Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

Telia har sagt farvel til 3G netværket og vil i fremtiden bruge frekvenserne til at skabe endnu bedre 4G og 5G netværk. (Foto: Telia)
Telia og Telenor har sagt farvel til 3G netværket og vil i fremtiden bruge frekvenserne til at skabe endnu bedre 4G og 5G netværk. (Foto: Telia)

Tilbage i 2022 startede nedlukningen af 3G-netværket. Grunden var at give plads til opgraderingen af 4G- og udbygningen af 5G..

Der er stadigvæk trafik på 3G-netværket – eller var indtil der blev slukket. Derfor tænker mange måske, hvad der konkret sker for dem, som var på 3G. Svaret er, at den begrænsede trafik, i stedet er flyttet over på 2G, 4G og 5G.

3G-netværkene har efterhånden mange år på bagen, da de for alvor blev aktuelle med smartphonens indtog i slutningen af 00’erne.

-”3G var reelt en smagsprøve på fremtiden. Netværket var med til at vise det kæmpe potentiale, som mobiltelefoner havde. Og da de rigtige smartphones og 4G-netværkene kom nogle år senere, fik teknologien virkelig luft under vingerne, for kunderne havde allerede fået en klar ide om, hvad vi kunne bruge mobilteknologien til via 3G-netværket,” siger Telia Danmarks teknologidirektør Daniel Askeroth, der oprindeligt selv blev ansat til at stå for at planlægge udrulningen af 3G teknologien for Telia i Danmark.

Nu er det tid til et sceneskift

Telia og Telenors mobilnetværk består af mere end 4.300 mobilsites. Netværket ejes i fællesskab af Telia og Telenor og kaldes TT-netværket.

-”Siden vi lancerede 3G er der løbet meget vand gennem åen – eller data igennem netværket, om man vil. Med udfasningen af 3G vil vi i stedet at kunne bruge båndbredden og frekvenserne til udbygning af 4G- og 5G-netværket, der er kendetegnet ved bl.a. større kapacitet, hastighed, stabilitet, sikkerhed og energieffektivitet,” fortsætter Daniel Askeroth.

Udviklingen er gået stærkt. Man kan på 5G-netværket opnå hastigheder på 1.000 Mbps, hvilket er 1.000 gange hurtigere end det, som på 3G i sin tid.

LÆS OGSÅ: Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Mere til historien

De lige under 13.000 stykker elektronisk udstyr fra 3G-netværket, f.eks. servere, switches og mobilsendere, der ikke længere skal bruges, bliver solgt til en partner, der sørger for, at udstyret enten kommer i brug andre steder eller bliver genanvendt.

Læs også:
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Det nye Telia: Kunderne skal betjene sig selv

I det nye Telia, der kommer til at hedde Norlys, er kunderne mere på egen hånd.

(mere…)
Norlys’ køb af Telia er en realitet

Telia Danmark er en del af Norlys. Købet af teleforretningen er nu en realitet.

(mere…)
Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram