iPhone 12 Pro test | den ER bare fed!

TEST: Den hidtil flotteste iPhone der fyrer den maksimalt af. Min iPhone 12 Pro test sender Apple helt til tops, hvor luften er tynd for konkurrenterne.

iPhone 12 Pro test
iPhone 12 Pro trækker designlinjer fra iPhone 4 og iPhone 5 (Foto: MereMobil.dk)

I år er Apple leverandør af intet mindre end fire iPhones, der er baseret på den samme platform; iOS 14 med A14 Bionic processor. Denne anmeldelse kredser om iPhone 12 Pro, der nok er den, som de fleste iPhone-købere forelsker sig i.

iPhone 12 Pro er stort set den samme telefon som iPhone 12 Pro Max med undtagelse af kameraet, batteriet, størrelsen, vægten og skærmstørrelsen. Det er max-modellen du køber, hvis særligt skærmstørrelsen er vigtig for dig og hvis du vil have de sidste ekstra fede detaljer omkring kameraoplevelsen.

Lad mig her i min iPhone 12 Pro test starte med at rose designet. De buede kanter ned omkring siderne, er erstattet af plane kanter i top og bund, der er udført rustfrit stål. Det ser mega lækkert og ud føles tilsvarende fantastisk.

Designet på iPhone 12 Pro har tydelig inspiration fra iPhone 4 og iPhone 5, hvilket ikke er dårligt.

Det er første gang siden iPhone X, at jeg for alvor føler, at jeg står med en NY iPhone i hånden. F**ck mand den er fed! Jeg er stadig ikke fan af kameramodulet, der siden iPhone 11 Pro blot er blevet større. Jeg tænker ikke designerne gør det med vilje, men dette er jo nok ”det muliges kunst”, når de er nødt til at prioriterer teknologi fremfor design. Hvilket ellers ikke gøres mange steder. Ofte har Apple fokus på design og går så på kompromis med teknologien.

Større skærm men næsten ikke større

Skærmstørrelsen er nu 6,1 tommer mod 5,8 tommer på sidste års model. Det er stadig en OLED-skærmtype (Super Retina XDR) med op til 1200 nits i peak og HDR10-klar.

Selvom skærmen er blevet større, er det stort set ikke tilfældet for telefonen. Du kan se forskellene i skemaet herunder.

Det er ikke den fysiske størrelse, som skal gøre, at du fravælger iPhone 12 Pro. Med mindre du har dem ved siden af hinanden, vil du aldrig opleve en forskel.

Som altid på Apples telefoner er billedkvaliteten helt i top – inde som ude. Du får også True Tone, hvor hvidbalancen justeres i forhold til toningen af lyset fra omgivelserne, som gør det rart for øjnene at se på skærmen i længere tid.

Jeg kunne godt have ønsket mig 90 eller 120 Hz opdateringshastighed i skærmen, men her tror jeg batteriregnskabet hos Apple har gjort, at de fortsat satser på 60 Hz. Det kræver simpelthen noget mere batterikapacitet at køre 120 Hz, men det gør eksempelvis 5G også. Derfor tror jeg det er en afvejning af, at 5G er vigtigere for forbrugerne end 120 Hz.

Store skærme har desværre også en høj risiko for at gå i stykker, men her tager Apple et meget vigtig skridt og leverer en skærmoverflade med højere holdbarhed.

 iPhone 12 ProiPhone 11 Pro
Skærmstørrelse6,1”5,8”
Mål146.7 x 71.5 x 7.4 mm144 x 71.4 x 8.1 mm
Vægt189 gram188 gram

Skærmen holder langt bedre end på tidligere iPhones

Apple omtaler ikke glasset som glas men som ”Ceramic Shield”. Det er noget med, at den kemiske struktur i glasset er ændret, så det teknisk set ikke længere er ”glas”. What ever… Jeg kalder det stadig ”glas”.

Hvor om alting er, så er der fire gange så stor chance for, at din telefon vil overleve et fald, når der sammenlignes med det hidtil stærkeste glas på smartphones. Det er da en god nyhed.

Bag Ceramic Shield står Corning, der har Gorilla Glass Victus på programmet i denne sæson. Sjovt nok omtaler Corning Victus med nogenlunde samme ordlyd som Apple. Derfor tænker jeg, at Victus og Ceramic Shield er to sider af samme sag, men dette står for min egen regning.

Glasset på bagsiden af telefonen er også hærdet glas men ikke Ceramic Shield.

Jeg er spændt på om det nye tiltag vil få antallet af iPhone-reparationer til at gå ned. I sagens natur er det jo temmelig svært selv at teste, med mindre, at man lige har en række iPhones liggende der må smadres. Det har vi ikke.

Endnu bedre kamera – 2x optisk zoom

iPhone 12 Pro test
Kamerabumpet er større på iPhone 12 Pro end på iPhone 11 Pro. Du får nu en total zoom-range på 4x (Foto: MereMobil.dk)

Når vi taler smartphonekameraer, så rammer vi snart en grænse for, hvad der kan forbedres i forhold til hverdagsbrug. I et laboratorium kan man under kontrollerede forhold se forskelle, men ved hverdagens point-and-shoot situationer, skal vi virkelig ned i detaljerne inden forskellene for alvor opleves.

Kameraet på iPhone 12 Pro har naturligvis fået et løft. Eksempelvis ved 27 procent forbedret low-light performance i billeder og videoer.

Den optiske stabilisator laver 5.000 mikrojusteringer af stabiliseringen hvert sekund, hvilket også giver forbedringer – særligt ved dårligere lysforhold.

I telefotokameraet er der 2x optisk zoom. Det er det samme som på iPhone 11 Pro, men den totale zoom-range på iPhone 12 Pro er 4x, oplyser Apple.

Apple har fremvist nogle fantastiske fotos, der udfordrer en funktion som Deep Fusion, der via machine-learning optimerer pixel-for-pixel for at bevare detaljerne under kritiske lysforhold. De har også udfordret nattilstand, Smart HDR 3 og portrættilstand. Resultaterne er noget HELT særligt. Men husk blot, at det er professionelle folk, der har skabt billederne. En god fotograf kan selv med det tarveligste udstyr tage fede billeder. Det rigtige ”billede” får du, når du ser fotos som almindelige iPhone-ejere at taget.

Jeg tager med mig, at billederne altid er mega flotte i point-and-shoot situationer fra iPhone. Du bliver heller ikke skuffet på denne model.

I forhold til HDR-funktionen har jeg prøvet at taget nedenstående billede af et graffiti maleri på væggen i et skur, hvor omgivelserne er lyse. Nogle smartphone-kameraer vil her enten skrue helt op for lyset i det mørke eller bliver der helt mørkt i dette område. Med iPhone 12 Pro bliver resultatet faktisk ret fornuftigt.

LiDAR SCANNER: iPhone 12 Pro har LIDAR (Light Detection and Ranging), hvilket ikke har været tilgængelig på tidligere modeller. Denne giver hurtigere autofokus ved dårlig belysning, men giver også klare forbedringer ved brug af Augmented Reality (AR). Hidtil har LiDAR kun været at finde på iPad Pro.

Når lyset er dårligt, har jeg set en tendens til, at kameraet skruer for højt op for eksponeringen, så lyssætningen bliver for lys og for unaturlig, men her er iPhone ikke forskellig fra andre smartphones.

KAMERATEST: Læs den store ekspertanmeldelse af kameraet i iPhone 12 Pro

Billeder taget med iPhone 12 Pro

Taget med iPhone 12 Pro
Taget med iPhone 12 Pro hvor grafittimaleriet i skuret var stort set mørkt. Kameraet formår at skabe så meget lys, at billedet tydeligt ses (Foto: MereMobil.dk)
Natfoto taget med iPhone 12 Pro
Eksempel hvor det tydeligt ses, at kameraet åbner så meget for eksponeringen, at billedet mister en del af sin naturlighed (Foto: MereMobil.dk)

Klar til video i Dolby Vision

Desværre har jeg på grund af coronapandemien ikke været ude at rejse. Derfor er mit galleri til anmeldelsen nok også lidt hverdagskedelig. Jeg håber dog, at du alligevel får en fornemmelse af, hvordan billederne bliver fra iPhone 12 Pro.

Vi skal også have med, at iPhone 12 Pro understøtter HDR med Dolby Vision med 30 fps. Køber du iPhone 12 Pro Max, kan du skyde Dolby Vision videoer med op til 60 fps.

I begge tilfælde får du op til 60 procent flere farver i kassen og mulighed for at redigere Dolby Vision formatet direkte på telefonen. Det er temmelig vildt, at det kan lade sig gøre på en smartphone. Apples eget redigeringsprogram Final Cut Pro X på Mac bliver også klar til Dolby Vision.

Du skal ikke købe iPhone 12 Pro på grund af Dolby Vision. Det er en fed feature, hvor det største ved den for mig har været, at det kan lade sig gøre.

RAW PÅ VEJ: Apple kommer senere i år med en softwareopdatering, der aktiverer mulighed for RAW-format kaldet Apple ProRAW. Formatet bliver understøttet i Apples egen app Fotos men også i tredjeparts professionelle foto-apps.

50 procent kraftigere grafik end konkurrenterne?

iPhone 12-serien benytter A14 Bionic-processoren som platform med grafikperformance, som er op til dobbelt så god som på nogen anden smartphone i markedet, lyder det fra Apple. 50 procent lover Apple også at være på den generelle processorydelse.

Regnestykket fra Apple synes jeg dog er ret uigennemskueligt – hvor har de tallene fra?

Herunder kan du se mine uvidenskabelige benchmarkmålinger.

Det du skal vide er, at A14 Bionic leverer utroligt høje ydelser, hvor du i flere år frem i hvert fald ikke står med en langsom telefon.

Med mindre du skyder Dolby Vision 4K og redigerer film på telefonen, er det svært at se hvor de vilde processorkræfter giver mening. Dette gælder for alle producenter, hvor vores små lommecomputere er født med helt vanvittige beregningskræfter.

Sammenligner du med iPhone 11 Pro eller iPhone Xs tvivler jeg på, at du med den nye 12-serie reelt vil opleve forbedringen i ydelserne.

TelefonAntutu3D MarkGB 1-coreGB 2-coreGB-OpenCL
iPhone 12 Pro565.5395.8051.5793.4668.391
iPhone 11 Pro523.7105.6191.3343.9207.469
Sony Xperia 5 II533.7017.2888963.1213.137
OnePlus 8T576.3847.2341.5793.9203.313
Samsung Galaxy Note20 Ultra551.7356.8419272.8315.565
GB = GeekBench 5

Bliver vi snydt for mmWave 5G?

Efter præsentationen af iPhone 12-serien lå det fast, at iPhone i vores marked kun understøtter 5G NR Sub-6. Kort fortalt får du her lavere svartider end på 4G LTE samt højere hastigheder – typisk 200-400 Mbit/s download, hvis du har et 5G-abonnement og hvis din operatør understøtter 5G.

BAGGRUND: Dette skal du vide om 5G, når du køber en 5G-telefon

Den amerikanske model af iPhone 12 Pro har også 5G mmWave, der er teknologien som giver fiberlignende hastigheder med étcifrede svartider. Kun i ganske få amerikanske byer kan mmWave udnyttes lige nu. Teleoperatøren Verizon kunne fortælle, at omkring 60 byer vil have mmWave i løbet af i år.

I Danmark ligger frekvensauktionen i marts, hvorefter teleselskaberne skal opgradere udstyret til de rigtige mmWave-frekvenser.

Med andre ord: Inden mmWave bliver tilgængelig og brugbart i Danmark, nærmer vi os den næste store iPhone-lancering.

Så ja! Du får 5G på iPhone 12-serien. Og nej! Du bliver ikke snydt af Apple. Hvis nogen ”snyder” dig, er det myndighederne, der ikke har fået fingeren ud og afviklet frekvensauktionen.

Jeg har målt op til 400 Mbit/s via 5G på et YouSee 5G-klar SIM-kort på iPhone 12 Pro. Det svarer til, hvad jeg kan måle på andre konkurrerende smartphones. I øvrigt er telefonen klar til at koble sig på Wi-Fi 6, hvis du har en router med Wi-Fi 6.

5G-explainer: Forstå 5G på 4 minutter

ANMELDELSE: Vild Wi-Fi 6 router fra Netgear med Formel-1 hastigheder

Jeg er VILD med MagSafe

iPhone 12 Pro MagSafe
iPhone 12 Pro sat på MagSafe-oplader, der er monteret på skærmkanten med dobbeltklæbende tape (Foto: MereMobil.dk)

En vigtigere innovation end processorkraften er trådløs opladning med MagSafe. Konceptet er så enkelt og så genialt, at jeg håber alle producenter i markedet vil lære af det.

Apple har placeret en magnetisk ring inde i telefonen, der suger sig til en modpol på MagSafe Charger, der kan købes som ekstraudstyr til 349 kroner – en fornuftig pris. Ønsker du et cover, der er MagSafe-kompatibel, så hopper kæden dog fuldstændigt af. 429 kroner!!! …for et stykke plastik eller silikone med en indbygget magnet. Seriøst?

Nå men tilbage til opladeren. Når opladepladen snapper sig fast til telefonen på det helt rigtige spot, får du den mest optimalt opladning. Der kan leveres op til 15 watt trådløs opladning via MagSafe. Vær opmærksom på, at MagSafe-opladeren ikke har en strømforsyning med i kassen. Du skal derfor finde en kompatibel USB-C strømforsyning i gemmerne eller i en butik.

Magneten er særdeles kraftig og selvom du monterer opladepladen lodret, er du aldrig i tvivl om, hvorvidt telefonen bliver hængende. Jeg har ikke prøvet hvordan MagSafe-magneten opfører sig i en bil, der bumler ud ad landevejen, men jeg er sikker på, at der nok skal komme egnet tilbehør til biler, der understøtter MagSafe.

Jeg er virkelig vild med MagSafe-konceptet særligt fordi opladningen stadig er baseret på Qi-standarden så alle andre trådløse opladere på markedet kan bruges sammen med iPhone. Du kan i øvrigt sagtens oplade andre smartphones på MagSafe-pladen. Du får blot ikke magnetfunktionen.

Her kan du tjekke en masse tilbehør og covers til iPhone 12 Pro Sponseret link, der netop nu er på markedet.

Bruger batteri som en iPhone

Batteriets kapacitet er gået ned fra 3.046 til 2.815 mAh. De 231 mAh mindre lyder jo ikke af meget, men det er trods alt en reduktion på 7,5 procent. Apple har tydeligt ønsket at gøre plads til 5G-modulet og forøge skærmstørrelsen uden telefonen skulle eksplodere i størrelse.

Resultatet er, at iPhone 12 Pro ikke overrasker på batteritiden. Den holder som en iPhone altid har gjort; opladning en gang om dagen.

Jeg har typisk 25-35 procents kapacitet tilbage ved sengetid, hvilket flere telefoner på Android-platformen gør meget bedre.

Da mit teleselskab endnu ikke har lanceret 5G, kan jeg ikke sige noget om hvordan strømforbruget er, når iPhone 12 Pro har 5G-adgang. Er 5G ikke åbnet i dit netværk, vil der ikke være indstillinger til 5G at finde i softwaren.

Gennem flere år har iPhone-folket vænnet sig til at oplade så snart en mulighed har budt sig - iPhone aldrig været kendt for lang batteritid.

Mit gæt er, at Apple har foretaget nogle undersøgelser brugernes vane. Disse viser måske, at uanset om så batteriet fik 50 procents mere kapacitet, så ville iPhone-ejerne alligevel styrte rundt efter en oplademulighed. Og så går design forud for teknologi hos Apple. Naturligvis er dette bare mit gæt, men jeg tror det er ret sandsynligt.

Dertil kommer, at MagSafe uden tvivl vil gøre et mere intuitivt at oplade hurtigt og effektivt.

Du kan læse mere om hvordan Apple i iPhone 12 har ændret på hardwarekomponenterne i denne iPhone 12 tear-down.

Dilemma: iPhone 12 Pro eller iPhone 12?

iPhone 12 og iPhone 12 Pro
iPhone 12 og iPhone 12 Pro - hvilken skal du købe? (Foto: MereMobil.dk)

Den billigste iPhone 12 Pro koster 8.899 kroner (128 GB). Det er hos Apple en sædvanlig pris for en top-iPhone, men siden 2019 er modellen lige under, i år iPhone 12, blevet meget stærkere og meget mere relevant.

Den fedeste model er helt klart iPhone 12 Pro. Det mærker man, når begge modeller holdes i hånden, men der er altså 2.000 kroner at spare, hvis du kan nøjes med 64 GB lagerplads og en iPhone 12.

Rationelt set er der ingen grund til at købe iPhone 12 Pro, der skal du gå med iPhone 12 eller iPhone 12 Mini. Trods alt er telefonerne baseret på den samme platform, så det er ikke på grund af hastighed eller fremtidssikring, at du skal købe en dyrere model.

Her er iPhone 12 Mini – verdens mindste 5G-telefon

Nu er et mobilvalg langt fra altid rationelt. Sådan er det også med eksempel valg af biler. Nogle gange vil man bare have topmodellen.

Du skal købe iPhone 12 Pro, når du vil have det ypperste fra Apple netop nu og hvis priserne ikke bekymrer dig. Jeg har en testmobil i farven stillehavsblå og med stålrammen, skærmen, vægten og det nye design, er det dælme bare en fed smartphone.

Jeg kunne godt nøjes med en iPhone 12, men i den vestlige verden behøver man ikke ”nøjes”.

FAKTA OM IPHONE-SALG I DANMARK: I årets første fire måneder sad iPhone på en markedsandel på 54,3 procent mål på antal solgte enheder. Den nærmeste konkurrent var Samsung med 23,6. Apple tog 72 procent af omsætningen på smartphones i den periode. Det svarer til 1,55 milliarder kroner.

Konklusion: Konkurrenterne må snappe efter vejret

iPhone 12, salgspakken
iPhone 12 Pro i salgspakken lige efter låget er løftet af (Foto: MereMobil.dk)

iPhone 12 Pro er et luksusprodukt. Det er som at købe en topudstyret Tesla, BMW eller Audi. Det er LANGT fra nødvendigt, men det er fedt.

Designet er altoverskyggende fedt, materialerne er gode den samlede pakken er så gennemført, at jeg ikke kan andet end være fan. Det er også vigtigt, at det både ses og føles, at dette er en helt ny telefon og ikke blot en genudgivelse.

Analytikerne spår allerede høje salgstal og jeg er enig. iPhone 12 Pro er en milepæl for Apple, der vil sælge bedre end forgængerne. Tilmed kan 5G i alle seriens modeller være med til at drive 5G hurtigere frem i et iPhone-land som det danske.

Jeg giver topkarakteren 6 ud af 6 stjerner i min iPhone 12 Pro test.

Inden du smider pengene efter iPhone 12 Pro så tjek også vores anmeldelse af iPhone 12.

MereMobil topkarakter
iPhone 12 Pro får top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Aktuelle priser på iPhone 12 Pro med 128 GB lagerplads

Herunder kan du se dagspriserne på iPhone 12 Pro.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Mega fedt design med lige kanter, der ikke skærer i øre eller fingre
 • Fantastisk byggekvalitet med ramme i rustfrit stål
 • Lynhurtig – vildt meget processor- og grafikkraft
 • Stor og rigtig flot skærm under alle lysforhold
 • Godt kamera med mange muligheder
 • Markedets måske bedste videooptager
 • God lydkvalitet ved samtaler og når højttalerne bruges
 • 5G og Wi-Fi 6 er understøttet
 • Skærmen er op til fire gange mere brudsikker end tidligere modeller
 • IP68-certificeret – 6 meter i op til 30 minutter
 • MagSafe til trådløs opladning er genialt

Lidt at tænke over

 • Du skal oplade hver nat, hvis du bruger telefonen meget
 • Kamera-bump gør at telefonen vipper på bordet
 • Low-lightbilleder bliver ofte for lyse
 • Du får kun en 60 Hz skærm
 • Høj pris – også på tilbehør
 • Overvej om iPhone 12 er det rigtige value-for-money køb

Mere til historien

Flere har spurgt til antennekvaliteten i iPhone 12 Pro. Dette kan jeg desværre ikke svare på, da det kræver specialudstyr at måle. Jeg benytter teleselskabet 3 og jeg oplever ikke dækningsproblemer med iPhone 12 Pro, men dette er jo ikke retvisende for, hvordan du eventuelt vil opleve det. I denne video kan du se, hvor kompliceret det er at måle antennekvaliteten i en smartphone.

Apple iPhone 12 Pro
Ny opdatering til iPhone retter problem med overophedning

En fejl der fik iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max til at blive rigtig varm, er angiveligt løst.

(mere…)
iPhone 15 Pro Max er den bedste iPhone i årevis | TEST

TEST: Den bedste og vildeste iPhone lige nu er iPhone 15 Pro Max. Læs her hvorfor den skal have topkarakter.

(mere…)
DJI Mini 4 Pro: En STOR opgradering | Her er min test på dansk
(mere…)
Apple bekræfter overophedning af iPhone 15
(mere…)
Apple løser strålingsproblemer med opdatering

De franske myndigheder suspenderede tidligere på måneden iPhone 12 fra det franske marked, da de havde målt for høje SAR-værdier.

(mere…)
Skærmen er altid tændt på iPhone 15 Pro - sådan slår du det fra

TIP: Always-on, skærmen slukker aldrig, kan slås fra på iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Sådan gør du.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
76 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram