Manglen på chips fortsætter i 2022

Siden pandemiens start har der været leverings- og produktionsproblemer i Kina. Nedlukningerne giver også i 2022 lang ventetid på alt fra telefoner til biler.

Microchip
I 2022 vil der også være chipmangel (Foto: Nico Franz)

Noget af det som der for alvor er mangel på – og som bruges i alle elektroniske dimser - er de små mikrochips. De er efterhånden i alt fra smartphones, køkkenudstyr, biludstyr og pærer til lamper. Og manglen på disse ser ud til at fortsætte.

Chipmangel rammer alt fra smart-lyspærer til biler

Udbud og efterspørgsel gør også, at der er overpriser på flere produkter. 

Håbet og forventningen havde været, at det ville blive bedre i 2022, men sådan ser det ikke ud lige nu.

-”Vi havde håbet på, at problemet ville være klinget af. Desværre viser alle de signaler, vi får, at problemet faktisk ser ud til at vokse og blive større,” siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri med ansvar for global handel til DR.

Peter Thagesen fortæller, at han regner med, at problemet fortsætter hele 2022.

I en rundspørge, som blev foretaget i september 2021, blandt medlemmerne i Dansk Industri, svarede 75 procent af de virksomheder, som benytter mikrochips, at de manglede enheder.

Hvad er mikrochips? Mikrochips er små ”dimser”, som består af silicium og små transistorer. Og uden dem vil en stor del af den elektronik, der bruges i hverdagen, ikke fungerer.  Størstedelen af alle mikrochips produceres i asiatiske lande som Kina, Sydkorea og Taiwan.

Smartphone-markedet i vækst trods chipmangel

I forhold til manglen på mikrochips, så spiller coronapandemien en stor rolle, men der er også andre grunde til manglen.

Taiwan, der har været verdens største producent af mikrochips, har været ramt af en omfattende tørke. Dette har givet problemer, da det kræver store mængder vand at producere mikrochips.

Nedlukningerne har gjort deres. Ligesom store firmaer har hamstret og dette giver derfor ulige fordele. 

Apple har planer om at designe flere chips

Europa står for omkring 10 procent af produktionen af mikrochips. Selvom EU har varslet, at de ønsker denne øges så tager det tid at tage kampen op mod de store tech-firmaer. Men det er ikke noget man ”bare gør". Det er nemlig meget kompliceret, at producere disse mikrochips, som regnes for noget af det mest komplekse menneskeheden har skabt rent teknologisk.

Mere til historien

Verdens største smartphoneproducent Samsung forventer ikke et stille år, trods chipmangle. Læs den historie her.

Smarthome-produkter sælger som varmt brød

KORT NYT: Salget af smarthome-produkter går godt og det vurderes, at 130 millioner hjem har mindst én smart-højttaler nu, det viser en ny rapport fra analysefirma.

(mere…)
Kan 3 overhale Telenor?

3 har slået Telia, men kan de presse sig foran Telenor? Ja, siger en teleanalytiker.

(mere…)
Smartphone-salget falder over hele verden

Salget af smartphones faldt i årets første kvartal med 11 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år.

(mere…)
Skal han bringe et nyt mobilbrand til Danmark?

NAVNENYT: En succesfuld mobilchef skifter til konkurrenten. Markedet taler om endnu et mobilbrand i Danmark.

Thor Gøtz bliver chef for OnePlus i Danmark
Thor Gøtz på 41 år har ledet Huawei til succes i Danmark. Seneste har han forøget Motorolas udbredelse. Nu skal OnePlus' varemærket have en tur (Grafik: MereMobil.dk)

Fra den 1. maj 2022 sætter Thor Gøtz sig i chefstolen hos OnePlus i Danmark. Titlen bliver Country Manager.

41-årige Thor Gøtz kommer fra en tilsvarende stilling hos Motorola, som i dag er det tredjestørste mobilvaremærke i Danmark, hvis man kigger på antallet af solgte enheder over de seneste seks måneder, ifølge GFK.

Tidligere var han chef for Huawei i en femårig periode. Huawei endte under hans ledelse, som et af de mest succesfulde mobilbrands i Danmark, inden handelskrigen mellem USA og Kina lukkede festen.

Overfor MereMobil.dk bekræfter Thor Gøtz jobskiftet, som han dog ikke har yderligere kommentarer til.

OnePlus skal sælge bedre

Ifølge kilder i markedet bliver opgaven hos OnePlus at sælge flere telefoner. OnePlus laver gode produkter, som ofte høster fine anmeldelser, men mobilproducenten har haft svært ved at sælge telefoner til den brede befolkning.

Ser vi på salgstallene fra analysefirmaet GFK, havde OnePlus en markedsandel på 4,4 procent i januar 2021 og 3,8 procent i januar 2022. Alt imens Motorola er kommet ud af næsten ingenting til 4,6 procents markedsandel i den samme måned, viser rapporten fra GFK.

I december 2020 mod december 2021 var billedet det samme; OnePlus roder stadig omkring 3,0-3,5 procent af styksalget i Danmark mens Motorola går frem.

Kommer Oppo til Danmark?

OnePlus er gode til at lave larm – blandt andet via deres fanskare, som har fulgt varemærket i mange år. Nu skal Thor Gøtz hjælpe med til at gøre OnePlus folkeligt.

Omrokeringerne i OnePlus kan tyde på, at varemærket Oppo introduceres i Danmark, erfarer MereMobil.dk. Oppo er rundt omkring i verden et betydeligt større varemærke end OnePlus. Begge mærker ejes af den samme koncern.

Det vil være oplagt at lade Oppo komme ind som lowend- og mellemprisvaremærket – eller at gøre OnePlus til det billige mærke og lade Oppo stå for highend-produkterne.

Oplysningerne er ikke bekræftet og Thor Gøtz ønsker ikke på nuværende tidspunkt at forholde sig til spekulationerne, da han stadig er ansat hos konkurrenten.

LÆS OGSÅ: OnePlus og Oppo smelter sammen

I sommer blev OnePlus opslugt af Oppo, hvor OnePlus nu er et søstervaremærke til Oppo.

Sidder på 17 procent

Det er techgiganten BBK Electronics der står bag OnePlus og Oppo, men de kører også varemærkerne Vivo og Realme.

På verdensplan sad Oppo, Vivo og OnePlus samlet på 17 procent af smartphonesalget i fjerde kvartal 2021, ifølge Counterpoint Research.

Konkurrenten Xiaomi har med kun ét mobilbrand, Xiaomi, 12 procent af markedet. Samsung sad på 19 procent og Apple 22 procent i fjerde kvartal 2021.

Konkurrenten Xiaomi er i gang med at opbygge en dansk organisation og satser også på at blive en dominerede spiller på mobilmarkedet her i landet.


Mere til historien

Den største mobilproducent på det danske marked er Apple med en markedsandel på 50-60 procent. Samsung er nummer to med omkring 30 procent, ifølge GFK.

Apple reducerer allerede i iPhone SE produktionen

iPhone SE er næsten kun lige landet i handlen, men allerede nu forlyder det, at Apple reducerer kraftigt i produktionen.

(mere…)
Din næste iPhone kommer måske fra Indien

Din næste iPhone vil i nærmeste fremtid meget vel være samlet i Indien.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram