Børns kognitive evner kan blive svagere af skærmtid

En ny undersøgelse viser, at der ses ændringer i børns hjerner, hvilket begrundes med meget skærmtid fra børnene er helt små.

Baby med tablet
Baby med tablet (Foto: MereMobil.dk)

Børn rundt i verden har fået nemmere tilgang til diverse elektroniske enheder, som har en skærm.

Børn får mobiltelefoner i en tidlig alder. Det har også, ikke overraskende, vakt bekymring både fra forskere, men også forældre.

World Health Organization (WHO) anbefalede tidligere, at børn ikke så TV før de er to år.

Hvad er et børneabonnement?

En ny undersøgelse, som er udført af forskere fra University of Cincinatti i Ohio (USA) mener også, at skærmtid kan svække børns kognitive evner. Det skriver hjemmesiden Neowin.

Det nævnes mere specifikt i undersøgelsen, at den såkaldte den hvide substans i børns hjerner kan ændre sig efter omfattende brug af skærme. Den hvide substands består af nervecellernes lange udløbere og deres myelinskeder. Den har derfor noget med hjernens interne kommunikation at gøre.

Undersøgelsen indikerer desuden, at skærmbrug påvirker, hvordan hjernen bygger kommunikationsmønstre for sig selv. Det skriver Tek.no.

Det kan ifølge forskerne gå ud over de strukturer, som skulle være opbygget for at forbedre børns kognitive evner. Det kan derfor resultere i, at børn kæmper mere med at lære at læse og tale end hvis de ikke havde været udsat så meget for skærme.

Smartphones og tablets har det hårdt i børnefamilier

Undersøgelsen inkluderede for få børn

Der var kun 47 børn i alderen 3 til 5 år, som var repræsenteret i undersøgelsen.

Derfor er det også svært at konkludere noget endeligt på dette da det godt kan passe på de børn, som medvirkede i undersøgelsen, men for at konkludere noget endeligt kræver det mere forskning på en langt større gruppe børn.

Der kan også være andre faktorer, som har samme virkning på hjernen.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i januar 2016/2017 deres anbefalinger til helt små børns fysiske aktivitet, samt opfordrede til begrænset skærmbrug.

Brug af iPad er okay, mener en ekspert – men der er et men

Mere til historien

Det er ikke første gang, at det nævnes at for meget skærmtid skader små børns sprog samt at skærme kan være medvirkende til at skoleelever læser dårligere. Men den pågældende undersøgelse kræver altså større bredde for at kunne drage de rigtige konklusioner.

Læs også:
Robotter har indtaget børnehaven

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram