DR sender “Sara & Monopolet” i podcast-krig

Der bliver brugt ord som “konkurrenceforvridning” og “statsfinansieret konkurrence” i forbindelse med DR’s beslutning.

en kvinde
Podcastudgaven af “Sara & Monopolet” med værten Sara Bro har ugentligt cirka130.000 lyttere på tværs af udbydere, inklusive DR Lyd, og omkring en million lyttere live på P4 lørdag formiddag.(Foto: Petra Kleis/DR)

DR’s podcasts skal fremover kun være at finde i podcast-appen DR Lyd.

En af de store kommercielle spillere kalder beslutningen et “udtryk for en unfair konkurrenceforvridning”.

Det er podcast platformen Podimos medstifter og indholdsdirektør Nikolaj Koppel, som ifølge mediet Digitalt.tv reagerer. Nikolaj Koppel siger, at DR “fragmenterer markedet og i sidste ende begrænser tilgængeligheden af public service-indhold for danskerne”.

– “Dette er selvfølgelig hverken i lytternes eller indholdsproducenternes interesse,” siger Nikolaj Koppel.

Ændringer i lytternes vaner

Ifølge DR bygger beslutningen på de seneste års ændringer i lyttervaner og mediernes udvikling, plus at andre podcast-platforme står for to tredjedele af alle afspilninger af DR’s podcasts.

– “Der er to vigtige grunde til, at vi tager dette skridt nu: Den første er, at vi fremover får svært ved at løse vores public service-opgaver, hvis vi som i dag er afhængig af at udkomme på kommercielle podcastplatforme,” udtaler Tine Godsk Hansen, chef for DR Lyd, i en pressemeddelelse.

Hun siger videre, at de kommercielle podcastplatforme favoriserer i stigende grad betalingsindhold, der gør det svært for lytterne at tilgå indhold fra DR, som de jo allerede har betalt for.

– “Den anden grund er, at vi i DR Lyd kan præsentere danskerne for DR’s samlede lydunivers, som de ellers ikke ville opdage på de kommercielle platforme.”

GUIDE: Hvad er et dashcam? Tæt på bilkameraer

“Sara & Monopolet” skal gå forrest

Men mens DR foretager den første ændring den 20. maj 2023, hvorfra nye episoder af podcastversionen af “Sara & Monopolet” udelukkende vil være tilgængelige på DR Lyd, så mener Nikolaj Koppel, at DR ikke lever op til, hvorfor det nationale public service-selskab er sat i verden.

– “DR er sat i verden for at nå ud til flest muligt danskere med sit indhold. Indhold, der som bekendt er finansieret af brugerne selv over skatten”, udtaler Podimo-direktøren og mener, at indholdet skal møde brugerne, hvor de er i forvejen fremfor at skabe friktion ved, at tvinge folk til at lytte på flere platforme modsat nu.

– “Podimo investerer massivt i indhold og teknologi, og vi konkurrerer selvfølgelig på talent, genrer, med videre med mange spillere, herunder DR. Men med dette træk giver DR aktører som os unødig og statsfinansieret konkurrence også på selve platformsdelen,” slår Nikolaj Koppel fast.

På Podimos vegne forventer han, at politikerne vil reagere.

– “For det er en beslutning, som har markante konsekvenser for lytterne og i sidste ende for producenter og branchen generelt, fordi tilgængeligheden og dermed forbruget af public service-indhold mindskes gevaldigt.”

“Sara & Monopolet” betaler prisen

Ifølge DR-chefen Tine Godsk Hansen kalkuleres der i forbindelse med flytningen med et fald i antallet af podcast-lyttere af “Sara & Monopolet”.

Hun regner også med, at det vil rette sig i løbet af forholdsvis kort tid.

– “Efterhånden som vi samler flere og flere podcasts eksklusivt i DR Lyd, vil nye brugere også begynde at lytte til andet public service-indhold i DR Lyd, som dermed vil få endnu flere lyttere,” udtaler Tine Godsk Hansen.

Hun tilføjer, at det ikke er et mål i sig selv at trække DR’s podcasts væk fra andre platforme. Målet er at få danskerne ind på DR Lyd.

Mere til historien

Meremobil.dk har længe været en del af podcast-universet og kan – og vil også fremover – kunne lyttes til der, hvor du ellers lytter til podcasts. Lyt for eksempel til nyeste episode, som faktisk er nummer 128 i rækken. Den handler om noget så gammeldags som vinylplader og de aggregater de afspilles på. Du kan lytte på alle podcastplatforme ved at søge “MereMobil.dk” – også på Podimo.

Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Apple Watch Ultra 2: Den svære to’er

PODCAST: Apple Watch Ultra 2 er et solidt ur, men det mangler wow-effekten. Hør min episode om Watch Ultra 2 her.

(mere…)
Populære TV 2’s podcasts kræver adgang til Podimo

TV 2 oplyser, at det fremadrettet kræver abonnement hos Podimo, hvis man vil lytte til nogle af de mest populære podcasts fra TV 2.

(mere…)
Så vigtige er softwareopdateringer til din telefon

PODCAST: Skal du købe en ny telefon, hvis den gamle ikke længere opdateres? Her er svaret.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram