Dette gør skærme ved dit barns hjerne

EP129: Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver gode råd til familier med børn, der bruger iPad og telefon for meget.

Børn og skærmtid podcast

Spil og apps som Snapchat, Instagram og TikTok er designet til, at børnene skal bruge så lang tid som muligt foran skærmen.

Den konstante udskillelse af belønningsstoffer i hjernen samt beskeder og lyde, der hele tiden ”kalder” på barnet, skaber afhængighed. Når forældrene beder barnet om at slukke, kan det udløse voldsomme negative reaktioner fra barnet.

En tablet eller telefon er ganske simpelt fyldt med dårlig stemning, der kan påvirke hele familien.

Får barnet lov til at sidde i lang tid med skærme, kan de forskellige apps til med ”kapre hjernen”, siger en ekspert.

Begræns brugen af farlige apps

Spil hvor man hele tiden flygter fra noget eller jagter noget, bør begrænses for børnene i lighed med, at man sætter grænser for børns indtag af usunde ting som slik og sodavand.

Det fortæller familievejleder Christina Abildgaard i denne podcastepisode fra MereMobil.dk.

Fordi barnet er passiv foran skærmen, ophobes der vrede og energi, som f.eks. udløses ved at slå ud efter en lillesøster, som blot går forbi.

Indfør legetøjsdage

For Christina Abildgaard er det vigtigt, at der sættes noget andet i stedet for skærmen. Det kan være perleplader, fodboldspil i haven eller leg med dukker og biler. Konkret foreslår hun legetøjsdage, der samtidigt er skærmfrie dage.

Et ugeskema der viser, hvornår skærmen må bruges, kan også være et værktøj. Det samme kan skærmfrie rum som f.eks. at køkkenet er skærmfri zone. Alt sammen for at få skærmen til at fylde mindre.

LYT TIL PODCASTEN: Du kan lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk, hvor vi taler om teknologi på dansk, via Apple Podcasts, Spotify, Podimo samt i alle podcastapps. Søg efter ‘MereMobil‘ Se også episodeoversigten her.

Mister kreativitet

En telefon eller iPad er fantastiske underholdningsmaskiner, men også tikkende bomber der ødelægger hjernen.

En undersøgelse fra forskere på National University of Singapore har vist, at børn med et skærmforbrug på to timer om dagen klarede sig dårligere i kognitive undersøgelser, når de blev ældre.

Børnene havde også problemer med koncentrationen og hukommelsen.

Noget tyder desuden på, at børns kreativitet nedsættes som følge af et højt skærmbrug.

LÆS OGSÅ: Mindre skærmtid giver færre konflikter

HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 28. maj 2023.

Mere til historien

My AI er navnet på Snapchats nye falske ven, som skal lokke børn til at indgå i samtaler med chatbotten, der således høster en masse personlig viden om barnet. Børns Vilkår er bekymrede. Du kan læse historien her.

Festivalklar? Sådan vælger du den rigtige powerbank

GUIDE: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram