Er du også blevet fuppet på nettet?

Er du en af dem? Hver anden dansker har været udsat for IT-kriminalitet inden for de seneste to år.

IT kriminalitet
Kommer man uforvarende til at trykke på et link, risikerer man at downloade en virus (ransomware, red.), der kan låse computeren (Foto: Anete Lusina)

Havde du også længe overvejet, at supplere dit tv-forbrug med streamingtjenesten HBO, og blev fristet af den mail der forleden dumpede ind i din mailboks?

Mailen var nemlig ikke kun fristende. Tilbuddet var også så godt, at man nærmest ikke kunne sige nej.

Det er det seneste eksempel på fup og fidus fra IT-kriminelle, som Forbrugerrådets app ”Mit digitale selvforsvar” har advaret imod.

Midt i sidste uge gik svindlerne efter folk, der var fristet af kryptovalutaen Bitcoins himmelflugt. Her blev der lokket med attraktive handelsplatforme, gratis bitcoins, særlige tilbud eller lignende.

Hvis du hoppede i fælden, kan du trøste dig med, at du ikke er den eneste. Hvis det da er en trøst. Ifølge en undersøgelse, som analysefirmaet Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA, er nemlig ikke færre end hver anden dansker de seneste to år blevet snøret af et eller andet angreb fra IT-kriminelle.

Samtidig vurderer IDAs ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg, at det er blevet sværere at gennemskue IT-svindlerne.

De de er nemlig blevet bedre og bedre til at producere mails og sms’er, der ser meget troværdige ud. Se bare dette eksempel, hvor der fiskes efter lette ofre i Norge:

Falsk mail hvor svindlere forsøger at narre sagesløse, der ikke "ved bedre".

- "De kriminelle benytter både mails og sms’er. Tidligere så langt de fleste nærmest ubehjælpelige ud, men flere og flere er nu på korrekt dansk, med flotte logoer og ser meget troværdige ud, så de kan være svære at gennemskue, ikke mindst hvis man bliver fanget på det forkerte ben", siger Jørn Guldberg fra IDA.

Ikke nok med det, så er svindlerne blevet gode til at være på pletten, når eksempelvis SKAT er på vej med populære net-ting som frigivelsen af årsopgørelsen. Eller måske endnu mere fristende, når anden portion af de indefrosne feriepengene står foran udbetaling.

Tommerfingerregler

Den absolut bedste tommelfingerregel er aldrig, at åbne eller klikke på noget fra en afsender, man ikke kender. Således er det altid en god idé at forholde sig skeptisk til både mails og sms’er - især hvis de lover guld og grønne skove.

Det gør eksemplet med HBO. Her er tilbuddet et helt års gratis abonnement, og det eneste du skal gøre er, at klikke på et link for at aktivere en konto, som allerede er oprettet.

Men hvor svært kan det være at hoppe i fælden? Tilsyneladende er det ikke særlig svært. Ifølge ovennævnte undersøgelse, så er 35 procent af danskerne de seneste to år nemlig blevet udsat for phishing som HBO-eksemplet.

HVAD ER PHISHING? Phishing er når svindlere forsøger at franarre dig dit brugernavn, adgangskode, kreditkort eller måske oplysninger om din netbank.

- "Kommer man uforvarende til at trykke på et link, risikerer man at downloade en virus (ransomware, red.), der kan låse computeren. Ransomware medfører, at de kriminelle kræver penge for at låse din computer op igen, hvilket kan være både dyrt og meget besværligt".

- "Bliver man derimod omdirigeret til en hjemmeside, der beder om bankoplysninger eller oplysninger om NemID, er der stadig mulighed for at tænke sig om en ekstra gang. Her skal man aldrig udfylde noget, hvis man er det mindste i tvivl", siger Jørn Guldberg.

Du skal væbne dig med den samme skepsis, når det gælder konkurrencer, hvor man risikerer at ende med et utal af spammails og opkald, der aldrig stopper.

LÆS OGSÅ: Pas på med konkurrencer - sælger dit nummer og din mail

Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.

Du kan høre mere om IT-kriminielle i vores podcast herunder. Gå frem til 1:10 min.

Mere til historien

Det kan anbefales, at downloade Forbrugerrådets app ”Mit digitale selvforsvar”. Der er der løbende advarsler om falske mails, falske sms'er og lignende fup-forsøg fra IT-kriminelle.

Android 14 vil blokere ældre apps 

Google skærper sikkerheden omkring Android-apps. 

(mere…)
GTA-spillere hacket 

Spillere af GTA er blevet udsat for ødelæggende hackerangreb på deres konti. Rockstar Games har bekræftet angrebet. 

(mere…)
Hvad er Apples end-to-end iCloud kryptering?

BAGGRUND: Hvad er Advanced Data Protection i iCloud? Vi går i dybden krypteringen og konsekvenserne?

(mere…)
Apple på vej med stærkere kryptering

Et nyt krypteringssystem er på vej fra Apple. Det skal gøre det sværere for hackere og myndigheder at få adgang til Apple-brugernes data.

(mere…)
Datatilsyn advarer mod officielle VM-apps

ADVARSEL: Flere europæiske datatilsyn er klar i ”mählet”. De advarer mod, at man downloader Qatars officielle VM-apps. De udgør privatlivsrisici.

(mere…)
Her er dit password

En ny hitliste viser, hvilke passwords at danskerne anvender. Konklusionen må være, at onlinesikkerheden er i fare.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram