Ét stik til alle telefoner - EU på vej med standard

For eftertiden skal vi kun have én oplader til alle vores gadgets, hvis det står til Europa-Kommissionen.

OnePlus 2 oplader
Bliver lovforslaget vedtaget har producenterne to år til at rette ind (Foto: MereMobil.dk)

Ifølge et udspil fra Europa-Kommissionen skal der nu være en fælles standard for opladere til alle smartphones, tablets, håndholdte spillekonsoller, kameraer, høretelefoner samt trådløse højttalere.

Det vil sige at uanset om der er tale om Samsung, Apple, Sony eller andre skal de benytte et USB-C til opladning.

Og det er ikke alt, for man vil også have fælles regler for opladehastigheden, samtidig med at det skal være muligt at købe en ny telefon uden automatisk at få en oplader med. På den kan man både spare penge og reducere mængden af elektronisk affald, siger EU-kommissær Thierry Breton.

Ifølge Europa-Kommissionens tal vil en universaloplader kunne mindske mængden af elektronisk affald med næsten 1000 ton årligt.

Trådløse opladere er fredet

De trådløse opladere er dog stadig fredet. Det er fordi det er en teknologi, der stadig er under udvikling og det er derfor for tidligt at lovgive på området. Det betyder dog ikke, at det ikke kommer til at kan ske på et tidspunkt.

Debatten om en universaloplader har verseret siden 2009 og har da også haft en effekt. Hvor der for 10 år siden var 30 forskellige opladere, er der i dag kun tre, ifølge EU.

De fleste Android-telefoner bruger allerede USB-C til opladning og vil selvsagt ikke have problemer med den nye lov. Apple derimod har allerede været ude og beklage sig over udspillet, som de mener vil bremse udviklingen og innovationen af nye produkter.

Det er vigtigt lige at påpege, at dette kun er et udspil, der skal forhandles på plads af Europa-Parlamentet og medlemslandene, før det kan træde i kraft. Men der forventes ikke den store modstand, da Europa-Parlamentet længe har ønsket en universaloplader.

LÆS OGSÅ: Samsung skiftede opladestik 18 gange på 10 år

Vil Apple droppe Lightning-stik?

Det mest spændende er, om Apple gør med til at droppe deres eget Lightning-stik og skifte det til USB-C.

Apple er i en transformationsproces, hvor de allerede er gået all-in på USB-C i Mac-computere. Desuden har iPad Pro, iPad Air og seneste iPad Mini fået USB-C.

Tilbage står en række iPads i budgetklassen og iPhone, der stadig bruger Lightning-stik.

Et bud kunne være, at Apple helt fjerner det fysiske stik fra fremtidige iPhones og satser fuld ud på MagSafe og trådløse forbindelser.

Bliver loven vedtaget vil producenterne få to år til at tilpasse sig de nye krav.

Den fælles oplader kommer først om flere år

Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.

Mere til historien

Apple begyndte allerede sidste år, i miljøets navn, at droppe opladeren når man købte ny telefon. Det samme gør Samsung. men Apple mangler stadig skiftet til USB-C, hvis de skal leve op til den mulige nye lov. De kan selvfølgelig helt springe USB-C over og udelukkende benytte deres MagSafe oplader.

Ny trådløs standard fremvist – Qi2

En ny trådløs oplade-standard er netop fremvist. Qi2 gør det lettere og mere strømeffektivt at oplade trådløst. Qi2 er baseret på Apples MagSafe.

(mere…)
Apple er klar til at droppe Lightning-stikket

Apple har netop sagt, at de vil følge reglerne på det europæiske marked, hvilket kan betyde, at vi får en iPhone med USB-C.

(mere…)
Nu skal Apple rette ind – opladecirkus slutter

Et fælles stik til opladning af telefoner er vedtaget i EU. De nye regler gælder også Apple.

(mere…)
iPhone og Android-telefoner kan dele opladere fra 2024

Apple skal indføre USB-C på iPhone, hvis de vil markedsføre og sælge telefonen i de europæiske lande. Meldingen kommer fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Apple tester USB-C på iPhone

RYGTE: Lightning-stikket får (måske) snart dødsstødet fra Apple. Tests er angiveligt i gang.

(mere…)
OnePlus 10 på vej med 150 watts opladning

OnePlus har sendt OnePlus 10 Pro på markedet, men ikke en ”OnePlus 10”. Den rygtes nu at være på vej – endda med 150 watts opladning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram