Forskning: Mindre skærmtid = færre konflikter

Mindre skærmtid til børn med ADHD giver bedre trivsel og færre konflikter i hjemmet. Børn uden ADHD kan måske også hjælpes.

Børn der gamer
Børn der gamer (Foto: ExplorerBob)

Et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet og Region Syddanmark har fået positive tilbagemeldinger fra familier, hvor tidsforbruget på skærme er blevet sat ned for børnene.

Forskningsprojektets formål er at hjælpe familier med børn, ADHD-diagnosticeret, til at få en bedre hverdag. 

Det skal siges, at forskningsprojektet endnu ikke er udgivet eller verificeret, men blot baseret på de tilbagemeldinger, som er kommet fra de 142 familier, der har deltaget i projektet.

Aidi Bikic, lektor og psykolog ved SDU og Region Syddanmark, som står bag projektet, ser en tydelig tendens.

-”Det, vi har observeret hos mange af familierne, er, at når de skærer ned på skærmtiden for børnene, så bliver børnene mere rolige, mindre konfliktsøgende og familien har det bedre sammen, fortæller Aidi Bikic til TV Syd.

LÆS OGSÅ: Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner

Højt forbrug af spil gav problemer

Spilforbruget var hos flere af børnene i projektet højt. Det skabte problemer i familierne.

En af de familier som har haft en positiv effekt af, at skære ned på skærmtiden er familien Grau Mikkelsen. Her fortæller mor, Nicole Grau Mikkelsen, at spilmønstret havde en negativ effekt på hendes 11-årige søn Simon. Hun oplevede han var træt, ugidelig og irritabel, skriver TV Syd. De fandt efterfølgende også ud af, at han spillede om natten.

Løsningen blev, at computeren røg ud af værelset og skærmtiden blev halveret. Nu må Simon og hans søster kun spille fra de kommer fra skole og indtil spisetid.

Det har givet en klart bedre tid sammen og bedre stemning, som familie. Simon fik færre udbrud, fortæller Nicole Grau Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Nogle børn ekskluderes digitalt

Skærmen bliver den nemme løsning

Forskningsprojektet har også været en øjenåbner for Nicole Grau Mikkelsen, som ellers mente, at hun havde styr på opdragelsen af hendes børn.

I en travl hverdag er det nemt, at børnene er aktiveret og man selv har tid til det man skal. Men det kræver noget, da man som forælder skal sætte noget andet i stedet.

-”Man skal som forældre bruge virkelig meget energi og være vedholdende,” lyder det fra Nicola Grau Mikkelsen.

Aidi Bikic fortæller også til TV Syd, at observationer, er baseret på familier, hvor der er børn med ADHD. Disse børn er særligt udsatte for at udvikle andre diagnoser eller afhængigheder.

ADVARSEL: Slet TikTok på dine børns telefoner

Vrede og konflikter stopper hurtigt

Børnenes hjerner kan blive overstimuleret af for meget skærmtid. Det kan gøre dem vrede og skabe konflikter, når de skal stoppe. Men børnene tilpasser sig som regel hurtigt til de nye regler, lyder det fra Aidi Bikic.

Den megen skærmtid ved vi dog endnu ikke, hvordan påvirker børn og unge. Ifølge David Madsen, psykolog og medlem af Medierådet for børn og unge fortæller til TV Syd, at meget skærmtid har en negativ effekt på søvn og vægt.

Måske studierne også har god virkning på børn uden ADHD?

Medierådet har lavet en guide, hvor du kan finde gode råd, hvis dine børn gamer.

GUIDE: For meget iPad? Så let begrænser du børnenes skærmtid

Det gør skærmtiden ved vores børn

Mere til historien

En app, som er meget oppe i tiden, er TikTok, der netop har udrullet en funktion, som begrænser børns tidsforbrug i appen. TikTok - og lignende apps - er nogle, hvor tiden forsvinder mellem hænderne på en, når man underholdes.

Hvert andet barn har haft dårlige oplevelser på nettet

Ifølge en ny undersøgelse har mere end hvert andet barn haft ubehagelige oplevelser på nettet. De fortæller det dog ikke altid til forældrene.

(mere…)
Statsministeren ønsker mindre skærmtid i skolerne

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), ønsker at eleverne bruger mindre tid foran skærme i skolen.

(mere…)
Mobiltelefoner og tablets udfordrer børns læselyst

Danske elever i 4. klasse ligger historisk lavt i stor international undersøgelse.

(mere…)
Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

En række organisationer vil hjælpe forældre med at navigere i børnenes digitale udfordringer fra mobning til datahøst.

(mere…)
Bag skærmen sidder spioner og manipulerer vores børn

TV 2 er klar en dokumentar, der påviser, hvordan techfirmaerne bevidst spekulerer i at misbruge vores børns data.

(mere…)
Borgerforslag vil stoppe techindustriens kommercielle udnyttelse af børn og unge

Folketinget er med 50.000 underskrifter til et borgerforslag tvunget til, at forholde sig til børns adgang til blandt andet sociale medieplatforme.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram