Mobildøde nybyggerier skal forhindres

0

Nyt samarbejde skal i fremtiden forhindre radiodøde nybyggerier. Mobilsignalerne skal tænkes ind helt fra begyndelsen.

Nye bygninger er så energieffektive og tætte, at selv signaler til mobiltelefoner effektivt bliver holdt ude.

Et samarbejde mellem rådgivere og telebranchen skal nu sørge for, at der bliver taget højde for mobildækningen allerede under projekteringen, og lovgivningen skal også tage højde for mobildækningen. Det skriver Ing.dk.

Mobilmast, telemast, basestation
Danskerne har adgang til nogle af verdens bedste mobilnet. (Foto: TDC).

Der findes allerede et hav af eksempler på både nybyggerier og større renoveringer, hvor byggerierne efterfølgende viser sig at være næsten helt radiodøde – altså områder, hvor enhver form for trådløs kommunikation er umulig.

Fænomenet skyldes de nye og moderne byggematerialer, som desværre ikke kun gør bygningerne energivenlige, men også meget afvisende overfor radiobølger.

Energiruder spiser signalet

Det er især de nye trelags-lavenergivinduer, der er belagt med en metalcoating, som giver problemer. Metalcoatingen reflekterer stråling, og denne coating generer altså også de trådløse radiosignaler.

For at tage hånd om problemet har Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation,  afholdt et møde med flere af de større rådgivende danske ingeniørfirmaer i sidste uge. Det fortæller Carsten Werner Lund, gruppeleder for el i Grontmij, til Ing.dk og udtaler:

– “Vi har nu fået etableret et fast kontaktpunkt for rådgiverne hos Teleindustrien, så rådgiverne ved, hvor de kan henvende sig, når de projekterer en ny bygning. Desuden arbejder vi på at komme med nogle anbefalinger til, hvordan man konkret kan gøre det. Vi håber at kunne præsentere et forslag for Teleindustrien inden jul.”

Podcast: Bag om telebranchen

Mere til historien

Lavenergiruder kan sagtens svække mobilsignaler med mere end 20 dBm. På en smartphones signalindikator svarer det til forskellen på fem streger og ingen streger.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer