Chipmangel rammer alt fra smart-lyspærer til biler

Elon Musk sammenligner panik-opkøb af mikrochips med hamstring af toiletpapir. Bilindustrien er hårdt ramt.

semiconductor chip
Manglen på semiconductorer rammer ikke kun bilindustrien men hele techbranchen (Foto: Gerd Altmann)

Ikonet og Tesla-ejeren Elon Musk er ikke just begejstret for, at han nu må hæve priserne på et par af techkoncernens bilmodeller.

På grund af mangel på mikrochips og pres på forsyningskæderne hæver Tesla priserne for Model 3 og Model Y. På det danske marked vil det med øjeblikkets dollarkurs for Model 3 betyde en prisstigning på godt 15.000 kroner.

Det er frygt for at løbe tør for mikrochips, som får virksomheder til at hamstre.

På Twitter skriver Elon Musk, at "priserne stiger på grund af det store pres fra forsyningskæden i hele industrien. Især råvarer".

Elon Musk har tidligere været ude og advare mod mangel på mikrochips. Det skete i forbindelse med selskabets regnskab for første kvartal, hvor han ifølge Bloomberg News sagde, at det er en af de største udfordringer i forsyningskæden, som firmaet nogensinde har oplevet.

Han fastslår dog nu fast, at han ikke anser det for at være et langsigtet problem.

LÆS OGSÅ: Går du ind i fladskærmen når du bruger VR? Du er ikke den eneste

VW, Ford, Daimler...

Det er ikke kun Tesla og Elon Musk, som er presset af mangel på mikrochips. Det er hele bilindustrien, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

Ifølge Der Spiegel er Elon Musk overbevist om, at problemerne - i det mindste delvist - er selvforskyldt.

Nyheden om manglen på mikrochips fik nemlig mange virksomheder til at lægge store ordrer ind på komponenter for at sikre sig selv.

Det har skabt flaskehalsproblemer, siger Elon Musk og tilføjer, at panikopkøbene er "ligesom manglen på toiletpapir, men i en episk skala".

I Tyskland måtte VW-datterselskabet Audi i midten af maj begrænse produktionen og sende mere end titusind ansatte på nedsat tid - alene på grund af mangel på mikrochips.

Også VW, Ford og Daimler har ifølge Der Spiegel været nødt til at skære ned på produktionen.

Årsagen til mikrochipmanglen er en kombination af voldsom efterspørgsel på teknologi såsom bærbare computere under coronapandemien plus lageropkøb fra kinesiske virksomheder som Huawei, der er ramt af amerikanske sanktioner.

Mere til historien

Den nære hverdag kan også blive ramt af manglen på mikrochips. Således melder nogle producenter af smartlyspærer om forsinkelser netop på grund af manglen på de vigtige chips.

IDC: Smartphone-salget vil falde i hele 2023

Nye tal viser, at den økonomiske krise har ramt mobilbranchen. Salgstallene vil falde og køberne vil betale mindre end tidligere for telefonerne.

(mere…)
Oppo har ramt plet med nye foldbare smartphones

I slutningen af 2022 sendte Oppo nye foldbare mobiler i handlen på det kinesiske marked. Disse har ramt plet hos mobilkøberne. Europa venter.

(mere…)
Så sjældent udskifter vi vores mobiltelefon

Vi beholder samme mobiltelefon længere end tidligere. Det viser ny undersøgelse fra analysefirmaet IDC.

(mere…)
Salget af smartphones faldt markant i slutningen af 2022

I fjerde kvartal 2022 faldt salget af iPhones med 14,9 procent, men andre producenter oplevede endnu større fald i salget.

(mere…)
Hurtigere levering af iPhone 14 Pro

Det er blevet hurtigere at få en iPhone 14 Pro i hånden.

(mere…)
Analysefirma forventer bedre tider for mobilsalget

2022 var et år hvor smartphone-salget gik dårligt, men skal man tro Canalys Research kommer der fremgang i år.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram