Børns kognitive evner kan blive svagere af skærmtid

En ny undersøgelse viser, at der ses ændringer i børns hjerner, hvilket begrundes med meget skærmtid fra børnene er helt små.

Baby med tablet
Baby med tablet (Foto: MereMobil.dk)

Børn rundt i verden har fået nemmere tilgang til diverse elektroniske enheder, som har en skærm.

Børn får mobiltelefoner i en tidlig alder. Det har også, ikke overraskende, vakt bekymring både fra forskere, men også forældre.

World Health Organization (WHO) anbefalede tidligere, at børn ikke så TV før de er to år.

Hvad er et børneabonnement?

En ny undersøgelse, som er udført af forskere fra University of Cincinatti i Ohio (USA) mener også, at skærmtid kan svække børns kognitive evner. Det skriver hjemmesiden Neowin.

Det nævnes mere specifikt i undersøgelsen, at den såkaldte den hvide substans i børns hjerner kan ændre sig efter omfattende brug af skærme. Den hvide substands består af nervecellernes lange udløbere og deres myelinskeder. Den har derfor noget med hjernens interne kommunikation at gøre.

Undersøgelsen indikerer desuden, at skærmbrug påvirker, hvordan hjernen bygger kommunikationsmønstre for sig selv. Det skriver Tek.no.

Det kan ifølge forskerne gå ud over de strukturer, som skulle være opbygget for at forbedre børns kognitive evner. Det kan derfor resultere i, at børn kæmper mere med at lære at læse og tale end hvis de ikke havde været udsat så meget for skærme.

Smartphones og tablets har det hårdt i børnefamilier

Undersøgelsen inkluderede for få børn

Der var kun 47 børn i alderen 3 til 5 år, som var repræsenteret i undersøgelsen.

Derfor er det også svært at konkludere noget endeligt på dette da det godt kan passe på de børn, som medvirkede i undersøgelsen, men for at konkludere noget endeligt kræver det mere forskning på en langt større gruppe børn.

Der kan også være andre faktorer, som har samme virkning på hjernen.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i januar 2016/2017 deres anbefalinger til helt små børns fysiske aktivitet, samt opfordrede til begrænset skærmbrug.

Brug af iPad er okay, mener en ekspert – men der er et men

Mere til historien

Det er ikke første gang, at det nævnes at for meget skærmtid skader små børns sprog samt at skærme kan være medvirkende til at skoleelever læser dårligere. Men den pågældende undersøgelse kræver altså større bredde for at kunne drage de rigtige konklusioner.

Læs også:
Robotter har indtaget børnehaven

2 ud af 3 børn har oplevet ubehagelige ting online

Red Barnet og Trygfonden har fået udarbejdet en ny undersøgelse, som viser, at 2 ud af 3 børn har oplevet ubehagelige ting online.

(mere…)
Teleselskab fraråder smartphones til børn

Et teleselskab fraråder nu smartphones til børn under 11 år grundet børn og unges massive brug af sociale medier.

(mere…)
Nyt smartwatch til børn

Et nyt smartwatch til børn har netop set dagens lys. Se specifikationer og pris på ZTE K1 Pro.

(mere…)
Første mobil? Forskel på tanke og realitet

Hvornår skal barnet have sin første mobil? Danskerne mener, at de skal være ældre end de reelt er.

(mere…)
Kampen mod børns skærmtid

Alle anbefalinger og undersøgelser viser, at for meget skærmtid ikke er godt – alligevel mener mange forældre, at deres børn har for meget skærmtid.

(mere…)
5 ting du skal tænke over før dit barns første mobil
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram