Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

Mobilmast
Telia og Telenor har gang i en omfattende udbygning af 5G-netværket (Foto: MereMobil.dk)

Det er tryk på udrulningen af Telenor og Telias netværk. Ifølge en pressemeddelelse er der lagt en ambitiøs plan for netværket i 2022.

I løbet af 2021 blev knapt 1.000 sites (mobilmaster) opgraderet med 5G, hvilket ifølge en pressemeddelelse gør, at kunderne hos Telenor og Telia nu kan opleve 5G “langt de fleste steder i landet”.

Dette skal man nok tage med et stort gran salt, da påstanden ikke helt holder, hvis man tager udgangspunkt i Telias dækningskort (opdateret 6/2-2022), hvor man tydeligt kan se, at selv større provinsbyer har store områder uden 5G-dækning.

FÆLLES NETVÆRK: Telia og Telenor deler radionetværk og radiodækningen på Telia og Telenors mobilnetværk er således den samme. Sammenlignet med konkurrenterne så skynder Telenor og Telia sig langsomt med 5G-udrulningen. Det fælles netværk hedder i daglig tale “TT Netværket”.

I 2022: 1.400 master opgraderes med 5G

Udbygningen af 5G er langt fra dækkende over hele landet. Den positive nyhed er, at TT-netværket i løbet af 2022 opgraderer hele 1.400 sites med 5G, så endnu flere danskere får adgang til 5G.

5G-udrulningen sker både i by- og landområder, så 5G er på vej til alle danskere omend i et moderat tempo.

Det er dog ikke de super høje hastigheder, som i første omgang bliver målet med 5G, men derimod dækning og en bedre netværksoplevelse.

-“Målet er at give alle vores kunder, uanset hvor de er, en god oplevelse med en hastighed og kapacitet, der matcher deres behov. Vi fokuserer ikke på flotte gigabithastigheder i enkelte områder, men på at levere en endnu bedre netværksoplevelse via 5G til det brede udsnit af danskerne,” siger Jesper Mølbak, netværksarkitekt hos Telenor.


Telias dækningskoet 8/2-2022. Grøn farve viser udendørs 5G dækning

4G opgraderes også

Selvom 5G er i fokus, så bliver 4G-netværket også opgraderet sideløbende.

Her er der fokus på kapacitet og hastighed. Det oplyses i pressemeddelelsen, at kunder i områder, hvor 4G-netværket er moderniseret, gennemsnitligt vil opleve en hastighedsforøgelse på 50 procent i forhold til tidligere.

LÆS OGSÅ: TDC NET runder 4 Gbit/s downloadhastighed på 5G

5G uden støttehjul

På nuværende tidspunkt kører Telenor og Telia 5G-mobilnetværk – ligesom konkurrenternes – i en såkaldt 5G Non-Standalone mode (NSA).

Det betyder kort fortalt, at selskabets 4G-netværk bruges til at styre brugen af 5G.

For at kunne benytte 5G kræver det altså radioforbindelse til selskabets 4G-netværk, og hvor 5G fungerer som en slags overbygning på 4G. Det giver ekstra kapacitet, men alle de fede 5G-funktioner, som vi alle sukker efter, de lader vente på sig.

Ventetiden er dog snart ovre. Inden længe begynder TT-netværket at skifte til standalone-5G (SA). Med standalone-mode er 5G-netværket ikke længere bundet til 4G. Det giver en række tekniske fordele, som blandt andet lavere svartider og muligheden for opdeling af netværket med private netværk.

-“Når netværket bliver 100% 5G, kan vi bygge vores core-funktion ind i skyen, og det giver mulighed for at komme tættere på kunderne. På 4G og non-standalone 5G skal trafikken via vores fysiske core-netværk, og de millisekunders forsinkelse kan udgøre forskellen på liv eller død, hvis vi f.eks. taler selvkørende biler eller fjernstyrede operationer. Når core-netværket ligger i skyen via lokale datacentre, bliver responstiden ekstremt lav. Dermed kan vi begynde at bygge private netværk til kunder med særlige behov,” forklarer Jesper Mølbak.

Gravstenen til 3G er bestilt

Langt om længe bliver 3G endelig lagt i graven efter tyve års tro tjeneste.

Hos Telenor og Telia har 3G de seneste år kørt på 900 og 2100 MHz frekvensbåndene, men allerede i 2021 var det slut med 3G på 2100 MHz.

I stedet blev 2100 MHz frekvensbåndet refarmet og brugt til de nyere mobilteknologier. Sidst på sommeren begynder den endelige nedlukningen af 3G på 900 MHz frekvensbåndet, og så er det endegyldig slut med 3G på TT-Netværket.

900 MHz frekvensbåndet vil i fremtiden blive brugt til 5G.

Læs mere om 3G-lukningen her.

Fiber til mobilmasterne

De højere hastigheder, der skal bruges til 4G og 5G, kræver en større investering i den bagvedliggende infrastruktur.

Det er nemlig ikke kun den synlige del af netværket i form af master og antenner, som kræver en udbygningen for at blive fremtidssikret.

Derfor bygges der også mere fiber ud til de enkelte mobilmaster. Dermed kan datatrafikken kan sendes over fiberkabler i stedet for radiokæder.

Når en mobiltelefon i dag har forbindelse til den nærmeste mobilmast, så sendes datatrafikken meget ofte fra mobilmasten tilbage til det såkaldte core-netværk via radiokæder. En radiokæde er i princippet blot en punkt til punkt trådløs forbindelse, hvor data sendes trådløst fra en mobilmast til en anden mobilmast, hvorefter datatrafikken sendes videre i fiberkabler.

Radiokæder er dog sårbare over for bl.a. vind og vejr.

Her skal det nok indskydes, at radiokæder ikke per definition er usikre eller sårbare, men de er underlagt fysikkens love.

LÆS OGSÅ: Telia og Telenor er først landsdækkende på 5G i 2023

Mere til historien

Der udvides med et private netværk hos Telenor, som et forretningsområde. Nu kan virksomheder således købe deres eget private 5G -netværk, der f.eks. kan bruges til kommunikation mellem maskiner på en fabrik. Private netværk er et alternativ eller erstatning for f.eks. Wi-Fi.

Du kan afprøve 5G-internet i 30 dage

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Derfor bør du overveje at få 5G mobilt bredbånd i hjemmet

Der er mange gode grunde til at bruge 5G som internetforbindelse i hjemmet.

(mere…)
Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Det nye Telia: Kunderne skal betjene sig selv

I det nye Telia, der kommer til at hedde Norlys, er kunderne mere på egen hånd.

(mere…)
Norlys’ køb af Telia er en realitet

Telia Danmark er en del af Norlys. Købet af teleforretningen er nu en realitet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram