Manglen på chips fortsætter i 2022

Siden pandemiens start har der været leverings- og produktionsproblemer i Kina. Nedlukningerne giver også i 2022 lang ventetid på alt fra telefoner til biler.

Microchip
I 2022 vil der også være chipmangel (Foto: Nico Franz)

Noget af det som der for alvor er mangel på – og som bruges i alle elektroniske dimser - er de små mikrochips. De er efterhånden i alt fra smartphones, køkkenudstyr, biludstyr og pærer til lamper. Og manglen på disse ser ud til at fortsætte.

Chipmangel rammer alt fra smart-lyspærer til biler

Udbud og efterspørgsel gør også, at der er overpriser på flere produkter. 

Håbet og forventningen havde været, at det ville blive bedre i 2022, men sådan ser det ikke ud lige nu.

-”Vi havde håbet på, at problemet ville være klinget af. Desværre viser alle de signaler, vi får, at problemet faktisk ser ud til at vokse og blive større,” siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri med ansvar for global handel til DR.

Peter Thagesen fortæller, at han regner med, at problemet fortsætter hele 2022.

I en rundspørge, som blev foretaget i september 2021, blandt medlemmerne i Dansk Industri, svarede 75 procent af de virksomheder, som benytter mikrochips, at de manglede enheder.

Hvad er mikrochips? Mikrochips er små ”dimser”, som består af silicium og små transistorer. Og uden dem vil en stor del af den elektronik, der bruges i hverdagen, ikke fungerer.  Størstedelen af alle mikrochips produceres i asiatiske lande som Kina, Sydkorea og Taiwan.

Smartphone-markedet i vækst trods chipmangel

I forhold til manglen på mikrochips, så spiller coronapandemien en stor rolle, men der er også andre grunde til manglen.

Taiwan, der har været verdens største producent af mikrochips, har været ramt af en omfattende tørke. Dette har givet problemer, da det kræver store mængder vand at producere mikrochips.

Nedlukningerne har gjort deres. Ligesom store firmaer har hamstret og dette giver derfor ulige fordele. 

Apple har planer om at designe flere chips

Europa står for omkring 10 procent af produktionen af mikrochips. Selvom EU har varslet, at de ønsker denne øges så tager det tid at tage kampen op mod de store tech-firmaer. Men det er ikke noget man ”bare gør". Det er nemlig meget kompliceret, at producere disse mikrochips, som regnes for noget af det mest komplekse menneskeheden har skabt rent teknologisk.

Mere til historien

Verdens største smartphoneproducent Samsung forventer ikke et stille år, trods chipmangle. Læs den historie her.

Apple slår alle på tablets - iPad er vinderen

Apple er den altdominerende markedsleder på tablets. iPad er over dobbelt så stor som Samsung-tablets.

(mere…)
Salget falder fortsat - kun to går frem

Det globale salg af smartphones faldt i årets tredje kvartal sammenlignet med sidste år. Dog var der fremgang at spore hos to producenter.  

(mere…)
Mobilproducent headhunter og forfremmer danskere

Noget der ligner et ’dreamteam’ skal sætte turbo under væksten og salget hos OnePlus.

(mere…)
Apple flytter gradvist væk fra Kina

Flere iPhone og Apple-produkter skal produceres uden for Kina. Hvad tænker du? Er det godt at rykke techproduktion ud af Kina?

(mere…)
Mere end 70 procent af ”1.000 dollars”-mobilerne er en iPhone

Apple sidder på verdensmarkedet af high-end og særligt ultra-highend smartphones. Nu er Apple også førende på det amerikanske marked.

(mere…)
Salget af foldbare telefoner vil vækste markant i 2022

Foldbare smartphones er ikke "folkelige", men salget er stærkt stigende og det ventes at stige yderligere, forudser analysefirma.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram