Forskning: Mindre skærmtid = færre konflikter

Mindre skærmtid til børn med ADHD giver bedre trivsel og færre konflikter i hjemmet. Børn uden ADHD kan måske også hjælpes.

Børn der gamer
Børn der gamer (Foto: ExplorerBob)

Et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet og Region Syddanmark har fået positive tilbagemeldinger fra familier, hvor tidsforbruget på skærme er blevet sat ned for børnene.

Forskningsprojektets formål er at hjælpe familier med børn, ADHD-diagnosticeret, til at få en bedre hverdag. 

Det skal siges, at forskningsprojektet endnu ikke er udgivet eller verificeret, men blot baseret på de tilbagemeldinger, som er kommet fra de 142 familier, der har deltaget i projektet.

Aidi Bikic, lektor og psykolog ved SDU og Region Syddanmark, som står bag projektet, ser en tydelig tendens.

-”Det, vi har observeret hos mange af familierne, er, at når de skærer ned på skærmtiden for børnene, så bliver børnene mere rolige, mindre konfliktsøgende og familien har det bedre sammen, fortæller Aidi Bikic til TV Syd.

LÆS OGSÅ: Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner

Højt forbrug af spil gav problemer

Spilforbruget var hos flere af børnene i projektet højt. Det skabte problemer i familierne.

En af de familier som har haft en positiv effekt af, at skære ned på skærmtiden er familien Grau Mikkelsen. Her fortæller mor, Nicole Grau Mikkelsen, at spilmønstret havde en negativ effekt på hendes 11-årige søn Simon. Hun oplevede han var træt, ugidelig og irritabel, skriver TV Syd. De fandt efterfølgende også ud af, at han spillede om natten.

Løsningen blev, at computeren røg ud af værelset og skærmtiden blev halveret. Nu må Simon og hans søster kun spille fra de kommer fra skole og indtil spisetid.

Det har givet en klart bedre tid sammen og bedre stemning, som familie. Simon fik færre udbrud, fortæller Nicole Grau Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Nogle børn ekskluderes digitalt

Skærmen bliver den nemme løsning

Forskningsprojektet har også været en øjenåbner for Nicole Grau Mikkelsen, som ellers mente, at hun havde styr på opdragelsen af hendes børn.

I en travl hverdag er det nemt, at børnene er aktiveret og man selv har tid til det man skal. Men det kræver noget, da man som forælder skal sætte noget andet i stedet.

-”Man skal som forældre bruge virkelig meget energi og være vedholdende,” lyder det fra Nicola Grau Mikkelsen.

Aidi Bikic fortæller også til TV Syd, at observationer, er baseret på familier, hvor der er børn med ADHD. Disse børn er særligt udsatte for at udvikle andre diagnoser eller afhængigheder.

ADVARSEL: Slet TikTok på dine børns telefoner

Vrede og konflikter stopper hurtigt

Børnenes hjerner kan blive overstimuleret af for meget skærmtid. Det kan gøre dem vrede og skabe konflikter, når de skal stoppe. Men børnene tilpasser sig som regel hurtigt til de nye regler, lyder det fra Aidi Bikic.

Den megen skærmtid ved vi dog endnu ikke, hvordan påvirker børn og unge. Ifølge David Madsen, psykolog og medlem af Medierådet for børn og unge fortæller til TV Syd, at meget skærmtid har en negativ effekt på søvn og vægt.

Måske studierne også har god virkning på børn uden ADHD?

Medierådet har lavet en guide, hvor du kan finde gode råd, hvis dine børn gamer.

GUIDE: For meget iPad? Så let begrænser du børnenes skærmtid

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En app, som er meget oppe i tiden, er TikTok, der netop har udrullet en funktion, som begrænser børns tidsforbrug i appen. TikTok - og lignende apps - er nogle, hvor tiden forsvinder mellem hænderne på en, når man underholdes.

Børn tester sig for psykiske sygdomme på TikTok

Børn og unge diagnosticerer sig selv med blandt andet ADHD via TikTok. Det bekymrer Børns Vilkår.

(mere…)
Mindre skærmtid øger den fysiske aktivitet

Skoleklasses fokus på skærmtid bekræfter ph.d.-afhandling om emnet.

(mere…)
Sirenen - det skal dine børn vide

GUIDE: Inden det nye system til beredskabsmeddelelser i Danmark går i luften bør forældre tale med deres børn.

(mere…)
Spilbaserede apps hjælper elever og lærerne

I skoleklasser er der stor forskel på læseniveauet. Spilbaserede læseapps kan hjælpe lærerne.

(mere…)
Skal børn have digitale eller fysiske lommepenge?

En undersøgelse viser, at mange danske børn får lommepenge og selv små børn har betalingskort. Skal lommepenge være digitale eller fysiske?

(mere…)
Ny iMac er måske på vej

Desktopcomputeren iMac opdateres med nyt chipset, forlyder det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram