TDCs 4G-net er hurtigst – men mindst belastet

30

TDCs 4G-net i Danmark er markant hurtigere end konkurrenternes netværk, men det er også det mindst belastede.

Vi har tidligere skrevet om en stor undersøgelse fra finske JoikuSpeed og Aalto universitet, der viser store forskelle mellem de højst mulige hastigheder, som nutidens smartphones kan levere.

I den finske test deltog mere end 2.000 forskellige mobilenheder, inklusive tablets, fra mere end 200 producenter. Tilsammen blev der foretaget mere end 384.000 individuelle hastighedstests på mere end 700 forskellige netværksoperatører i 184 lande, og resultatet viste, at LG G3 er den hurtigeste smartphone.

Undersøgelse viser TDCs 4G netværk er hurtigt
Undersøgelse viser TDCs 4G netværk er hurtigt

Testen viste dog også et andet resultat – nemlig at TDCs 4G-net er hurtigst.

– Billigere og hurtigere bredbånd til danskerne

Så hurtig er TDC

Det store danske teleselskab opnår faktisk markant hurtigere downloadhastigheder på selskabets 4G-mobilnetværk end samtlige konkurrenter i både Danmark – og resten af Norden.

TDCs gennemsnitlige downloadhastighed var hele 32,2 Mbit/s, hvor nærmeste konkurrent i Norden var Telenor i Norge med 19,7 M/bits. Nærmeste danske konkurrent var 3 med 12,4 Mbit/s.

På uploaddelen var TDC også suverænt den hurtigste med en gennemsnitlig uploadhastighed på 13,6 Mbit/s, mens nærmeste danske konkurrent var 3 med 5,3 Mbit/s.

Alle resultaterne kan ses i oversigten til højre i artiklen.

Derfor går det stærkt hos TDC

Perspektivet skal dog også med, og vi tillader os derfor at hjælpe med at forklare, hvorfor TDC pludselig har fået et meget hurtigt netværk.

De fleste af MereMobil.dks læsere ved med garanti, at TDC i årevis har fået på puklen for at have et mindre godt mobilnetværk, hvilket selskabet i øjeblikket forsøger at råde bod på med en komplet udskiftning af hele mobilnetværket.

Hele TDCs 4G-netværk består nu af enten 800 eller 2600 MHz 4G LTE master, og TDC har som det eneste teleselskab 20 MHz frekvenser i begge frekvensbånd.

Med 20 MHz kan man med 4G LTE og en “kategori 4”-smartphone downloade op til 150 Mbit/s, teoretisk. Denne del kan du læse mere om i baggrundsartikelen om netop 4G LTE kategorier. TDC har med andre ord et netværk, der er optimalt til de tests, der bliver foretaget i den omtalte undersøgelse.

Konkurrenterne hos 3 har f.eks. kun 10 MHz til rådighed på 1800 MHz, og TT-netværket (Telia/Telenor) havde indtil fornylig også kun 10 MHz i brug på 1800 MHz frekvensbåndet (opgraderes i øjeblikket til 20 MHz) samt på 10 MHz på 800 MHz frekvensbåndet.

Baggrund: 4G LTE Advanced – sådan er planerne i Danmark

Dernæst skal man huske på, at den danske del af undersøgelsen består af 463 målinger, hvoraf 123 var målinger på TDCs netværk. Datagrundlaget er altså ikke enormt og man skal altså passe på med forhastede konklusioner, når datagrundlaget er så tyndbenet.

TDC skal have anerkendelse for at have et meget hurtigt 4G-netværk ifølge undersøgelsen, men det sker altså på den baggrund, at TDCs mobilnetværk set over både 2G, 3G og 4G transporterer markant mindre data end konkurrenternes, hvilket man også må have med i mente, når man læser undersøgelsen.

TDCs netværk er mindre belastet

Mobilmast, telemast, basestation
Danskerne har adgang til nogle af verdens bedste mobilnet. (Foto: TDC).

TDC har meget længe været utrolig konservativ med hensyn til at putte store datamænger i deres abonnementer, og som den seneste Telestatistik fra Erhvervsstyrelsen viser, så overfører TDCs mobilnetværk, derfor også markant mindre data end konkurrenternes.

TDC sad i første halvår 2014 på hele 39,9 procent af standard (smartphone) abonnementerne på mobilmarkedet, men teleselskabets kunder genererede kun 19,6 procent af den samlede datatrafik i Danmark.

Kigger man på de dedikerede (mobilt bredbånds) abonnementer , så sad TDC i første halvår 2014 på 31,3 procent af abonnementerne,  men kunderne overførte kun 5,3 procent af den samlede mængde data.

TDCs mobilnetværk er altså markant mindre belastet sammenlignet med konkurrenternes, fordi TDCs kunder slet ikke i samme grad bruger selskabets mobilnetværk.Derfor er det heller ingen stor overraskelse, at TDCs splinternye 4G LTE netværk, kombineret med masser af frekvenser på både 800 og 2600 MHz, er rasende hurtigt i forhold til konkurrenternes på nuværende tidspunkt.

Men når alt kommer til alt, så en ting tal, teknik, frekvenser og statistik, og hvem vil dog ikke gerne surfe så hurtigt som muligt? Går man efter rå 4G-hastighed, så er TDCs 4G mobilnetværk altså ganske godt kørende i øjeblikket sammenlignet med konkurrenterne.

TDC vil have Danmarks bedste netværk

Mere til historien

TDCs opgraderer i øjeblikket hele selskabets mobilnetværk med udstyr fra Huawei. TDC forventer at have det nye netværk helt klar i starten af 2015.

Læs også:
Erhverv rykker ind i TDC Butik

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
30 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer