Ingen skærmtid til børn under 2 år

En række anbefalinger om skærmbrug til børn i alderen 0-18 år er klar. De helt små skal helst helt undgå skærmtid.

KORT UDGAVE
Børns Vilkårs anbefalinger til skærmbrug for børn i forskellige aldersgrupper er baseret på henvendelser fra Børnetelefonen og forskning på området. Forældre opfordres til at være opmærksomme på, hvad børnene bruger deres tid på skærmen til, og at begrænse skærmtiden under måltider, før sengetid og i forbindelse med putning. Forældre skal desuden være gode forbilleder.
Baby med tablet
Der er fuld fokus på tabletten med Postmand Per (Foto: MereMobil.dk)

Skærmen har taget overhånd. Så kort kan det siges.

Vi (voksne) er desværre heller ikke de bedste forbilleder, da vi ofte kigger ned i skærmen, mens børnene leger på legeplads eller andre ting.

I dag foregår det meste også via mobilen, hvilket kan være vores undskyldning. For man skal jo tjekke Aula, banken, mailen og så bruges telefonen, når der skal planlægges legeaftaler, samt ved til- og afmelding til diverse fritidsaktiviteter. Desuden er kameraet også vigtigt!

Mobilen er hele tiden i fokus.

INTERESSANT PODCAST: Dette gør skærme ved dit barns hjerne

Et godt råd er, at forældre bruger mindst muligt tid selv med telefonen i hånden, når de er sammen med børnene. Børn gør nemlig ikke det, som man siger, men det man selv gør.

Dette er en af de anbefalinger, som Børns Vilkår er kommet frem til, efter henvendelser på Børnetelefonen.

-“Børnenes perspektiv har ikke fyldt meget i debatten hidtil. Så vi tænkte simpelthen, at der var behov for nogen anbefalinger, som også tilføjer børnenes perspektiv,” siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår, i en pressemeddelelse.

Børns Vilkår har en anbefaling til de fleste af aldersgrupperne og anbefalingerne er ikke nul skærm til alle. Men skærm på en “intelligent måde i selskab med en voksen” går an.

-“Skærm er ikke bare skærm. Det er også vigtigt, hvad børnene bruger deres tid på – og hvilken skærm de kigger på,” lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)
Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)

Anbefalinger er måske en gentagelse – men nødvendigt

Du synes måske, at de mange anbefalinger er en gentagelse af noget du har hørt før?

Det er desværre nødvendigt.

Anbefalingerne er målrettet de forældre, som ønsker råd, retningslinjer og idéer til, hvordan man giver ens børn et balanceret forhold til skærme – hvad enten det er smartphones, tv eller tablets.

LÆS OGSÅ: Mobilfrie skoler: Nu leger børnene igen

Børns Vilkår har delt børnene ind i syv forskellige aldersgrupper. Disse er 0-2 år, 3-6 år, 6-9 år, 9-12 år, 13-15 år og 16-18 år. Der er også lavet anbefalinger til institutioner og skoler, som kan findes på Børns Vilkårs hjemmeside.

I takt med børnene bliver ældre, så skal forældrene fortsat have interesse for, hvad der sker på skærmen. Så fra de er små, skal de se indhold sammen med en voksen, men interessen og samtalen omkring indholdet på skærmen, det skal fortsætte uanset alder.

Børns Vilkårs anbefalinger er lidt en gentagelse af det, som vi tidligere har set fra Sundhedsstyrelsen. Så måske forældrene skal overveje, at gøre lidt ved det, da der må være noget om det.

Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

-“Vores anbefalinger er gennemsyret med den viden, vi har fra børnene. Men den er selvfølgelig også koblet med den forskning, som i øvrigt findes på området,” siger Rasmus Kjeldahl.

Det kan også være en god oplevelse, at se en film eller spille et spil, som familie, og man derved kan tale om det og hvilke følelser, at det udløser.

Flere af anbefalingerne har de fleste børn nok hørt før: Læg skærmene væk under måltider, sæt tidsbegrænsninger på forbruget og undgå skærmtid før sengetid og i forbindelse med putning.

Du kan finde anbefalingerne fra Børns Vilkår her.

Mere til historien

I foråret havde TV 2 fokus på, hvor meget diverse mobilspil og andre apps kan stjæle af dine og dine børns personlige oplysninger.

Læs også:
Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram