4G LTE Advanced – sådan er planerne i Danmark

BAGGRUND: Næste skridt for 4G er LTE Advanced. Her er planerne for det endnu hurtigere 4G i Danmark.

4G LTE Advanced planerne i Danmark

Danskerne har adgang til nogle af verdens bedste mobilnet. Næste skridt er 4G LTE Advanced  (Foto: TDC).

På 4G LTE dataforbindelser kan der i dag opnås langt højere downloadhastigheder, end de fleste danskere har på den faste bredbåndsforbindelse i hjemmet, men de næste og endnu hurtigere datahastigheder ligger og lurer rundt om hjørnet.

Teleselskabet 3 var de første til melde sig klar med 4G LTE Advanced. De første master i København og Aarhus er åbnet. Der er tale om 142 mobilmaster i den centrale del af de to byer.

En af årsagerne til, at 3 er først med LTE Advanced, skal vi finde i den oprindelige auktion fra Staten over frekvenser til 4G LTE i foråret 2010. 3 fik ved auktionen langt mindst båndbreddeplads i luften, mens TDC, Telenor og Telia fik væsentligt mere plads.

Pladsen i luften, også kaldet spektrum, definerer, hvor bred den digitale motorvej kan blive og dermed også hvor mange kunder, der kan håndteres på én gang. Spektrum kan måske lettest forklares ved at tænke på spektrum som en motorvej. Hvis man har mere spektrum, kan motorvejen tilføres flere vejbaner, hvormed flere bilister kan køre på den samtidig, altså kan vejen transportere mere data hurtigere. For teleselskaberne gælder altså om at skabe den bedste motorvej, fordi den dikterer kundeoplevelserne i sidste ende.

Carrier Aggregation samler vejene

3’s ”motorvej” er fra starten smallere og opdelt i flere parallelle ”motorveje” i forhold til de andre operatører. Det vil sige mindre spektrum og spredte frekvensområder.

Med LTE Advanced og Carrier Aggregation er det muligt at åbne flere samtidige datastrømme op mod mobilmasten og sætte data fra flere frekvensområder sammen til én samlet datastrøm. Så hvis en operatør som 3 mangler hastighed, kan det til en vis grad kompenseres ved brug af denne teknik.

Carrier Aggregation handler om de mulige tophastigheder, ikke om kapaciteten for hvor mange kunder teleselskaberne kan håndtere.

Den udgave af 4G LTE, de fleste teleselskaber benytter, er FDD-LTE, hvor telefonerne både sender og modtager på samme tid. FDD-LTE kom på markedet først, og derfor blev den i første omgang valgt af rigtig mange selskaber.

De uparrede frekvensker kan benyttes til TDD-LTE. TDD står for Time Division Duplex. Her benyttes de samme frekvenser til up- og download. Først sendes data – dernæst modtages. Fordelen vil TDD-LTE er bedre udnyttelse af frekvensressourcerne.

Fra 3GPP standardisering er der nu specificeret Carrier Aggregation mellem 2 FDD-LTE frekvenser, samt nogle få kombinationer af 1 FDD-LTE og 1 TDD-LTE. Men ingen af disse sidstnævnte kan anvendes på det danske marked. For nuværende arbejdes der på at få standardiseret tre samtidige FDD-LTE frekvenser og senere flere.

På sigt vil det blive mere almindeligt med begge teknologier i samme netværk.

Mobilnet Carrier Aggregation

Mobilnet hos 3 i Danmark med Carrier Aggregation fra Huawei (Foto: MereMobil.dk)

Carrier Aggregation er hastighed ikke kapacitet

For at 3 kan være konkurrencedygtige på hastighederne er LTE Advanced og Carrier Aggregation en absolut nødvendighed. Samlede datastrømme handler ikke kun om høje hastigheder, men også om, at have kapacitet nok til at håndtere de stadig flere kunders højere og højere dataforbrug.

3 kan med Carrier Aggregation tilbyde en teoretisk tophastighed på 150 Mbit/s. Konkurrenterne kan uden Carrier Aggregation også levere denne hastighed. Med implementering vil f.eks. TDC kunne nå en tophastighed på 300 Mbit/s. På grund af frekvensfordelingen kan 3 ikke som det ser ud nu, følge med op på den hastighed.

Lige nu kan Carrier Aggregation samle to datastrømme. Et lille stykke tid ude i fremtiden vil op til fem – måske endda flere – kunne lægges sammen. Når den samlede digitale luft-motorvej bliver 100 MHz stor, vil hastigheden med de aktuelle frekvenser teoretisk kunne runde 750 Mbit/s.

Forbrugerne skal ikke forvente at få hverken 150 Mbit/s eller 1 Gbit/s længere ude i fremtiden alene på deres egen smartphone. Kapaciteten bliver fordelt mellem dem, som benytter den enkelte mobilmast.

Det er samme princip, som med motorveje. Flere spor betyder ikke højere hastigheder alene, fordi det også handler om, hvor meget trafik der er, men det betyder uanset hvad, at trafikken afvikles bedre og med mindre ventetider. Flere spor på vejene betyder altså, at flere kan komme frem samtidigt.

Baggrund: 4G LTE kategorier – hvad betyder de?

LTE Advanced først i 2015

TDC, Telenor og Telia har allerede nu mere båndbredde til rådighed på det nuværende 4G LTE-setup, end 3 har, når der køres med 4G LTE Carrier Aggregation, og derfor har de tre andre selskaber ikke travlt med at opgradere til LTE Advanced.

Overfor MereMobil.dk Telenor og Telia, at de har planer på LTE Advanced med Carier Aggregation, men først i løbet af 2015.

– ”LTE Advanced med Carrier Aggregation ligger i vores planer for 2015. Der er tale om kapacitetsteknologi, som kan bidrage til at fastholde gode datahastigheder, når kapaciteten kommer under pres af f.eks. det stigende forbrug af on demand tv- og filmtjenester, og den er en af flere spændende teknologier, som vi kigger på til 2015.” fortæller pressechef i Telenor Tom Lehn-Christiansen.

Telia, som via samarbejdet TT-netværket, deler netværk med Telenor, uddyber yderligere.

– ”Vi har endnu ikke lanceret LTE Advanced med Carrier Aggregation. Det har simpelthen ikke været nødvendigt, fordi vi har så bredt spektrum i både 1.800 MHz og 2.600 MHz båndene. Dataforbruget stiger hele tiden i Danmark, og behovet for kapacitet og højere datahastigheder er derfor vigtige fokusområder for os, så Carrier Aggregation indgår bestemt også i vores planer,” lyder det fra David Engstrøm, Telias pressechef.

TDC kigger også på Carrier Aggregation og vurderer løbende om det skal implementeres. Det vil afhænge af behovet hos kunderne og ikke mindst om antallet af terminaler der understøtter teknologien.

I fremtiden bliver der behov for endnu mere datakapacitet end tilfældet er i dag. Alene tallene for udviklingen i datatrafikken på mobilnettene taler sit tydelige sprog. På landsplan er datatrafikken alene i løbet af det seneste år fordoblet, oplyser Erhvervsstyrelsens telestatistik. Intet tyder på, at udviklingen vil stoppe foreløbigt.

Baggrund: Mere om teknikken i Carrier Aggregation

TDC: Vi er klar

Landets største teleselskab TDC er i princippet allerede nu klar til LTE Advanced. Konkret kan dele af frekvensbåndene 800 og 2600 MHz aktiveres med Carrier Aggregation på omkring 500 master.

– ”Vi kan relativt simpelt slå Carrier Aggregation til. Vi har dog ikke behovet lige nu, da vi allerede har en høj hastighed i vores netværk. Men vi kan altså aktivere det på cirka 500 sites landet over, når behovet opstår,” siger presserådgiver Rasmus Avnskjold i TDC.

Web-TV: Se hvordan Carrier Aggregation virker

Frekvensfordelingen i Danmark på 4G LTE

Herunder kan du se, hvordan frekvensspektrummet er fordelt blandt operatørerne i Danmark.

Samlet set har TT-netværket (Telenor og Telia samlet) mest spektrum og kan, i hvert fald teoretisk, håndtere flest kunder og levere den højeste hastighed, også uden LTE Advanced med Carrier Aggregation.

 800 MHz1800 MHz2600 MHz2600 MHz
(ikke parrede)
TDC2 x 20 MHzKun 2G2 x 20 MHz
Telenor og Telia
(TT-netværket)
2 x 10 MHz2 x 20 MHz2 x 40 MHz20 MHz
Hi3G (3)Ingen2 x 10 MHz2 x 10 MHz25 MHz

Mere til historien

Med til historien hører, at TDC, Telenor og Telia er dem som har betalt allermest for adgangen til frekvenserne og pladsen i luften (spektrum). TDC måtte af med over 333 millioner kroner for 2 x 20 MHz i 2600 MHz båndet. Samlet har Telenor og Telia betalt over 669 millioner kroner for deres spektrum. Oven i dette kommer så beløbene for tidligere frekvensauktioner. Til sammenligning betalte 3 kun godt 7 millioner kroner for deres 2600 MHz frekvenser.

Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Telia klar med brugte telefoner i butikkerne

Det er nu muligt at købe brugte telefoner i Telia-butikker. Det er en del af konceptet ”Pre-loved”.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram