Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

En række organisationer vil hjælpe forældre med at navigere i børnenes digitale udfordringer fra mobning til datahøst.

børn og forælder med skærm ved et bord
Tre ud af ti elever i 5. klasse og fire ud af ti elever i 8. klasse oplever i mindre grad eller slet ikke, at deres forældre forstår, hvad de laver online, viser under fra Børns Vilkår. (Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur)

Spørger man forældre om, hvor ofte de taler med børnene om deres digitale liv, så svarer 44 procent, at sådanne samtaler kun finder sted tre gange om måneden eller sjældnere.

Det viser en undersøgelse foretaget i forbindelse med en ny indsats; “Genvej – til dit barns digitale liv”, som Forbrugerrådet Tænk og Ole Kirks Fond har lanceret i samarbejde med Børns Vilkår, Mary Fonden, Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet.

Set i lyset af de senere års problematikker på området, er det skræmmende, at forældrenes fokus på det digitale ikke er større.

Samtidig viser undersøgelsen, at tre ud af fire forældre tror børnene kommer til dem, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet. Men tidligere undersøgelser viser, at det sker sjældent. Blandt andet viser en undersøgelse fra Red Barnet, at kun hvert fjerde barn er gået til deres forældre efter at være blevet udsat for en digital krænkelse.

Dette vil “Genvej – til dit barns digitale liv” rette op på ved, at åbne børn og unges digitale verden for forældrene. Forældrene vil få bedre forudsætninger for at understøtte deres børns brug af digitale platforme.

LÆS OGSÅ: Bag skærmen sidder spioner og manipulerer vores børn

Overvurderer forældre deres indsats?

Forbrugerrådet Tænk er bekymret for, om forældrene overvurderer deres involvering og indsigt i børnenes digitale færden på sociale medier, og når de gamer.

– “Børn og unge har i dag helt nye muligheder for positive fællesskaber, læring og underholdning. Dem er danske forældre gode til at omfavne, men der er også en alvorlig bagside i form af risiko for mobning, svindel, krænkelser og grooming, som børn og unge behøver hjælp til at undgå,” siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Via indsatsens sociale medier og hjemmesiden genvej.org vil forældre fremover kunne finde viden om en lang række emner og problematikker. Derudover vil “Genvej – til dit barns digitale liv” give gode råd og konkrete redskaber til at starte samtalen med sit barn og engagere sig mere i dets hverdag på digitale platforme.

Organisationerne har således samlet gode råd indenfor forskellige problematikker, som billeddeling, datamisbrug og grooming, så forældre med “Genvej – til dit barns digitale liv” har en samlet portal målrettet forældre.

Dette gør tid foran skærme ved dine børn

https://open.spotify.com/episode/4iNSrWJGkygfkUTwlj6KEZ?si=xaZ61AoEQUuSuZmAruCprA

Find også podcasten i din podcastapp ved at søge ‘MereMobil.dk’. Vi er på alle platforme.

Mere til historien

På genvej.org findes både helt nyt materiale men også allerede eksisterende indhold, så det er samlet og let tilgængeligt for forældre.

TikTok er klar med Instagram-lignende app

En ny app fra TikTok er i al stilhed blevet lanceret - og den minder en del om Instagram.

(mere…)
Arto er tilbage – det første danske sociale medie

Der var mange skriverier om Arto med alt fra krænkelser af børn, mobning og trusler på livet. Nu er Arto tilbage!

(mere…)
Skal Meta bruge DINE data til træning?

Hvis du ikke ønsker, at Meta skal bruge dine data til træning af kunstig intelligens, så er denne artikel værd at læse.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
Så meget datatrafik bruger dit barn på mobilen

Hvor meget data bruger dit barn på mobilabonnement om måneden? Her er tallene.

(mere…)
Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram