Sundhedsstyrelsen: Begræns små børns brug af iPad og smartphone

Det er første gang, at Sundhedsstyrelsen har offentliggjort anbefalinger til helt små børns fysiske aktivitet, samt opfordret til begrænset skærmbrug.

Barn med iPad (Foto: MereMobil.dk)

Barn med iPad (Foto: MereMobil.dk)

Det er de færreste som ikke ved, at voksne bør bevæge sig mindst 30 minutter om dagen, mens større børn skal være mest aktive og have pulsen op i 60 minutter om dagen.

Men de helt små børn i alderen 0-5 år har der indtil nu ikke været nogle anbefalinger for, men for første gang nogensinde har Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort anbefalinger for de helt små børns fysiske aktivitet. Det skriver DR.dk.

– ”Det er vigtigt, at et barn bevæger sig så meget som muligt i løbet af dagen. Så derfor bør man begrænse barnets skærmbrug,” lyder helt nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

 – Tablet-børn har ingen motorik og fantasi

De nye anbefalinger er delt op i to, hvor det ene er en vejledning til børn under et år og en anden til børn mellem 1-4 år.

Kort og godt går anbefalingerne på, at de små hver dag skal løbe, lege, danse, cykle, svømme, tumle, spille med bold eller noget andet der holder dem i gang fysisk. Derudover skal de heller ikke bruge for meget tid foran skærmen.

– ”Det betyder meget for små børn, at de bevæger sig, så de får udviklet deres motorik og også får lyst til at bevæge sig som voksne,” siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Lisa von Huth Smith.

 – PODCAST: Derfor skal børn have iPad og smartphone

Og tilføjer: -”Vi håber meget, at forældre og pædagoger vil tage anbefalingerne til sig, så de giver børnene mulighed for at bevæge sig.”

Ligesom til voksne og større børn er der ikke sat et minut-tal på til de smås fysiske udfoldelser og grunden til det er, at der ikke findes forskning, som understøtter dette. Men de nye anbefalinger er lavet på baggrund af henvendelser fra kommuner, institutioner og forældre.

 – Institutionsbørn opfostres med tablets

Børn på legeplads (Foto: MereMobil.dk)

Børn på legeplads (Foto: MereMobil.dk)

De nye anbefalinger:

  • Lad børn under 1 år ligge på maven, når de er vågne, dermed styrker de både ryg og arme. Søger man idéer til god fysisk aktivitet for børn under et år, så er babysvømning, tumlastik/babyrytmik og det at tumle rundt med de voksne god fysisk aktivitet for de helt små børn.
  • Lad ikke iPad’en eller anden skærm være ”barnepige” for de små. Begræns tiden de bruger foran en skærm for de 1-4-årige og sørg for at de i stedet bruger deres kroppe under leg. Det kan være ved dans og klatring eller ved at kravle, hoppe og gynge.

Du kan læse mere om anbefalingerne for børn under 1 år her, samt for de 1-4 årige her.

Børnerådet var i slutningen af 2015 også ude med nogle opfordringer til forældre om, at der skal laves tidsbegrænsninger, samt de snakker med børnene om deres forbrug af medierne.

WEB-TV: Ekspert: Treårige må gerne bruge en iPad

Mere til historien

MereMobil.dk har tidligere talt med familierådgiver Ditte Reetz, som siger at 3 årige gerne må lege med en iPad eller en smartphone, men det er vigtigt også at huske legepladsen og legeaftaler med vennerne. Og et godt råd fra hende lyder, at hvis du vil børnene skal noget andet, så hjælp dem til at sætte noget andet i stedet for.

Læs også:
Danske børn får mobil i 2. klasse
Børn vælger mobile enheder frem for PC og konsoller
Babymotorik og Sang – app til de mindste

Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Den nye iPad Pro vil gerne være en laptop

FØRSTE INDTRYK: Min iPad Pro 2024 anmeldelse er på vej. Her er mine første indtryk af den ny iPad Pro.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram