Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner

Et nyt studie fra Singapore viser, at skærmtid kan potentielt være skyld i, at børn får hjerneforstyrrelser.

Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)
Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)

Vi har nok alle set det – og måske gjort det. Nemlig ”underholdt” de små med telefonen eller lignende for at holde dem beskæftiget i situationer, hvor man gerne vil de ”arter sig”.

Nu viser et nyt studie fra forslere på National University of Singapore, at det vil være klogt at tage andre midler i brug. Studiet viser nemlig, at skærmtid potentielt kan være skyld i, at børn får hjerneforstyrrelser. Det skriver Berlingske.

Nogle børn ekskluderes digitalt

I undersøgelsen har 437 små børn i alderen 12 til 18 måneder deltaget. De samme børn deltog igen, da de var 9 år gamle. Børnene har i gennemsnit brugt to timer foran en skærm da de var små.

De blev så testet i nogle kognitive øvelser, da de blev ældre. Her viste det sig, at børnene havde problemer med både hukommelse og koncentration.

Det er heller ikke første gang, at en undersøgelse viser dette. Vi har tidligere haft skrevet om en anden undersøgelse – her var der dog for få børn, som deltog i undersøgelsen.

Børns kognitive evner kan blive svagere af skærmtid

Berlingske har talt med Albert Gjedde, som er professor og hjerneforsker på Københavns Universitet, og han kalder studiet for meget interessant. Dog siger han også, at det ikke er helt sikkert at det er skærmtiden, som er skyld i børnenes kognitive evner.

Albert Gjedde mener nemlig, at de der giver børn en skærm i den alder i længere tid, er forældre, der måske stiller færre krav til deres børn eller er mindre interesseret i dem. Han siger også, at undersøgelsen i hvert fald viser, at der er en adfærd, som giver en negativ effekt.

Så uanset om det er skærmtiden, der gør det, så er det noget, at man skal være opmærksom på.

Mere til historien

Hvis du gerne vil lave lidt begrænsninger for dine børns brug af iPad, så kan du se vores guide her, hvordan det kan gøres nemt.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram