Børns kognitive evner kan blive svagere af skærmtid

En ny undersøgelse viser, at der ses ændringer i børns hjerner, hvilket begrundes med meget skærmtid fra børnene er helt små.

Baby med tablet
Baby med tablet (Foto: MereMobil.dk)

Børn rundt i verden har fået nemmere tilgang til diverse elektroniske enheder, som har en skærm.

Børn får mobiltelefoner i en tidlig alder. Det har også, ikke overraskende, vakt bekymring både fra forskere, men også forældre.

World Health Organization (WHO) anbefalede tidligere, at børn ikke så TV før de er to år.

Hvad er et børneabonnement?

En ny undersøgelse, som er udført af forskere fra University of Cincinatti i Ohio (USA) mener også, at skærmtid kan svække børns kognitive evner. Det skriver hjemmesiden Neowin.

Det nævnes mere specifikt i undersøgelsen, at den såkaldte den hvide substans i børns hjerner kan ændre sig efter omfattende brug af skærme. Den hvide substands består af nervecellernes lange udløbere og deres myelinskeder. Den har derfor noget med hjernens interne kommunikation at gøre.

Undersøgelsen indikerer desuden, at skærmbrug påvirker, hvordan hjernen bygger kommunikationsmønstre for sig selv. Det skriver Tek.no.

Det kan ifølge forskerne gå ud over de strukturer, som skulle være opbygget for at forbedre børns kognitive evner. Det kan derfor resultere i, at børn kæmper mere med at lære at læse og tale end hvis de ikke havde været udsat så meget for skærme.

Smartphones og tablets har det hårdt i børnefamilier

Undersøgelsen inkluderede for få børn

Der var kun 47 børn i alderen 3 til 5 år, som var repræsenteret i undersøgelsen.

Derfor er det også svært at konkludere noget endeligt på dette da det godt kan passe på de børn, som medvirkede i undersøgelsen, men for at konkludere noget endeligt kræver det mere forskning på en langt større gruppe børn.

Der kan også være andre faktorer, som har samme virkning på hjernen.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i januar 2016/2017 deres anbefalinger til helt små børns fysiske aktivitet, samt opfordrede til begrænset skærmbrug.

Brug af iPad er okay, mener en ekspert – men der er et men

Mere til historien

Det er ikke første gang, at det nævnes at for meget skærmtid skader små børns sprog samt at skærme kan være medvirkende til at skoleelever læser dårligere. Men den pågældende undersøgelse kræver altså større bredde for at kunne drage de rigtige konklusioner.

Læs også:
Robotter har indtaget børnehaven

Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Ekspert: AI påvirker dine børn

Cyberbanditterne har en langsigtet plan med at manipulere med dine børn, siger ekspert.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram