Telenor: Flere 4G LTE master og Carrier Aggregation i 2015

11

Telenor og Telia fortsætter udbygning af mobildækningen, og 2015 byder på både carrier aggregation og 400 flere 4G LTE master.

TT-netværket, som er Telenor og Telias nye samlede mobilnetværk, forsætter den rivende udvikling. Det skriver Telenor i en pressemeddelelse som opsummerer den rivende udvikling i 2014, og giver et indblik i de mange forbedringer, som er planlagt i 2015.

Mobilmast telemast
TT-netværkt mobilmast i Jylland (Foto: MereMobil.dk)

TT-netvækets 4G kapacitet bliver i øjeblikket opgraderet for at klare den øgede belastning, som flere 4G LTE kompatible smartphones giver. TT-netværket har i dag 1.450 mobilmaster med 4G LTE på 1800 MHz frekvensen, og på disse mobilmaster benyttes normalt en frekvensblok på 10 MHz. Kapaciteten bliver nu fordoblet til 20 MHz, hvilket betyder, at specielt kategori 4 smartphones får mulighed for at downloade med hastighed på op til 150 Mbit/s (i teorien). Du kan læse mere om LTE kategorier i Meremobil.dks baggrundsartikel om emnet.

–  Baggrund: Hvad er LTE Advanced

Opgraderingen, der blev påbegyndt i oktober, afsluttes på Sjælland i denne uge, mens nordjyderne og Aarhusianerne allerede nu har adgang til den øgede kapacitet. Resten af landet følger i løbet af vinteren.

– ”Vi har på 18 måneder taget et kvantespring i både dækning , datahastigheder og samtalekvalitet, og vi ser, at både privat- og erhvervskunder begynder at skifte til os på grund af vores netværk. Vi vil fortsætte investeringerne for at fastholde positionen som Danmarks stærkeste netværk,” udtaler Telenors netværksdirektør, Kim Krogh Andersen, i pressemeddelelsen.

Er Telenors Storm-strategi kun varm luft?

Netværksopgraderinger marts 2013 – oktober 2014

På halvandet år har Telenor og Telia foretaget en lang række store forbedringer, som har haft stor betydning for kundernes oplevelse af TT-netværket. Telenor har lavet et overblik over hvilke netværksforbedringer, der allerede er gennemført, og hvilke der er planlagt i 2015.

HvornårType af forbedring
Marts 2013Telenor åbner for Danmarks bedste 4G-netværk, der fra starten dækker 75 procent af den danske befolkning (udendørsdækning).
Maj 2013 til marts 2014Telenor og Telia lægger 3G-nettene sammen område for område over heleDanmark. Resultatet af det teknisk avancerede projekt er, at Telenor i dag har60 procent flere 3G-master end da projektet gik i gang. Telenor dækker dermed 99 procent af den danske befolkning med 3G (udendørsdækning). Også indendørs 3G-dækningen får et kæmpe løft, så Telenor leverer 3G indendørs til 83 procent af befolkningen.
Hele 2014Telenor etablerer 400 nye 4G-sendere over hele Danmark og sikrer dermed4G-dækning i hundredevis af små byer, som dermed får adgang til de højemobile datahastigheder. Øer som Bornholm, Langeland, Samsø og Fanø er gået fra 2G-dækning til rigtig god 3G- og 4G-dækning.
2013-201485 eksisterende 2G-master får tilføjet 3G, hvilket skaber langt bedre internetoplevelser på smartphones og tablet pc’er i de områder, hvor masterne står.
Sommer 2014Telenor fordobler kapaciteten i hele sit 900 MHz 3G-netværk, hvilket især uden for de store byer giver væsentligt højere datahastigheder på smartphones og tablet pc’er, når man er på 3G-netværket.
Hele 2014Telenor bygger omkring 20 helt nye master for at lukke nogle af de resterende dækningshuller. Masterne udstyres som minimum med 2G og 3G, ofte også med 4G.
Juni 2014Telenor og Telia indleder sammenlægningen af 2G-netværkene. I september 2014 afsluttes 2G-sammenlægningen i den første hele region – RegionNordjylland. Det øgede antal 2G-master betyder, at indendørs taledækningen bliver markant forbedret mange steder.
September 2014Telenor åbner for HD voice over hele landet. Dermed får kunderne markant bedre samtalekvalitet, hvis begge ender af samtalen befinder sig på Telenors netværk og har HD voice-parate smartphones.
Oktober 2014Telenor åbner for 3G i Københavns metro og opfylder dermed et stort ønske fra metroens brugere om at få datadækning på rejsen.

 

Hvad bringer fremtiden?

2015 bringer blandt andet på Carrier Aggregation, hvilket du kan læse mere i Meremobil.dks baggrundartiklen: Hvad er LTE Advanced, samt 400 ekstra 4G LTE mobilmaster

HvornårType af forbedring
Oktober 2014 til januar 2015Telenor fordobler kapaciteten på sine 1450 4G-master på 1800 MHz- frekvensen. Kapacitetsudvidelsen sker for at holde datahastighederne oppe, når trafikken i mobilnettet stiger, eksempelvis som følge af den stærkt stigende streaming af film og tv på nettet. 4G-kapaciteten fordobles ved at udvide spektrum fra de nuværende 10 MHz til 20 MHz. Opgraderingen er foreløbig færdiggjort på Sjælland (indeværende uge) samt i Nordjylland og Århus.
Juni 2014 til december 20142G-sammenlægningen med Telia gennemføres over hele Danmark, og dermed afsluttes også det kæmpe netværkssammenlægningsprojekt, som omfatter både 4G, 3G og 2G. Flere 2G-master betyder, at den indendørs tale- og SMS-dækning forbedres mange steder uden for de store byer.
Hele 2015Telenor etablerer, ligesom i 2014, 400 nye 4G-sendere over hele Danmark og sikrer dermed 4G-dækning i yderligere hundredevis af små byer samt sommerhusområder og ferieparker. Med de 400 nye 4G-sendere vil Telenor dække omkring 90 % procent af den danske befolkning med 4G.
Hele 2015Telenor bygger omkring 20 helt nye master for at lukke nogle af de resterende dækningshuller. Masterne udstyres med 3G og 4G, nogle af dem også med 2G.
2015Telenor forventer at udrulle den såkaldte LTE advanced – carrier aggregation-teknologi i sit netværk. Teknologien giver højere datahastigheder på LTE advanced-parate smartphones og tablets (som der pt. kun er ganske få af på markedet).

 

Mere til historien

Telenor og Telias netværk består af 4.150 mobilmaster, hvilket ifølge Telenor er 20 procent flere end nærmeste konkurrent (TDC).

 

Læs også:

– TDC tilbage i kampen om mobilt bredbånd

– Teleselskabernes rammevilkår er for dårlige

– Mobildøde nybyggerier skal forhindres

– TDCs 4G-net er hurtigst – men mindst belastet

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer