Der kommer turbo på 5G i 2022

2021 blev året, hvor 5G for alvor blev udrullet i Danmark. 2022 bliver året, hvor 5G bliver ‘mainstream’ og med turbo på hastigheden.

5G netværk
Nøl fra staten gjorde, at vi i 2021 ikke fik power på 5G-hastigheden, men det kommer der i 2022 (Foto: Mohamed Hassan)

5G er godt på vej til at blive ‘mainstream’, men det bliver først i 2022, at alle danskere får glæde af 5G.

TDC udrullede godt nok 5G til det meste af Danmark i 2020, men det blev først i år 2021, at 5G for alvor blev relevant.

TDC løb med æren for det første landsdækkende 5G-netværk i Danmark, men det var samtidig en slags “5G light”, som TDC udrullede.

Mange smartphonebrugere oplevede simpelthen ikke den store forskel på 4G og 5G på TDCs netværk, og mange af vore læsere var da også i større eller mindre grad skuffede over 5G. Virkelighedens 5G levede nemlig slet ikke op til de hastigheder, som 5G-hypen havde stillet os alle sammen i udsigt.

Nøl fra staten

Problemet var kort fortalt, at staten havde nølet alt for længe med en auktion over det såkaldte 3,5 GHz frekvensbånd, og det betød, at TDC udrullede 5G på 700 MHz frekvensbåndet. 5G giver bare ikke så meget ekstra kapacitet på 700 MHz frekvensbåndet, og så er bliver hastigheden heller ikke meget højere.

En anden måde teleselskaberne kan levere 5G på er ved hjælp af Dynamic Spectrum Sharing (DSS). Denne teknik bruger eksisterende 4G LTE frekvensbånd som 1800 eller 2100 MHz til at levere både 4G og 5G på samme tid.

Meget simpelt forklaret, så sendes der skiftevis 4G og 5G på samme frekvensbånd, men det gør ikke hastigheden eller kapaciteten bedre. DSS er en overgangsteknologi, som i første omgang vil blive brugt en del udenfor de større byer.

BAGGRUND: Bag om DSS – smart genbrug af frekvensbånd til 5G

DSS kan sammenlignes med, at man prøver at stoppe flere passagerer ind i et propfyldt DSB togsæt. Man kan måske stoppe 10 ekstra passagerer på toget, men fordi toget er overfyldt så tager hvert stop længere tid, når passager forsøger at kommer på eller af toget.

DSS er altså ikke en særlig god teknologi på længere sigt, men brugerne får et synligt 5G-ikon på smartphonen.

Langt om længe 3,5 GHz

Hvis vi hurtigt spoler frem til 2021, så fik staten langt om længe uddelt licenserne til 3,5 GHz frekvensbåndet. Med dette helt nye frekvensbånd starter teleselskaberne på en frisk, hvor hele frekvensbåndet kun bruges til 5G.

Så nu er konkurrenterne hos 3, Telia og Telenor for alvor også kommet med på 5G-vognen – og nu begynder der også for alvor at komme fart over feltet.

2022 bliver således 5G året, hvor teleselskaberne vil udrulle 5G på 3,5 GHz frekvensbåndet til store dele af Danmark.

LÆS OGSÅ: 5G-telefonerne har overtaget

Hvad byder 2022 på?

Her på tærsklen til 2022 har vi på MereMobil.dk taget et lille kig på, hvad vi kan se frem til i 2022, og det ser spændende ud. Både TT-netværket (Telia og Telenors fælles netværk) og 3 udruller i øjeblikket 5G, og i 2022 bliver udrulningen markant mere udbredt.

Men hvad har vi så at glæde os til?

Vi har lavet en dugfrisk test af 3s 5G udstyr i Aarhus forstaden Brabrand.

Testen blev udført i en bil kørende 70 KM/t på Silkeborgvej i Brabrand den 19/12-2021 kl. 14:00. Som test-server blev valgt en server hos TDC-group, og testen henter/sender altså data udenfor 3s eget netværk, hvilket normalt vil påvirke hastighed, latency og jitter negativt. Testen blev foretaget med Speedtest.net applikationen på en Samsung A52 5G smartphone.

Link: https://www.speedtest.net/result/a/7988703124

Som den lille test med al tydelighed viser, så kan der allerede på nuværende tidspunkt overføres data med rasende høje hastigheder – og vi er kun lige begyndt. I løbet af 2022 vil sådanne hastigheder kunne opnås i de fleste større danske byer – og også en hel del mindre byer.

Forbindelsens latency (ping / jitter) er endnu ikke på det forventede 5G-niveau, men dette bliver ikke forbedret før 3s bagvedliggende kernenetværk bliver opgraderet. Dette sker efter planen i løbet af 2022/2023.

2022 tegner altså til blive et spændende år på 5G fronten, men hvad siger du kære læser? Har du fået adgang til 5G med høje hastigheder, eller er du skuffet over den manglende hastighed/kapacitet?

Mere til historien

Ifølge tidligere oplysninger skal vi helt hen til 2023 inden Telia og Telenors kunder får landsdækkende 5G.

5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
iPhone 15-modellerne scorer højt på download

En dataindsamling fra Ookla bekræfter en væsentlig download-forbedring for iPhone 15-serien.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
55 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram