis man har enten Google+ eller Google Fotos installeret, er det muligt at lave backup af sine billeder, til Googles servere, dette kaldes ”Automatisk Backup”. Med funktionen slået til er det muligt via begge tidligere nævnte Google apps, at smide ens bedste billeder og hjemmevideo op på skærmen.

Én tredje måde at dele familiens billeder på den store skærm, er med apps som eksempelvis AllCast. Denne applikation tillader at sende stort set alt indhold lokalt indhold på enheden, op på skærmen. Men den kan også styre, hvis du eksempelvis har en netværksharddisk med billeder og hjemmevideo. 1-2-3 og du kan med AllCast smide billeder fra netværksharddisken op på TV’et, via Chromecast.

En sidste men meget kærkommen funktion, der er tilskyndet Chromecast siden vores første anmeldelse, er ”Pauseskærm”. Med funktionen pauseskærm aktiveret kan du vælge at bruge dit TV som et stort billedgalleri. Hvis du samtidig har valgt at dele dine billeder med Google Fotos, kan du lave en række albums, som nu tages med i Pauseskærmen, og vupti du har en digital fotoramme på 55 tommer.

Har man ikke valgt at dele ens billeder via Google+ eller Google Fotos, så kan man vælge, at få billeder udvalgt af Google, blandt andet fra kendte fotografer på Google+, NASA billeder og meget, meget mere.

Pauseskærm aktiverer sig selv når en forbindelse til Chromecast afbrydes eller man blot tænder Chromecast, uden at bede den om at afspille noget specifikt.

Galleri med Chromecast funktioner

Det her kan Chromecast også

Som du måske bed mærke i, så omtalte jeg spejling af smartphone. Dette er endnu en funktion der er blevet tildelt Chromecast. Det er nu muligt, via både smartphone og tablet på Android platformen, at spejle det man ser på den enkelte enhed, op på stuealteret – og det virker!

Spejlingen er meget hurtigt etableret mellem enhed og Chromecast, og det fungerer i både portræt orientering og landskab. Sidstnævnte fylder hele skærmen ud, med det man ser på enheden der spejles fra.

Det vigtigste af det hele – det virker rigtigt hurtigt! Man kunne frygte at trådløs forbindelse mellem smartphone eller tablet til routeren og trådløst videre til Chromecast, kunne forsinke forbindelsen så meget, det blev langsomt og ubrugeligt, men det er langt fra tilfældet. Fra man giver en kommando til det ses på Chromecast, er der en forsinkelse på mindre end ét sekund.

Selv video afspillet fra Ekstra Bladets hjemmeside, spejlet til Chromecast, kører flydende og lyden bliver endda overført med.

Sidder du med den bærbare eller stationære PC eller Mac, er der også rig mulighed for at smide indhold op på skærmen. Du skal blot hente et plug-in til din Chrome browser. Derefter fremkommer det velkendte Chromecast ikon i browseren.

Når man trykker på ikonet bliver det som udgangspunkt muligt kun at spejle den enkelte fane man er i, når man trykker på ikonet. Vælger man at trykke på den lille pil, der stikker frem i højre hjørne, efter man har klikket på ikonet, så fremkommer muligheden ”Cast skærm/vindue”. Nu kan ikke kun den enkelte fane ses, men alt det du ser på din computerskærm, fuldstændig som med spejling af telefon og tablet.

Der bliver dog gjort opmærksom på at funktionen er ”eksperimental”, hvilket betyder det ikke er en fuldendt funktion, men den kan anvendes med det i mente, at den kan fejle. Generelt er hele spejling fra PC og Mac, ifølge Google i Beta. Jeg mangler dog endnu at se funktionen fejle eller bryde sammen, end ikke en forbindelsesfejl har jeg oplevet med spejling mellem PC og Chromecast.

Derfor er Chromecast alle penge værd

Der er ingen tvivl om, at der stadig er mangler på den lille Chromecast dongle. Hvorfor har ”Cast denne fane til”-funktionen i Chrome været i Beta i mere end ét år, hvorfor kan jeg ikke spejle i højere kvalitet mellem smartphone, tablets og computere og hvorfor er det et bøvl at skifte mellem sommerhuset og derhjemme.

Sidstnævnte kan være en mindre hovedpine. Senariet er, at du har haft din Chromecast med i sommerhuset og vil nu bruge den hjemme igen, men Chromecast vil ikke forbinde til dit netværk, eller den tager ikke imod inputs fra din smartphone. Det eneste at gøre er at nulstille Chromecast. Men hvis du ikke har forbindelse, kræver det et tryk på en lille knap på enheden. Selv herefter kan der være problemer med opsætning. Det er som om den ikke kan lide at blive flyttet rundt på, for hver gang har det givet mig problemer.

Men hvad, til 270 kroner er det slet ikke besværet værd, man burde bare købe én Chromecast, til hver sted man ønsker anvende den.

Hvor jeg virkelig syntes Chromecast fortjener positive ord med på vejen, er på enkelthed, funktionalitet og stabilitet. For Chromecast er simpelt at anvende, også for dine gæster, det fungerer på en bred type enheder og kører klippe stabilt. Jeg har endnu ikke oplevet et nedbrud med Chromecast på mit år som Chromecast ejer!

Chromecast skal også roses for ikke at være låst til Android, men kan også bruges til en lang række andre platforme, heriblandt dens største konkurrent Apple. Både iOS og OS X kan anvendes sammen med Chromecast. Det samme gælder Windows til PC. Også Linux produkter virker med Chromecast. Kort sagt, så er der mange produkter, fra forskellige producenter der understøtter Chromecast.

Jeg kunne selvfølgelig ønske mig et bredere udvalg af danske applikationer der understøtter Chromecast, men det er ikke enhedens skyld. Vigtigheden er, at der er kommet flere med på vognen og fremtiden ser lys ud.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Chromecast

Nogle brugere mener Chromecast viser et hakkende billeder, noget jeg ikke kan nikke genkendende til. Både Netflix og ViaPlay står ligeså flot og skarpt, som hvis jeg brugte dem via Smart TV eller PlayStation 3. Forskellen er bare, at Chromecast er hurtigst til at starte op.

Nogle har også klaget over ikke at kunne bestemme enhedens DNS-adresse, så de kan snyde med indhold fra de forskellige tjenester. Dette mener jeg heller ikke man kan kritisere Chromecast for. Det er en lille streaming-boks der skal gøre streaming billigt og simpelt for hustanden og dens brugere. Og det er lige hvad den gør.

Chromecast leverer tilfredsstillende billeder, er super hurtigt og altid med nem betjening. Den største ulempe Chromecast har i mine øjne, er en Wi-Fi forbindelse. For at kunne streame kræves der en stabil og hurtig internetforbindelse. Er der langt til huset router, eller bare dårligt signal, så sænkes kvaliteten og Chromecast bliver ustabil. Her kunne muligheden for at tilslutte et RJ-45 stik være løsningen.

Google Chromecast fortjener 5 ud af 6 stjerner og en varm anbefaling fra MereMobil.dk.

Tip: Disse funktioner i Chromecast fungerer ikke med iPhone (iOS)

Fordele og ulemper

Fordele
– Hurtig og nem betjening
– Leverer flot og god kvalitet
– OK udvalg af danske apps

Ulemper
– Ingen kablet forbindelse
– Mellemkvalitet af spejlet indhold
– Flere danske apps hilses velkommen

Mere til historien

Google står bag Chromecast, en funktion der nu er blevet udvidet og indbygget i flere nyere enheder og snart også i vores TV. Således vil du i fremtiden opleve Chromecast begrebet som en måde at dele indhold på, frem for et egentligt produktnavn. Android TV og Nexus Player er to platforme hvor Chromecast allerede nu er udbredt til.

Google Chromecast
Max: Her er priserne i Danmark

I næste måned sættes stikket i til Max. Her er priserne på abonnementerne. Læs mere om dem her.

(mere…)
Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare

Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.

(mere…)
Googles næste foldbare får måske nyt navn

Google Pixel Fold var den første foldbare fra Google. Nu går rygterne på, at efterfølgeren får et andet navn. Læs mere om det her.

(mere…)
Sportfan? Du kommer til at betale

Fra den kommende sportssæson er det nye tider på streamingtjenesterne. Regningen ender hos dig som sportsfan.

(mere…)
Disney+ overtager fodboldrettigheder

Disney+ Danmark har sikret sig rettighederne til en række europæiske topkampe.

(mere…)
Google Magic Editor på vej til alle – også iPhone og iPad

Googles AI-fotoværktøj, Magic Editor, er på vej til Android-telefoner, samt iPhone og iPad i løbet af maj.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram