TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

mmWave 5G TDC NET
4 Gbit/s download er rigtigt hurtigt, men mmWave teknologien er ikke uden problemer (Foto: TDC NET)

Ifølge en pressemeddelelse fra TDC NET er der for første gang i Danmark målt en hastighed på hele 4 Gbit/s via 5G.

TDC NET tester i øjeblikket sammen med netværksleverandøren Ericsson den såkaldte mmWave-teknologi på TDC NETs offentlige mobilnet.

Teknologien er en 5G-teknologi, der bruger meget højere frekvenser til at opnå rasende høje hastigheder.

I Danmark benyttes mmWave på 26 GHz frekvensbåndet. Både TDC NET, TT-netværket (Telia og Telenors fælles netværksselskab) og teleselskabet 3 har licenser til at benytte 26 GHz.

-”Vi arbejder løbende på at teste og investere i nye teknologier, så vi hele tiden fremtidssikrer den digitale infrastruktur, der forbinder hele Danmark. Her kan mmWave-teknologien vise sig at være rigtig spændende i forhold til at øge mobilkapaciteten og performance på steder, hvor der er mange mennesker samlet. For eksempel på stationer, ved koncerter og i centre. Der er stadig en del udvikling forude, men testen viser helt klart nogle af de muligheder, vi på sigt vil kunne levere med mmWave,” siger Michael Fränkle, Executive Vice President og Head of Technology i TDC NET.

Erfaringer fra USA: Personer kan blokere signalerne

I USA er mmWave teknologien allerede relativt udbredt af blandt andet teleselskabet Verizon.

Erfaringerne med Verizons mobilnet kommer dog lidt an på, med hvilke øjne man kigger på det. Udfordringen med mmWave er nemlig en begrænset rækkevidde, og det faktum at signalerne meget let bliver blokeret.

Rækkevidden kan under givtige omstændigheder være op til flere hundrede meter til en mobiltelefon, men står der et træ eller person i vejen mellem mobiltelefon og sendemasten, så stopper signalet.

Ligeledes kan der heller ikke forventes dækning i bygninger med mindre 5G-antennen sidder på indersiden af bygningen.

Ser man på tests af Verizons netværk, er det heller ikke tydeligt, at mmWave skulle være er en “gamechanger”. Derimod viser erfaringerne fra det amerikanske marked ganske tydeligt, at det for forbrugerne er bedre at levere 5G på frekvensbåndene mellem 2,3-3,5 GHz frekvensbåndet i kombinationen med lavere frekvensbånd.

LÆS OGSÅ: Der kommer turbo på 5G i 2022

Antenner på gadehjørner

Verizon har ellers nærmest optimale forhold til levere en god infrastruktur til mmWave. Som vores læsere muligvis ved, så er mange amerikanske byer opbygget i blokke nærmest som et skakbræt.

Det betyder, at Verizon kan opsætte små mobilmaster på gadehjørner, og derved levere mmWave til store områder. Sådan kan man ikke opsætte mmWave sendere i Danmark. Derfor er TDC NET selvfølgelig nødt til at teste under danske forhold.

Samtidig understøtter de fleste 5G-mobiltelefoner i Europa heller ikke mmWave endnu, men dette kan dog ændre sig i nærmeste fremtid.

Er mmWave så ubrugeligt? Nej, men mmWaves udbredelse bliver nok kun bestemte steder. Det kunne f.eks. være stadions, shoppingcentre, messecentre, Rådhuspladsen eller andre steder, hvor der samles rigtigt mange mennesker.

TDC NET tester løs

TDC NET har ifølge pressemeddelelsen igangsat en grundig test af mmWave-teknologien, hvilket sker på Københavns Hovedbanegård og TDC NETs eget hovedkontor på Teglholmen.

Her er der blevet installeret 26 GHz antenner, der bruges til at teste det lynhurtige 5G mmWave.

-”I første del af testen har vi undersøgt teknologiens hastighed. Nu går vi ind i testens anden del, hvor vi undersøger, hvad vi kan forvente af 26 GHz-antennerne. Hvordan påvirkes dækningen eksempelvis af regn eller sne, og hvilken dækning kan vi opnå inde i bygningen, når antennerne er placeret udenfor. Så der ligger et spændende og grundigt testarbejde forude,” fortæller Michael Fränkle.

TDC NET har planer om at etablere minimum 100 sites med 5G-mmWave inden foråret 2025. Dette sker for at opfylde TDC NETs licenskrav til 26 GHz frekvensbåndet. De nærmere planer for udrulningen ligger ifølge TDC NET endnu ikke fast.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

I USA benytter Verizon også mmWave til såkaldt FWA eller fast bredbånd. Her er rækkevidden mellem sendemast og modtager op til omkring 1 kilometer, men tests viser også, at der under optimale forhold kan leveres bredbånd på 4-5 kilometers afstand.

Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
Lukningen af fastnettet i Danmark starter til årsskiftet

TDC Net trækker ved årsskiftet de første stik til fastnettet i Danmark.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram