USA blacklister Xiaomi – påstår forbindelse til kinesisk militær

Trump-administrationen tilføjer ni kinesiske selskaber til ’blacklisten’, heriblandt Xiaomi. Xiaomi afviser beskyldningerne.

Xiaomi er endt på en lidet flatterende liste for kinesiske selskaber med tilknytning til det kinesiske militær.

Donald Trump er stadigvæk præsident i USA, og han går fortsat benhårdt til kinesiske selskaber. Senest har Trump-administrationen tilføjet hele ni selskaber fra Kina til en såkaldt ’blacklist’. Blandt selskaberne finder vi tech-producenten Xiaomi, som i de senere år er blevet mere synlige i europa.

Huawei har sendt “desperate” breve til statsministeren

Hvis du følger smartphoneindustrien, vil du måske automatisk tænke på Huawei. Der er dog ikke tale om den samme liste eller forbud. I Huaweis tilfælde er der tale om en liste af producenter, med forbindelse til den kinesiske regering, som har forbud mod at handle med amerikanske selskaber.

I Xiaomis tilfælde mener den amerikanske regering derimod, at producenten har så tætte forbindelser til det kinesiske militær, at Xiaomi udgør en potentiel sikkerhedsrisiko for USA.

Hvilke konsekvenser får det for Xiaomi?

Det er en alvorlig ting, når USA går ind og sanktionerer mod producenter. Vi har set, hvordan Huawei er gået fra at være et af de mest fremtrædende smartphone-brands til næsten at forsvinde fra forbrugernes bevidsthed. Om Xiaomi oplever det samme, må tiden vise.

Huawei reduceres i 2021 til en miniputspiller

Forskellen ligger i, at Huawei blev underlagt et decideret handelsforbud – det er Xiaomi ikke. Xiaomis tilstedeværelse på listen forhindrer blot amerikanske investorer i at investere i Xiaomi. Der er ingen konsekvenser for producentens forsyningskæde, og der må stadig handles med amerikanske selskaber.

Det vil dog få konsekvenser for værdien af Xiaomi-aktier, ligesom Xiaomi med al sandsynlighed kommer til at miste en anseelig mængde likvide midler, da amerikanske investorer nu er tvunget til at sælge deres aktier inden den 11. november 2021.

Xiaomi afviser enhver forbindelse til det kinesiske militær

Dagen efter at være blevet tilføjet til blacklisten har Xiaomi reageret med en officiel udtalelse, hvor selskabet afviser en hver forbindelse til det kinesiske militær. Herunder kan du læse den officielle udtalelse, som Xiaomi har givet til Android Authority:

”Virksomheden har overholdt lovgivningen og arbejdet i overensstemmelse med de relevante love og regler i områder, hvor der drives virksomhed. Virksomheden gentager, at den leverer produkter og tjenester til civil og kommerciel brug. Virksomheden bekræfter, at den ikke ejes, kontrolleres eller er tilknyttet det kinesiske militær og ikke er et “kommunistisk kinesisk militærselskab” defineret under NDAA. Virksomheden vil gøre, hvad der er nødvendigt for at beskytte selskabets og dets aktionærers interesser.

Virksomheden gennemgår de potentielle konsekvenser af dette for at udvikle en bedre forståelse af dens indvirkning på koncernen. Virksomheden kommer med yderligere meddelelser, når og når det er relevant.”

Fake news eller en reel risiko?

Når denne form for beskyldninger begynder at fyge, er det naturligt først at kigge på, hvor de kommer fra.

For mig personligt kan det godt være svært at tage Donald Trump seriøst. Han har trods alt beskyldt alverden for helt absurde ting. Så jeg kunne være tilbøjelig til også at kaste dette hen som ’fake news’, hvis ikke lige det var fordi, at Xiaomi sidste år blev gået efter i sømmene af en ekspert i cybersikkerhed.

Tilbage i april 2020 tog eksperten, Gabi Cirlig, et kig på Xiaomi Redmi Note 8, og resultatet var mildest talt foruroligende. Cirlig fandt blandt andet ud af, at data om telefonen og brugerens adfærd blev sendt til servere i Singapore og Rusland. Ikke nok med det så gik samme data igennem domænenavne, som er registreret i Beijing.

Xiaomi arbejder på 200 watt opladning

Det tyder altså på, at der er god grund til at behandle Xiaomi med en vis skepsis – især hvis du gerne vil værne om dit digitale privatliv.

Og måske har Trump-administrationen faktisk fat i noget her, for en gangs skyld.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Vi forstår godt, hvis al polemikken omkring kinesiske producenter afholder dig fra at købe en telefon fra Kina. Derfor har John G. lavet denne guide til De bedste ’ikke kinesiske’ smartphones netop nu.

Mit Digitale Selvforsvar beskytter dig mod IT-svindel

En gratis app beskytter dig mod svindel via mail, SMS og konkurrencer. Den og din sunde fornuft kan hjælpe dig mod svindlerne.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Nye tiltag skal spænde ben for digitale svindlere

Erhvervsministeriet og blandt andet banker og teleindustrien vil bremse svindleres brug af falske afsendernumre.

(mere…)
Xiaomi sætter ny rekord med Xiaomi 14-serien

Vi må fortsat vente med den nye Xiaomi 14-serie herhjemme, mens den netop har sat ny salgsrekord.

(mere…)
Står hackere bag Wrapped for Instagram?

PAS PÅ! En ny app, Wrapped for Instagram, er måske farlig. Brugere har oplevet, at miste kontrollen med deres konto, efter de har brugt appen.

(mere…)
Xiaomi 14-serien er offentliggjort – først med Snapdragon 8 Gen3
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
38 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram