Sonos Ray test | Sådan lyder en soundbar til lavpris

TEST: Prisen er lav, men lyden ret fornuftig. Kraftig bas må du undvære, men lyden fylder alligevel ret meget. Læs min Sonos Ray test her.

Sonos Ray test
På toppen af Sonos Ray sidder berøringsfølsomme lydstyrkeknapper, men lyden kan også styres via TV'ets fjernbetjening (Foto: Sonos)

Hvor meget TV-lyd kan man købe for 2.249 kroner? En HEL del! Velkommen til min Sonos Ray test – den nye lavpris soundbar fra amerikanske Sonos.

Dette er soundbaren du køber, hvis du ikke er villig til at ofre mange penge på en soundbar, men stadig gerne vil forbedre lyden fra dit tv, som med garanti er miserabel.

Sonos Ray er ikke soundbaren til filmentusiasten eller musikelskeren. Det er TV-højttaleren til dem, som blot vil have lidt bedre lyd på søndagens film og serier.

Sådan lyder Sonos Ray

Som nævnt lyder Ray af en hel del, trods størrelsen. Når jeg skruer op, kan jeg godt høre, at lyden er lidt presset i den lille kasse på kun 1,9 kilo, men hvis ikke du presser den, vil du få fornuftig lyd ud af Sonos Ray.

Du får ikke en bas, der ryster sofaen og får glassene til at klirre, men lyden har alligevel en fin fylde.

Dialogsporet fremstår klart og det er tydeligt at i mellemtonerne og toppen, klarer Sonos Ray sig bedst.

Normalt ville jeg gå LANGT uden om soundbarprodukter i den lave prisklasse, men Ray er en (positiv) undtagelse.

Musikfans skal ikke købe Sonos Ray

Sonos Ray soundbar
Sonos Ray fås i hvid og sort (Foto: Sonos)

En god ting ved Sonos Ray er, at den sagtens kan være ens første Sonos-produkt.

Udover TV-lyden kan den nemlig også bruges til musik. Du kan f.eks. streame fra iPhone / iPad via AirPlay eller fra Sonos appen, der findes både Android og iPhone. Der er ikke Chromecast- eller Bluetooth-mulighed.

Musikken lyder ”som Sonos” – altså generelt rigtigt fint, men lyden opleves lidt tæt og det store stereobillede må du undvære. Spiller du rigtigt højt udfordres højttaleren da også til den negative side.

Jeg vil beskrive musikken som en sparsom oplevelse. Du kan spille musik, der lyder ”okay”, men det er ikke en ”nu sætter jeg mig ned og lytter til musik ”-oplevelse. Musikfans skal derfor se sig om efter et andet produkt.

Hvis Ray er din første Sonos-højttaler, kan du over tid udbygge med flere højttalere rundt i boligen, måske også en subwoofer for at sætte mere kraft i tv-lyden. Desværre er subwooferen temmelig dyr.

Her fejler Sonos Ray

Jeg blev træt, da jeg opdagede, at Sonos Ray ikke har HDMI-ARC (Audio Return Channel). Den eneste tilslutningsmulighed til tv-skærmen er via optisk kabel. Der ligger heldigvis et optisk kabel i salgspakken, så du kan komme i gang.

Med mit lidt ældre Sony OLED-tv (2017-model) bliver Sonos Ray ikke en specielt god oplevelse. F.eks. skal jeg huske at holde fjernbetjeningen, så den både rammer TV'ets- og Sonos Rays IR-øjne samtidigt, hvis lydindikatoren på skærmen skal følge med.

Det skal siges, at andre TV-skærme sagtens kan opføre sig anderledes end min. Derfor er det gode råd, at tjekke tilslutningsmulighederne inden du køber Sonos Ray.

Du får ikke mulighed for trådløs afspilning af lyd via Bluetooth ligesom, der heller ikke er mikrofoner til stemmestyring.

Sonos Ray vs. Sonos Beam - specifikationer

Sonos Ray (2022)

 • Forstærkere: 4 Class-D
 • Tweeters: 2
 • Midwoofers: 2
 • Bas: Bas reflex system
 • Subwoofer: Kan tilsluttes (tilkøb)

Sonos Beam (2019 – Gen1)

 • Forstærkere: 5 Class-D
 • Tweeters: 1
 • Midwoofers: 4
 • Bas: Bas reflex system
 • Subwoofer: Kan tilsluttes (tilkøb)

Konklusion: Godt køb til begynderen

Sonos Ray soundbar
Sonos Ray kan stå under skærmen eller hænge på væggen under TV'et. Skal den hænge, så kræver det du køber et beslag (Foto: Sonos)

Hvis du har tilslutningsmulighederne og er opmærksom på begrænsningerne, er Sonos Ray et udmærket køb og en god starter for nye i Sonos universet.

Jeg tror også, at mange vil sætte pris på den relativt begrænsede størrelse. I forhold til Sonos’ andre produkter, er denne lidt mindre og mere diskret.

Du finder ikke buldrende bas, der banker i brystet og ryster sofaen, når du ser film. Til musik lyder det fint, men ikke overvældende. Efter min bedste overbevisning, vil mange ”ikke lyd-nørder” være fint tilfredse. Særligt set (og hørt) i forhold til prisen.

Min Sonos Ray test ender på 4.5 ud af 6 stjerner.

Vi ligger i et godt segment, hvor mange kan være med på prisen, men der er kun cirka 750 kroner op til første generation af Sonos Beam, der lyder af mere og som kommer med HDMI ARC-tilslutningsmulighed, stemmekontrol via Google Home / Amazon Alexa og lidt mere lyd i kassen.

Sonos Beam (generation 1) sælges stadig som restlager. Derfor er prisen nede på 2.999 kroner mange steder. Du kan læse min test af Sonos Beam (Gen1) her. Tag også et kig på min test af Sonos Beam (Gen2).

Min anbefaling er: Sonos Ray køber du, hvis du har behov for lidt bedre lyd fra TV'et og ønsker en musikhøjttaler i stuen til lejlighedsvis brug - og hvor prisen er vigtig. Storesøsteren Sonos Beam er for dig, som vil lidt mere uden det bliver urealistisk dyrt.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Kompakt design og størrelse
 • Tænder når TV’et tændes
 • Lydstyrke kan kontrolleres med TV-fjernbetjeningen
 • Gengiver tale klart
 • Lyder fornuftigt i mellemtoner og diskant
 • Lyden ”fylder" overraskende meget ift. størrelse
 • Kan stå under TV’et eller hænges på væggen (kræver beslag)
 • Sonos Trueplay til lydindstilling er understøttet
 • Skarp pris

Lidt at tænke over

 • Ingen hård bas der ryster sofaen
 • Musik lyder okay – som baggrundsmusik
 • Ingen HDMI ARC-tilslutning – kun optisk kabel
 • Stemmekontrol er ikke understøttet
 • Bluetooth-afspilning og Chromecast er ikke muligt
 • Sonos Beam er måske et bedre valg?

Mere til historien

Du kan justere diskant og bas via Sonos-appen.

Sonos Ray
Se dette før du køber Apple Watch Ultra

VIDEO: Apple Watch Ultra er stort og holder strøm langt længere end andre Apple-ure. Se min test af Apple Watch Ultra her.

(mere…)
Jabra Evolve2 Buds test | Kan du bruge et in-ear headset på job?

TEST: Telefonsamtalerne lyder bedre i Jabra Evolve2 Buds vs f.eks. AirPods Pro. Læs om kompromisserne i min Evolve2 Buds test.

(mere…)
TV 2 Play har rundet 1 million abonnenter

TV 2 har nået en meget vigtig milepæl med TV 2 Play. Én million har nu adgang til TV 2 Play.

(mere…)
Behøver du en topmodel? Test af Motorola Edge 30 Fusion

VIDEO: Motorola Edge 30 Fusion er en billig telefon, der kan gøre det ud for en topmodel. Se testen her inden du køber Edge 30 Fusion.

(mere…)
Motorola Edge 30 Neo test | Lille telefon til en lille pris

TEST: Alting bliver dyrere, men du kan spare på telefonbudgettet med Motorolas nye Edge 30 Neo til cirka 2.500 kroner. Neo er et godt køb.

(mere…)
Hvilken klaptelefon er bedst?

EP121: Klaptelefonerne Samsung Galaxy Z Flip4 og Motorola Razr 2022 er fede! Hvilken er bedst? Er de klapmobiler noget værd?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram