Dårlig internethastighed? Sådan løser du det

GUIDE: Din hastighed på internettet er dårligere end hvad du betaler for – men hvorfor? Læs hvordan du får Wi-Fi i hjemmet, der bare fungerer.

Wi-Fi Internet
Langsomt internet kan drive en til vanvid og tit gavner det ikke at opgradere hastigheden. Bredbåndsudbyderne leverer ofte det de lover. Problemet er dit eget udstyr. Læs her om årsagerne til dårligt Wi-Fi og hvordan du løser det (Foto: Gerd Altmann)

Du betaler for en internethastighed på eksempelvis 100 Mbit/s – måske 300 Mbit/s eller mere. Når du måler på din telefon eller computer, er hastigheden måske kun 20 eller 50 Mbit/s.

Hvorfor er hastigheden så dårlig? Et opkald til kundeservice hjælper ikke og måske foreslår medarbejderen blot, at du køber en hurtigere hastighed. Det vil bare ikke virke.

I de fleste tilfælde fejler forbindelsen fra din internetudbyder ikke noget. Det er ofte dit eget udstyr, der forsager problemerne. Læs videre og få løsningen.

Kun ansvar indtil stikket i routeren

Udbyderen overholder sin aftale, hvis den hastighed du betaler for er tilgængelig i routeren, som udbyderen har opsat hos dig.

Med andre ord: Er hastigheden i orden, når du tilslutter en computer med kabel til routeren, så er alt som det skal være.

Virkeligheden er imidlertid, at vi i dag kører det meste trådløst. Her skal du have det rigtige udstyr, for at opnå høje hastigheder på din netforbindelse.

Her er fejlkilderne til dårlige internethastigheder og løsningerne

Årsagerne til langsomt internet er mange og som nævnt er det sjældent, at internetudbydere ikke overholder deres del af aftalen. Herunder er nogle af de mest åbenlyse fejlkilder og hvordan du løser dem.

Du skal også vide, at din telefon, tablet eller computer ikke nødvendigvis kan udnytte eksempelvis en 100 Mbit/s forbindelse. Det gælder også, hvis du har en PlayStation tilsluttet trådløst på netværket.

1. Routeren er placeret dårligt

Routeren fra internetudbyderen skal placeres så centralt og så højt i huset som muligt. Jeg ser ofte, at routeren er monteret i et hjørne i stuen eller eksempelvis står i boligens bryggers. Jeg har tilmed set en udbyder af fiberforbindelser placere en routeren ved siden af elmåleren. Ingen af delene er optimale.

Hvis du udelukkende vil bruge udbyderens router, skal du således forlænge tilslutningskablet, der kommer ind i boligen og trække det til en bedre placering.

Generelt er Wi-Fi forbindelserne fra disse routere ikke specielt gode. Derfor er placeringen ekstra vigtig, hvis du vil have de bedste hastigheder.

2. Forlæng dit Wi-Fi signal med en extender

Vil du ikke flytte routeren, som jeg foreslår i det første punkt, skal du i stedet benytte en Wi-Fi extender. Wi-Fi extendere er ikke en optimal løsning, da disse ofte er af dårlig kvalitet.

Du vil også komme ud for, at extenderen bliver en ny flaskehals.

Extenderen fungerer ved, at ”modtage” dit nuværende Wi-Fi signal og ”genudsende” det på en anden frekvens. I denne overførsel vil der være et tab.

Der må ikke være ret langt mellem Wi-Fi extenderen og hovedrouteren. Jo længere afstand jo dårligere rækkevidde – og dermed får du en langsommere internethastighed.

Extendere vil give et nyt netværk med et nyt navn og en kode. Du får dermed to netværk. Langt fra altid vil dine enheder skifte automatisk mellem de to netværk, når du bevæger dig rundt i huset.

Wi-Fi extendere kan fås fra under 100 kroner og op til 700-800 kroner. Prisen følger kvaliteten. Testvinder på flere forskellige hardwaresites er TP-Link RE650, der fås til omkring 800 kroner.

3. Placer små Wi-Fi antenner rundt i huset

Du kan købe dig fattig i extender-løsninger uden du får det resultat, som du forventer. Den bedste løsning til bedre internetdækning og højere Wi-Fi hastigheder er også den dyreste, men det er en investering, der holder flere år ud i fremtiden.

Du får den bedste internethastighed ved at købe en såkaldt mesh-baseret løsning. Kort fortalt får du to eller tre små accesspoints (Wi-Fi antenner), som du placerer strategisk i boligen. Disse skal blot have strøm.

Det smarte ved mesh-udstyret er, at det laver ét samlet netværk med ét navn og én kode. Når du går rundt i boligen, skifter din smartphone eller tablet automatisk mellem de enkelte ”antenner”. Systemet vil intelligent sikre dig den mest optimale dækning og hastighed.

Mesh-udstyret skifter også selv netværkets frekvenser, så systemet hele tiden benytter de optimale frekvenser.

En pakke med to accesspoint kan fås fra omkring 2.000 kroner, men det findes også billigere. Igen følges pris og kvalitet.

Selvom du synes dette lyder dyrt, så tænk på det som en langtidsinvestering. Udstyret kan også benyttes, selvom du skifter internetudbyder.

Dette Wi-Fi system er fantastisk

Anbefaling: Dette udstyr skal du købe

Når du vil have hurtigere internethastigheder og bedre Wi-Fi dækning, skal du købe et meshbaseret-netværkssystem. Et sådant system består af 2-3 eller flere enheder.

Den første tilsluttes din nuværende router med et kabel. De næste placeres med en afstand af 1-2 rum mellem hinanden og kræver kun strømtilslutning.

Gennem tiden har jeg testet forskelligt udstyr. Alt har fungeret men der er forskel på dækningen fra de enkelte accesspoints samt hvor mange funktioner systemet byder på.

Min favorit er fortsat TP-Link Deco M9 Plus (anmeldelse). Dagsprisen er cirka 2.500 kroner for en pakke med tre enheder. TP-Link vinder på grund af høje hastigheder og god dækning. Desuden har den en god sikkerhedsplatform, så du beskyttes mod malware.

Det sikre valg, hvis du er i tvivl, er Google Nest Wifi (anmeldelse). Prisen er cirka 2.700 kroner for en pakke med tre. Rækkevidden er en anelse ringere end på TP-Link og funktionerne i softwaren omkring sikkerhedsdelen er ringere.

Vil du have noget som kræver et minimum af opsætning, skal du have Strong WI-Fi Mesh (anmeldelse). Start med en to-pak. Sæt strøm til så kører det. Alt er konfigureret ud af æsken. Dette er det mest enkle system, som jeg hidtil har prøvet. Hvis ikke to enheder er nok, så køber du en ekstra til cirka 750 kroner.

Strongs Wi-Fi Mesh system har vundet adskillige priser hos blandt andet Ekstra Bladet, Tek.no og flere andre. Her på MereMobil.dk har Strong også fået udmærkelsen ”anbefaler”. I øvrigt er det Strong, som flere internetudbydere sælger sammen med deres bredbåndsforbindelser – typisk er det et ekstra tilkøb, der foretages.

Se den pædagogiske video herunder. Se også denne guide med flere tips til, hvordan du fixer din dårlige Wi-Fi dækning.

Mere til historien

Hvis du har behov for internetdækning i haven så tjek min video om Netgear Orbi Outdoor.

Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Nyt Wi-Fi 7 system er på vej i butikkerne

Den nyeste trådløs teknologi, WiFi 7, bliver tilgængelig i et nyt Orbi-system fra Netgear.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Igen relevant: Tjek el-priserne på telefonen

TIP: Se dagspriserne på el. Der er penge at spare, hvis du kan planlægge dit brug af strøm.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram