Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

Mobilmast
De danske teleselskaber har ingen planer om, at lukke 2G-mobilnettet i nær fremtid (Foto: MereMobil.dk)

Teleselskaberne i Danmark har ingen aktuelle planer om at lukke 2G-mobilnettet. Det oplyser operatørerne i en rundspørge, som MereMobil.dk har foretaget.

Årsagen til, at 2G-nettet ikke står overfor en nedlukning er, at 2G stadig anvendes i stor stil.

Udover at være et slags sikkerhedsnet for taleopkald og SMS, hvis de data-bårne net som 4G og 5G svigter, så anvendes 2G af mange Machine-2-Machine (M2M) løsninger. Det kan være alarmsystemer, salgsautomater, forbrugsregistrering eller salgsautomater.

- ”2G-nettet understøtter fortsat en række funktioner, der er vigtige for samfundet, og så længe det er tilfældet, har vi ingen planer om at udfase det,” fortæller TDC Net, som står for netværket til kunder hos blandt andet YouSee og Telmore.

Hos Telenor fortæller de ligeledes, at der er et ”signifikant brug af M2M-enheder fra vores kunder”. Desuden har nogle kunder stadig ældre mobiltelefoner, som hverken understøtter 4G eller VoLTE (samtaletrafik som data via 4G, red.)

- ”Derfor skal de bruge tale over 2G-nettet”, oplyser Telenor.

Telenor og Telia deler det samme mobilnetværk, kendt som TT-netværket. 3 og Oister har aldrig haft 2G-dækning, men dækkes stadig af TDC Net via en roamingaftale.

3 fortsætter med 3G

Efterfølgeren til 2G, 3G-nettet, er lukket hos Telia og Telenor. I stedet anvendes 2G, 4G og 5G.

Hos 3 har de imidlertid ingen planer om at lukke 3G-nettet.

- "Da vi hos 3 ikke har 2G, beholder vi stadig 3G noget tid endnu for at tilgodese kunder uden telefoner/devices, der ikke er kompatible 4G eller 5G," lyder det fra 3.

TDC Net oplyser, at de forventer at lukke den sidste del af 3G-nettet ved udgangen af juni 2023. Aktuelt er Fyn det sidste område, der fortsat har 3G fra TDC Net. I resten af landet er det lukket ned.

EKSEMPLER PÅ M2M-BRUG VIA 2G

  • Smart Måling: 2G-aktiverede smarte målere bruger M2M-kommunikation til at sende data om energiforbrug fra husholdninger eller virksomheder til forsyningsvirksomheder.
  • Køretøjsregistrering: Gør det muligt at overvåge køretøjer i realtid til flådeadministration eller sikkerhedsformål. Ved at bruge M2M kan positionsinformation sendes fra køretøjet til et centralt system.
  • Salgsautomater: Mange salgsautomater er udstyret med 2G-moduler. Dette gør det muligt for maskinerne at rapportere beholdningsniveauer, salgsdata og eventuelle vedligeholdelses- eller reparationsbehov til salgsautomatoperatøren.
  • Sikkerhedssystemer: Nogle sikkerhedssystemer, såsom alarmer eller overvågningskameraer, er afhængige af 2G-forbindelse til M2M-kommunikation. Disse systemer kan sende advarsler, meddelelser eller videooptagelser til en central overvågningsstation eller ejeren af ejendommen.
  • Industriel automatisering: I visse industrier bruges 2G-baseret M2M-kommunikation til at forbinde og styre forskellige maskiner og udstyr. Dette muliggør fjernovervågning, diagnosticering og styring af processer.

Mere til historien

De første 2G-netværk i Danmark blev åbnet den 1. juli 1992 af Tele Danmark (senere TDC) og Sonofon (senere Telenor). Netværket blev kendt som "GSM". Nettet understøttede opkald og korte SMS-beskeder samt data.

Her er prisen på en elbilopladning

GUIDE: Hvad er billigst at køre i? En elbil eller en benzinbil? Få svaret her.

(mere…)
Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data

GUIDE: Uskyldige mobilspil lænser data om vores børn og familie. Sådan stopper du dataindsamlingen fra telefonen.

(mere…)
Ny antennetest 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

En ny uafhængig antennetest konkluderer, hvilke telefoner der er bedst, når du skal på nettet eller tale i telefon.

(mere…)
Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
Årets bedste ”tech-gaver” til konfirmanden 2023

KØBSGUIDE: Skal konfirmanden have en telefon eller andre tech-gaver fremfor penge? Vi kommer med tips til tech-gaven.

(mere…)
5 råd til at forlænge levetiden på din smartphone

Køb af en ny telefon kan udskydes, hvis du passer på den. Her er 5 tips til at passe bedre på batteriet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram