Teleselskabernes rammevilkår er for dårlige

0

Danske byer taber terræn, i det digitale kapløb, i forhold til andre nordiske byer, fordi teleselskabernes rammevilkår er for dårlige.

Rapporten Nordic Broadband City Index 2014 viser, at de 15 største danske byer samlet set lander på en nordisk tredjeplads. De danske storbyer er gode til udbyde digitale tjenester til borgerne, men Nordens højeste lejepriser på opsætning af teleudstyr trækker ned i det samlede regnskab. Det viser rapporten Nordic Broadband City Index 2014 som Nexia har lavet for Telenor.

Ifølge en pressemeddelelse fra Telenor skriver teleselskabet, at de 15 største danske byer klarer sig knapt så godt i den nordiske sammenligning, når det handler om at sikre gode rammevilkår for udbygning af mobilnetværk. De mindre gode rammevilkår er især de meget høje lejeomkostninger, til opsætning af mobilmaster, der trækker ned i den samlede vurdering.

Telenor gør i lyset af rapportens tal opmærksom på, at kommunernes høje lejepriser er direkte skadelige for den øgede digitalisering, som politikerne ønsker.

Grådig kommune skyld i manglende mobildækning

Selvom teleselskabet bruger de diplomatiske vendinger i pressemeddelelsen, så er budskabet det man på godt jysk kalder, et vink med en vognstang.

Dyr leje betyder dårlig mobilforbindelse

Nexia har regnet sig frem til, at der er meget dyrt for danske teleselskaber, at leje plads på offentlige bygninger eller offentlige jord, sammenlignet med teleselskaberne i Norge og Sverige. Den markant dyrere lejepris betyder desværre også, at der opsættes færre mobilmaster, hvilket betyder dårligere mobildækning. God mobildækning er ellers en af forudsætningerne, for en øget digitalisering, indenfor flere områder – f.eks. telemedicin.

 – Podcast #23: Telebranchen bag facaden

– ”De danske byer og kommuner skal have stor ros for, at de er med til at drive digitaliseringen. Næste bølge af offentlig digitalisering kommer til at handle om telemedicin, og dermed bliver det endnu vigtigere med en robust, digital infrastruktur. Det er en væsentlig barriere, at lejepriserne er så meget højere i Danmark end hos vores nordiske naboer. Glædeligvis ser vi i mange kommuner en øget forståelse for, at det kræver et tæt samarbejde mellem politikere og teleselskaber at sikre, at mobilnetværket lever op til borgernes behov,” siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen i pressemeddelelsen fra Telenor og han uddyber:

– ”Teleoperatørerne har en vis sum penge at bygge netværk for, og vi forsøger selvfølgelig at bygge der, hvor behovet er størst. Men det er også klart, at de store summer, vi hvert år betaler i husleje for at have masterne stående, dem ville vi foretrække at bruge på at bygge endnu mere dækning og datakapacitet, som er blevet afgørende for borgere og erhvervsliv, og også bliver en hjørnesten i digitaliseringen af sundhedssektoren.”

Det er anden gang, at Nordic Broadband City Index udkommer. Første gang var i 2012, og dengang kom Danmark ud som en samlet nummer ét i Norden. I 2014 er Danmark blevet overhalet af Norge og Sverige. Vores to naboer har overhalet os, primært fordi de nu også er på samme niveau med digital tjenester, som Danmark var i 2012.

Læs hele rapporten Nordic Broadband City Index 2014 her.

Mere til historien

Der er de seneste år kommet mere fokus på telebranchens rammevilkår, hvilket blandt andet var et af emnerne i Meremobil.dks podcast #23: Telebranchen bag facaden

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer