Teleselskabernes rammevilkår er for dårlige

Danske byer taber terræn, i det digitale kapløb, i forhold til andre nordiske byer, fordi teleselskabernes rammevilkår er for dårlige.

Rapporten Nordic Broadband City Index 2014 viser, at de 15 største danske byer samlet set lander på en nordisk tredjeplads. De danske storbyer er gode til udbyde digitale tjenester til borgerne, men Nordens højeste lejepriser på opsætning af teleudstyr trækker ned i det samlede regnskab. Det viser rapporten Nordic Broadband City Index 2014 som Nexia har lavet for Telenor.

Ifølge en pressemeddelelse fra Telenor skriver teleselskabet, at de 15 største danske byer klarer sig knapt så godt i den nordiske sammenligning, når det handler om at sikre gode rammevilkår for udbygning af mobilnetværk. De mindre gode rammevilkår er især de meget høje lejeomkostninger, til opsætning af mobilmaster, der trækker ned i den samlede vurdering.

Telenor gør i lyset af rapportens tal opmærksom på, at kommunernes høje lejepriser er direkte skadelige for den øgede digitalisering, som politikerne ønsker.

Grådig kommune skyld i manglende mobildækning

Selvom teleselskabet bruger de diplomatiske vendinger i pressemeddelelsen, så er budskabet det man på godt jysk kalder, et vink med en vognstang.

Dyr leje betyder dårlig mobilforbindelse

Nexia har regnet sig frem til, at der er meget dyrt for danske teleselskaber, at leje plads på offentlige bygninger eller offentlige jord, sammenlignet med teleselskaberne i Norge og Sverige. Den markant dyrere lejepris betyder desværre også, at der opsættes færre mobilmaster, hvilket betyder dårligere mobildækning. God mobildækning er ellers en af forudsætningerne, for en øget digitalisering, indenfor flere områder – f.eks. telemedicin.

 – Podcast #23: Telebranchen bag facaden

– ”De danske byer og kommuner skal have stor ros for, at de er med til at drive digitaliseringen. Næste bølge af offentlig digitalisering kommer til at handle om telemedicin, og dermed bliver det endnu vigtigere med en robust, digital infrastruktur. Det er en væsentlig barriere, at lejepriserne er så meget højere i Danmark end hos vores nordiske naboer. Glædeligvis ser vi i mange kommuner en øget forståelse for, at det kræver et tæt samarbejde mellem politikere og teleselskaber at sikre, at mobilnetværket lever op til borgernes behov,” siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen i pressemeddelelsen fra Telenor og han uddyber:

– ”Teleoperatørerne har en vis sum penge at bygge netværk for, og vi forsøger selvfølgelig at bygge der, hvor behovet er størst. Men det er også klart, at de store summer, vi hvert år betaler i husleje for at have masterne stående, dem ville vi foretrække at bruge på at bygge endnu mere dækning og datakapacitet, som er blevet afgørende for borgere og erhvervsliv, og også bliver en hjørnesten i digitaliseringen af sundhedssektoren.”

Det er anden gang, at Nordic Broadband City Index udkommer. Første gang var i 2012, og dengang kom Danmark ud som en samlet nummer ét i Norden. I 2014 er Danmark blevet overhalet af Norge og Sverige. Vores to naboer har overhalet os, primært fordi de nu også er på samme niveau med digital tjenester, som Danmark var i 2012.

Læs hele rapporten Nordic Broadband City Index 2014 her.

Mere til historien

Der er de seneste år kommet mere fokus på telebranchens rammevilkår, hvilket blandt andet var et af emnerne i Meremobil.dks podcast #23: Telebranchen bag facaden

AI-funktioner får Samsung til tops

Samsung er atter i førertrøjen på det globale smartphone-marked, hvilket særligt skyldes de nye AI-funktioner i Galaxy S24-serien.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Apple har for første gang solgt mere end Samsung

Det globale smartphone-marked gik tilbage i 2023, men Apple har vundet markedsandele fra konkurrenterne.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram