Ét stik til alle telefoner – EU på vej med standard

26

For eftertiden skal vi kun have én oplader til alle vores gadgets, hvis det står til Europa-Kommissionen.

OnePlus 2 oplader
Bliver lovforslaget vedtaget har producenterne to år til at rette ind (Foto: MereMobil.dk)

Ifølge et udspil fra Europa-Kommissionen skal der nu være en fælles standard for opladere til alle smartphones, tablets, håndholdte spillekonsoller, kameraer, høretelefoner samt trådløse højttalere.

Det vil sige at uanset om der er tale om Samsung, Apple, Sony eller andre skal de benytte et USB-C til opladning.

Og det er ikke alt, for man vil også have fælles regler for opladehastigheden, samtidig med at det skal være muligt at købe en ny telefon uden automatisk at få en oplader med. På den kan man både spare penge og reducere mængden af elektronisk affald, siger EU-kommissær Thierry Breton.

Ifølge Europa-Kommissionens tal vil en universaloplader kunne mindske mængden af elektronisk affald med næsten 1000 ton årligt.

Trådløse opladere er fredet

De trådløse opladere er dog stadig fredet. Det er fordi det er en teknologi, der stadig er under udvikling og det er derfor for tidligt at lovgive på området. Det betyder dog ikke, at det ikke kommer til at kan ske på et tidspunkt.

Debatten om en universaloplader har verseret siden 2009 og har da også haft en effekt. Hvor der for 10 år siden var 30 forskellige opladere, er der i dag kun tre, ifølge EU.

De fleste Android-telefoner bruger allerede USB-C til opladning og vil selvsagt ikke have problemer med den nye lov. Apple derimod har allerede været ude og beklage sig over udspillet, som de mener vil bremse udviklingen og innovationen af nye produkter.

Det er vigtigt lige at påpege, at dette kun er et udspil, der skal forhandles på plads af Europa-Parlamentet og medlemslandene, før det kan træde i kraft. Men der forventes ikke den store modstand, da Europa-Parlamentet længe har ønsket en universaloplader.

LÆS OGSÅ: Samsung skiftede opladestik 18 gange på 10 år

Vil Apple droppe Lightning-stik?

Det mest spændende er, om Apple gør med til at droppe deres eget Lightning-stik og skifte det til USB-C.

Apple er i en transformationsproces, hvor de allerede er gået all-in på USB-C i Mac-computere. Desuden har iPad Pro, iPad Air og seneste iPad Mini fået USB-C.

Tilbage står en række iPads i budgetklassen og iPhone, der stadig bruger Lightning-stik.

Et bud kunne være, at Apple helt fjerner det fysiske stik fra fremtidige iPhones og satser fuld ud på MagSafe og trådløse forbindelser.

Bliver loven vedtaget vil producenterne få to år til at tilpasse sig de nye krav.

Den fælles oplader kommer først om flere år

Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.

Mere til historien

Apple begyndte allerede sidste år, i miljøets navn, at droppe opladeren når man købte ny telefon. Det samme gør Samsung. men Apple mangler stadig skiftet til USB-C, hvis de skal leve op til den mulige nye lov. De kan selvfølgelig helt springe USB-C over og udelukkende benytte deres MagSafe oplader.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer