5G-frekvensbånd: Dette skal du vide, når du køber en 5G-telefon

BAGGRUND: Din næste smartphone skal være en 5G-model, men hvilke frekvensbånd til 5G skal den understøtte? Bliv klogere her.

5G mobilnet

Der er forskel på, hvilke 5G-frekvensbånd, at 5G-mobiltelefoner understøtter, men ved du hvad du skal kigge efter?
Selv modeller med det samme chipsæt og 5G-modem understøtter forskellige frekvensbånd. Det er ikke helt nemt at gennemskue, hvad det betyder for dig.

Denne forskel i frekvensbånd kender vi også fra både 2G, 3G og 4G. Nu står vi overfor overgangen til 5G, så er det igen vigtigt som forbruger at se sig lidt for.

Det bliver lidt nørdet - men hæng i og bliv lidt klogere.

Forskel på 5G-telefoner

En af vore kvikke læsere gjorde os opmærksom på, at OnePlus Nord, Motorola G 5G Plus og Motorola Edge 5G understøtter forskellige frekvensbånd selvom det er den samme Qualcomm X52 5G-modem, der benyttes i enhederne. Ifølge specifikationerne på producenternes danske hjemmesider understøttes disse frekvensbånd:

  • Oneplus Nord 5G: N1, N3, N7, N28, N78
  • Motorola G 5G plus: N1/N3/N7/N8/N28/N38/N41/N77/N78
  • Motorola EDGE 5G: N1/N3/N7/N28/N38/N78

Wikipedia kan man finde en fin liste over de enkelte 5G NR frekvensbånd.

Slår man op i denne liste kan man se, at når der står N1, så betyder det, at telefonen specifikt understøtter 5G NR på 2.100 MHz frekvensbåndet i FDD formatet.

FDD og TDD

Her er det smart, hvis vi lige kender forskellen på FDD og TDD, hvilket også er relevant, når vi taler om 4G LTE.

FDD står for Frequency Division Duplex. Det betyder, at man benytter én frekvensblok til modtage og én frekvensblok til sende data. Mobiltelefonen sender og modtager altså data på to separate frekvensbånd. Dette princip kender vi også fra både 2G og 3G. Dette kaldes parrede-frekvensbånd, når man taler om FDD, fordi der altid er afsat frekvenser til henholdsvis up- og download.

BAGGRUND: 5 hurtige om 5G – forstå fremskridtet

TDD står for Time Division Duplex og her er der tale om uparrede frekvenser. I stedet for at sende på to separate frekvensbånd, så benyttes kun ét samlet frekvensbånd, hvorpå der skiftevis sendes og modtages.

5G NR benytter både FDD og TDD, men det afhænger af frekvensbåndene. Generelt så benytter FDD til de lavere frekvensbånd, mens TDD benyttes til de lidt højere frekvensbånd. Der, hvor 5G NR for alvor begynder at levere de højere hastigheder, er på de frekvensbånd, der benytter TDD.

Kigger vi igen på listen over understøttede frekvensbånd på OnePlus- og Motorola-telefonerne, så kan vi se, at N41-frekvensbåndet kun understøttes af Motorola G 5G Plus. N41 frekvensbåndet kunne eller være ganske relevant i Danmark, da både TT-netværket (Telia og Telenor) og 3 har frekvenser i dette bånd, som kunne bruges til 5G NR via TDD.

Ingen af telefonerne kan klare N40 frekvensbåndet, som er frekvenser mellem 2.300 og 2.400 MHz TDD, hvilket de sikkert er kede af hos TDC, da TDC har betalt staten millioner af kroner for brugen af frekvensbåndet mellem 2.300-2.360 MHz.

Hvad skal man gå efter?

Men hvad skal du som forbruger så kigge efter? Det spørgsmål er faktisk lidt svært at svare på, da vi ikke med sikkerhed ved, hvilke frekvensbånd de enkelte teleselskaber vil bruge i fremtiden.

Vi ved 700 MHz frekvensbåndet (N28) med sikkerhed kommer i spil ligesom 3.500 MHz (N77 eller N78) også vil blive brugt til 5G NR.

Men derudover har teleselskaberne mange muligheder for at bruge andre frekvensbånd enten ved at refarme (genbruge) eksisterende frekvensbånd til 5G NR eller ved at bruge 4G LTE og 5G NR i en kombination ved hjælp af DSS.

Bag om DSS – smart genbrug af frekvensbånd til 5G

Men for at være på den nogenlunde sikre side, så bør en 5G NR telefon understøtte disse frekvensbånd som minimum: 700 (N28), 800 (N20), 900 (N8), 1.500 (N75 eller N76), 1.800 (N3), 2.100 (N1), 2.300 (N40), 2.500 (N41), 2.600 (N7 og N38), 3.500 (N77 eller N78) MHz.

Derudover kommer hele diskussionen om mmWave frekvensbåndet, som også kaldes "frekvensområde 2".

Her tales der om N257, N258, N260 og N261. Her er det N257 og N261, der er relevant i Danmark, da teleselskaberne i første omgang kun får licenser til 28 GHz frekvensbåndet i Danmark.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Selvom mmWave frekvensbåndene kan levere rasende hurtige hastigheder, så er det stadigvæk de såkaldte sub-6 frekvensbånd under 6 GHz, som både nu og i fremtiden vil være de primære 5G NR frekvensbånd. Man kan således roligt købe en 5G NR mobil uden mmWave understøttelse.

Hvilken streamingtjeneste har en bestemt film eller serie?

TIP: Skal du finde en bestemt film og er i tvivl om hvilken streamingtjeneste, at du kan se den på? Sådan søger du på tværs af streamingtjenesterne.

(mere…)
WeShare er lukket - her er dine muligheder

TIP: WeShare er lukket. Vi giver dig her to andre muligheder for at dele og afregne udgifter med andre.

(mere…)
Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Sådan tager du screenshots på Pixel 7 Pro

TIP: Læs her hvordan du tager screenshots på Google Pixel 7 og Pixel 7 Pro – og hvor du finder dem.

(mere…)
Danskerne satte igen data-rekord

Nye tal viser, at danskerne endnu engang har sat nye rekorder i brugen af mobildata. Nyhedsbegivenheder og sport trækker.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram