Mobiler med dårlige antenner skal mærkes

Antennekvaliteten i mobiltelefonerne skal frem i lyset. Mobilnettene får ofte skylden for dårlig dækning, men vores smartphones er håbløst ringe.

Mobilmast telemast antenne netværk

Mobilmast i Ebberup på Fyn (Foto: MereMobil.dk)

Der er ingen forbrugere der i dag, ved købet af en ny smartphone, ved, om antennen er god eller dårlig. Risikoen for dårlige antenner er stor, da antennekvaliteten over de senere år stort set kun er gået nedad.

Resultatet er problemer med at få forbindelse, tabte opkald eller ringe datahastigheder.

Regeringen har fremlagt en række initiativer i en vækstplan, der har til formål, at forbedre det digitale Danmark. Her er en EU-mærkningsordning for antennekvalitet i mobiltelefoner nævnt som et af punkterne.

Erhvervs- og vækstministeriet skriver blandt andet i materialet:

– ”Regeringen arbejder for en EU-mærkningsordning for mobiltelefoners antennekvalitet”.

Producenterne vinder

På MereMobil.dk skrev vi for første gang om emnet for ét år siden, og alle var dengang enige om, at en mærkningsordning på EU-niveau var en god idé. Forbrugerrådet, erhvervs- og vækstministeren, Dansk Industri og Teleindustrien var fremme med tommelfingeren opad.

Gennemførelsen af en EU-ordning tager desværre lang tid, og alt imens kan producenterne levere den ene model efter den anden med dårlig antenneperformance. Dermed spares der mange penge på udviklingsomkostningerne.

Hvis mobilproducenterne kan se en mærkningsordning rykke tættere på, og eventuelt blive virkelighed, har de gode muligheder for, at optimere på antennekvaliteten i de kommende produkter, der til den tid måtte være aktuelle, og fremstå bedre.

På den lange bane er mærkningsordningen forhåbentlig til gavn for brugerne, men der vil gå længe inden den er vedtaget og udrullet.

Hitliste: Her er mobilerne med de værste antenner

Antennemålingerne ligger klar allerede

Hvordan antennekvaliteten er i en given smartphone, er for længst dokumenteret. Det gør producenterne selv. De tester både egne og konkurrenternes produkter efter internationalt vedtagne standarder, som professor i antenneteknologi, Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, har været med til at udstikke rammerne for.

Han mener, det er essentielt med åbenhed, så forbrugerne kan få adgang til producenternes tal.

– ”Vi er enige om i hele verden, hvordan man tester en telefon. Problemet er, at producenterne ikke vil dele dataene med forbrugerne. Det kan jeg kun tolke som, at de har noget at skjule,” lyder det fra professor Gert Frølund, i en podcast på MereMobil.dk om antennemålinger.

Tilbagegang siden iPhone 4

Professoren mener antennekvaliteten et langt stykke hen ad vejen var i fremgang indtil Apple introducerede iPhone 4 i 2010. Antennen var elendig og ”Antennegate” løb over medierne i hele verden, uden det egentlig påvirkede Apples salg synderligt meget.

Konkurrenterne så nu en mulighed for, at bruge færre penge på antennedesigns.

Siden er det kun blevet værre, og en mobiltelefon skal i dag have op med 10 gange mere signal, for at kunne fungere, sammenlignet med hvordan det var før i tiden.

Professor Gert Frølund Pedersen mærker dog der stadig er enkelte undtagelser, og nogle der gør det godt. Specifikt nævnes Motorola og Sony i den sammenhæng.

I podcasten om antenneteknologi kan du høre Gert Frølund tale specifikt om ovenstående. Lyt mellem 07:37 og 10:07 minutter inde i programmet.

iPhone 5S og 5C har de dårligste antenner

Ikke kun antennen påvirker signalet

Når der tales om antenner i smartphones skal man også huske, at ikke kun antennen har indflydelse på, hvordan forbrugerne oplever dækningen.

Teleanalytiker John Strand, Strand Consult, peger i en kommentar på softwaren fra producenterne som et andet problem, samt antallet og typen af applikationer folk har på telefonen.

Der er flere eksempler på, hvordan softwaren på telefonen kan påvirke antennekvaliteten.

– ”Forslaget (EU-mærkning af antenner) svarer til at sige at man vil forbedre trafiksikkerheden ved at mærke blinklys på nye biler, og så glemme at inddrage de mange andre sikkerhedselementer der påvirker sikkerheden på en bil, og sikkerheden på landets veje,” mener John Strand.

Rapport dokumenterer fejl

I debatten om mobildækningen får teleselskaberne ofte skyld for dårlig mobildækning, selvom vi i Danmark har et af verdens bedste telenet. Faktum er, at teleoperatørerne dækker Danmark bedre end de forpligtede sig til ved købet af de nuværende frekvenser.

Til rapporten ”Oplevet mobildækning” som Erhvervsstyrelsen udgav i 2013, blev der foretaget 6.672 målinger rundt i landet på 417 målepunkter. Hvert sted foretog man 16 målinger. Det vil sige med fire telefoner på de fire forskellige net.

Konklusionen var klar. 98 procent af stederne kunne der gennemføres opkald i alle mobilnet, men ikke nødvendigvis med alle fire testtelefoner.

Dengang var iPhone 4S med i undersøgelsen. Denne havde et fejlniveau på 10 procent mod et gennemsnit på godt fire procent for de andre telefoner, der blev anvendt i rapporten.

Web-TV: Se hvordan mobilantennerne måles

Mere til historien

På MereMobil.dk hilser vi data om mobilantennerne velkomne. I forbindelse med produktanmeldelser er antennedokumentation ofte det læserne spørger om, hvorfor vi ikke tester. Desværre kræver det meget dyrt testudstyr, at udføre sådanne tests. Det er årsagen til, at data om emnet er nærmest umulige at fremskaffe.

Der skal være færre mobilnetværk i Danmark

Bedre dækning er en af fordelene, hvis flere mobilnetværk i Danmark bliver til ét.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram