Ingen fælles mobiloplader før tidligst i 2024

18

#EP97: Først om tidligst 3 års tid skal du forvente, at iPhone og Android bruger det samme stik, når telefonerne skal oplades.

En fælles oplader til iPhone og Android er først en realitet om mindst tre år

Selvom EU netop har fremlagt en lovtekst og der er bred enighed i Europakommissionen om en fælles standard for blandt andet mobilopladere, går der årevis inden forbrugerne får glæde af det.

Én oplader til alle telefoner – EU-standard på vej

– “Hvis jeg tager de allermest positive og optimistiske briller på, så vil vi, hvis vi skynder os rigtigt meget, have lovteksten færdig om et lille års tid – og så går der to år derfra,” fortæller europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) til MereMobil.dk.

Christel Schaldemose, der blandt andet arbejder med forbrugerbeskyttelse, kalder det ’grotesk’ at det har taget så lang tid at nå frem til en aftale.

Hun henviser til 2009 hvor en række mobilproducenter, inklusiv Apple, indgik en frivillig aftale om mobilopladere.

Selvom det ikke er lykkedes at få Apple til at implementere USB-C i iPhone, er der trods alt kun tre opladestik tilbage – mod bunkevis i 2009 og årene før.

Samsung skiftede opladestik 18 gange på 10 år

Kan Apple slippe?

Bekymringen er nu, om Apple kan slippe for at overgå til USB-C i iPhone ved at finde huller i lovgivningen.

– “Hvis lovgivningen er meget fokuseret på oplade-delen af det, så tror jeg, at Apple kan udskyde lovgivningen, ved at begynde at sige, at deres stik ikke kun bruges til opladning, men også til tilbehør,” siger Anders Elbak, der er chefanalytiker hos it-analysehuset IDC Nordic og ekspert i mobilmarkedet.

Anders Elbak siger videre, at hvis Apple kan godtgøre, at der er mange millioner af produkter, som bliver værdiløse fremover – og at alle de folk skal købe nyt, så passer det ikke særligt godt ind i argumentationen om miljø og genbrug. Det harmonerer ikke.

Christiel Schaldemose slår fast, at hun vil finkæmme lovteksten, så Apple ikke snider sig uden om.

Mere til historien

Det kan være teknologien i mobilbranchen overhaler lovgivningsarbejdet. Trenden er trådløs, så måske fremtidens telefon – og tre år når loven er vedlaget – slet ikke længere har et fysisk stik.

Billige printerpatroner, kontormaterialer og LED-pærer

Tjek InkClub når du skal bruge kontormaterialer, printerblæk, LED-pærer og kaffekapsler. Gratis blækpatron eller støvsugerpose til nye kunder. Klik her og tjek priserne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer