Telenor og Telia er først klar med landsdækkende 5G i 2023

Planerne for 5G hos Telenor og Telia ligger klar.

Mobilmast i Jylland (Foto: MereMobil.dk)
Der går længe inden Telia og Telenor er landsdækkende med 5G (Foto: MereMobil.dk)

Hastværk er lastværk siger det gamle ordsprog, men er kunderne enige i det?

Mens TDC allerede har opbygget et landsdækkende 5G-mobilnetværk og teleselskabet 3 regner med at have opnået det samme midt i 2022, så kommer en hel del kunder hos Telia og Telenor til at vente længe... Meget længe... på 5G.

På MereMobil.dk havde vi det allerede lidt på fornemmelsen, da vi i sidste uge skrev om TT-netværkets ibrugtagen af 3,5 GHz frekvenser, som bruges til 5G, men nu er det officielt, at en hel del danskere kommer til at vente til 2023, før det lille 5G-ikon lyser op på smartphonen.

TT-netværket er Telia og Telenors fælles netværksselskab, som leverer mobilnet til de to mobilselskaber.

TT-netværket er i gang med at opgradere hele mobilnettet med mere 4G-kapacitet samt opbygningen af et landsdækkende 5G mobilnetværk. I den forbindelse bliver det aldrende 3G netværk lukket efterhånden som ombygningen gennemføres.

Telia afslører 5G-planerne

TDC og 3 har været tvunget til at udskifte hele deres mobilnetværk på én gang da deres netværksleverandør, Huawei, er faldet i unåde hos bl.a. de danske myndigheder. TDC og 3 har begge valgt mobilnetværk fra svenske Ericsson. Mens TDC allerede har gennemført udskiftningen af hele mobilnetværket, så forventer 3 først at alle sites er skiftet midt i 2022.

Som vi beskrev tidligere, så kører TT-netværket efter en lidt mere traditionel udrulningsplan, da de ikke ligesom TDC og 3 har været nødt til at lave en “Rip and Replace” af netværksudstyret. TT-netværket benytter udstyr fra Nokia, og de er derfor ikke tvunget til at skifte alle sites på én gang.

Nu har Telia så løftet lidt mere af sløret for den konkrete plan på teleselskabets hjemmeside.

LÆS OGSÅ: TT-netværk aktiverer 3,5 GHz frekvenser

Planen er, at landets fire største byer får 5G i 2021, mens 21 større byer får 5G i løbet af 2022. Den resterende del af Danmark vil således først få 5G i løbet af 2023.

Ifølge planen vil 75 procent af danskerne have 5G-dækning med Telia inden udgangen af 2022.

Sådan udrulles 5G på TT-netværket. Screenshot fra Telias hjemmeside.

Strategien for TT-netværket i tre trin:

2021: Top-4 byer: København, Århus, Odense, Aalborg

2022: Top 25 byer: (København Århus, Odense, Aalborg) Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle, Roskilde, Herning, Hørsholm, Helsingør, Silkeborg, Næstved, Fredericia, Viborg, Køge, Holstebro, Taastrup, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Sønderborg og Svendborg

2023: Resten af landet


4G-kapaciteten øges

Det er ikke kun 5G, der er fokus på i TT-netværkets planer. 4G-kapaciteten bliver således også opgraderet efterhånden, som teknikerne får opgraderet de enkelte mobilsites. Dette gøres blandt andet ved at fjerne 3G-kapacitet fra de enkelte sites. I stedet vil 3G-frekvensbåndene blive brugt til 4G.

I de 25 største byer bliver (se listen ovenover) bliver 4G kapaciteten tredoblet, mens kapaciteten i alle andre områder bliver fordoblet.

Telia afslører, at de enkelte sites (mobilmaster) bliver simplificeret, så mobilnetværket bliver mere ensrettet og effektivt. Telia skriver også, at i sidste halvdel af 2022 kan der lukkes helt for 3G-nettet for at gøre plads til endnu mere 5G.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Udover 5G udrulningen har TT-netværket også planlagt mange nye sites fordelt over hele landet. En stor del af disse nye planlagte sites ligger i landområder, hvor der ikke i dag er eksisterende mobilmaster. De nye sites kan ses på mastedatabasen.dk

Telia: Voksende omsætning – men mister mobilkunder

Den danske afdeling af Telia har i det seneste år mistet 16.000 mobilkunder, det viser det seneste årsregnskab.

(mere…)
Danskerne satte igen data-rekord

Nye tal viser, at danskerne endnu engang har sat nye rekorder i brugen af mobildata. Nyhedsbegivenheder og sport trækker.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Telia klar med ubegrænset adgang til C More

Eksisterende og nye kunder hos Telia kan glæde sig over, at de nu kan få ubegrænset adgang til C More - uden det koster ekstra.

(mere…)
Nuuday i krig med 3: 5G bliver aldrig så godt som fiber

Nuudays topchef nærmest aflyser 5G-krigen og spår, at danskerne også i fremtiden vil vælge fiberforbindelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram