Forsker advarer forældre: Slet TikTok på dine børns telefoner

Den danske forsker i hybrid krigsførelse, André Ken Jakobsson er urolig over, hvor afslappet danske forældre tager kinesisk ejede TikTok.

Tiktok-selfie SOME
TikTok er et socialt netværk, hvor brugerne deler korte videoer med blandt andet sang-efterligninger, dans eller deres talenter. (Foto: Mart Production)

TikTok har adgang til ALT for meget i børnenes mobiltelefoner.

Det siger André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten. Som forsker på Syddansk Universitet og med flere års forskning i hybrid krigsførelse, er der bund i hans udtalelser.

Han er urolig over, hvor afslappet danske forældre tager TikTok. Og med udgangspunkt i det australsk-amerikanske cybersikkerhedsfirma Internet 2.0 nye kortlægning af, hvilke apps der indsamler flest personlige data, så er der god grund til, at det ikke kun er forskeren, som er urolig. Forældre bør også være urolige.

TikTok scorer nemlig højst af alle sammenlignelige social media-apps, når det gælder indsamling af data, mens forældrenes formentlig foretrukne sociale medie, Facebook, er lidt af en duks med en placering som nummer 16.

De voksne sover i timen

– “Vi voksne er faldet i søvn over Facebook, og tænker, at TikTok ligner nok lidt Facebook, og så slipper vi børn og unge løs uden at tænke på, at al den information, som Bytedance (den kinesiske ejer, red.) får adgang til, kan komme tilbage og jage os, når børnene bliver ældre,” siger André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten.

TikTok har det mere end dobbelt så mange trackere i kildekoden end branchegennemsnittet, og det giver appen mulighed for, at tappe barnets gøren og laden og kortlægge alle apps på mobilen. Ikke kun i øjeblikket, men også fremadrettet.

– “Efterhånden som barnet bliver ældre, ryger der nye apps ind, der giver viden om alt fra seksuel orientering, som for eksempel Grindr, eller utroskab – og al den viden har TikTok – også den dag, hvor dit barn ender i et job med adgang til vigtige oplysninger,” siger André Ken Jakobsson.

Udbredelsen, antallet af downloads og, ikke mindst, brugen af TikTok er eksploderet de seneste år.

Ifølge Kommunikationsforum er 1,4 millioner danskere på TikTok. De bruger i snit på 89 minutter om dagen i appen. Andre tal viser, at det klart er de unge, som anvender TikTok og at gruppen fra ni til 14 år er storforbrugere af det kinesiske sociale medie, som blev lanceret så sent som i 2016 i Kina og året efter blev frigivet til iOS og Android uden for Kina.

Digitale fodaftryk kan ende hos efterretningstjenester

André Ken Jakobsson anklager TikTok for misinformation, indsamling af flere informationer end de behøver og siger til Jyllands-Posten, at der er stor risiko for, at disse digitale fodaftryk lander “hos kinesiske efterretningstjenester”.

Havde André Ken Jakobsson den fulde kontrol over sin egen teenagers mobiltelefon, så ville han slette TikTok og “under tvang foreslå Snapchat” eller Facebooks Messenger.

– “Kan man ikke undgå TikTok, ville jeg købe en mobil, der alene har TikTok installeret, og som teenageren kan tage frem og bruge i et afgrænset tidsrum. Resten af tiden kan den så ligge i skuffen. Vi kan grine af det. Men det er faktisk der, vi er,” siger André Ken Jakobsson.

Politiet er på TikTok

Dansk politi er aktivt gået på TikTok med små videoer, som direkte henvender sig til børn (og unge).

I den seneste (i skrivende stund) video advares der om cyberkriminelle, som fisker efter bankoplysninger.

Det specielle er, at modtagerne opfordres til, at sprede “budskabet til dine forældre og bedsteforældre”.

LÆS OGSÅ: Har politikere og sikkerhedseksperter misforstået TikTok?


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere om historien

Der er i TikTok, som i andre apps, mulighed for at forældre kan styre, hvor lang tid deres børn må bruge appen. Funktionen hedder Family Pairing og giver blandt andet forældre mulighed for at styre skærmtiden og begrænse hvilket indhold, der kommer frem på børnenes skærme.

Politiker om nye regler for reklamer målrettet børn: Vi er ikke i mål

Det er ikke længere tilladt at målrette reklamer til børn og unge på digitale platforme ved for eksempel at bruge data om deres likes og netværk.

(mere…)
Skærme er skyld i stigende træthed

Danskerne bliver mere og mere trætte, hvilket skærmen er skyld i, lyder det fra eksperter.

(mere…)
Teknologiforståelse skal på skoleskemaet

En ny digitaliseringsstrategi bringer teknologiforståelse på skoleskemaet.

(mere…)
Ny retning: Skolerne skal være mobilfrie

Telefoner og skærme er ikke velkomne i grundskolen. Det er hovedanbefalingerne, som skolerne netop har modtaget fra børne- og undervisningsministeren.

(mere…)
DR opdeler Ramasjang i 3 selvstændige apps

Den populære Ramasjang-app fra DR deles nu op i tre selvstændige apps.

(mere…)
Universal Music vil fjerne sange fra TikTok

Musik er vigtig for videoerne på TikTok, men det kan snart blive uden artister fra pladeselskabet Universal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram