Sådan fixer du din dårlige Wi-Fi dækning

GUIDE: Arghhh! Problemer med internettet? Du kender til dårligt Wi-Fi i hjemmet. Læs her hvordan du let kan forbedre den trådløse internet-dækning markant.

Arghhh… Udfald på internettet igen-igen. Du, eller nogen du kender, klager måske jævnligt over dårlig dækning på det trådløse netværk? Når det kommer til dækning på trådløst netværk er der også mange ting, som skal gå hånd i hånd for dækningen er god.

Wi-Fi er faktisk en nørdet teknologi, men er en af de mest benyttede teknologier i hjemmet. Wi-Fi anses nærmest som en nødvendighed i dag på niveau med vand, varme og strøm. At en så reelt set nørdet teknologi også er blevet en del af hverdagen for de fleste danskere gør også, at der ikke skal meget til før det er noget bøvl.

Din netværksleverandør skal levere den forbindelse, som de har lovet og du betaler for, hvis du benytter en kablet forbindelse. Hastigheden udbyderen lover er via et kabel sat til en computer.

Ved brug af trådløst netværk så er forbindelsen ikke længere netværksleverandørens problem. Dårlig dækning og lav hastighed er dit eget problem. Hvad gør du så ved en ustabil forbindelse?

Dette kan du selv gøre

Har du forsøgt, at placere routeren et centralt sted? Ikke i et teknikskab i bryggerset eller i kælderen hvor den er gemt væk. Heller ikke noget med, at placere routeren under sofaen.

Trådløst internet er radiobølger, som skal kunne bevæge sig rundt. Derfor skal netværksenheden placeres centralt og helst så højt som muligt. Betonvægge med jernarmering forstyrrer signalerne. Faktisk er alt på signalets vej potentielt set et problem.

Hvis du allerede har forsøgt dig med de mest lavpraktiske løsninger uden det har løst noget, så læs videre. Løsningen er lige om hjørnet.

Kodeordet er: “Mesh Wi-Fi”

Kodeordet for god Wi-Fi dækning er “Mesh”.

Har du et problem med dit trådløse hjemmenetværk, som langsom internetforbindelse, svagt netværkssignal, dårligt dækning eller besværlig netværkstilslutning? Ja, så kan det formentlig løses med et Mesh baseret Wi-Fi system.

Mesh Wi-Fi eller Wi-Fi extender?

Google Wifi

Et access point fra Google Wifi (Foto: Google)

Måske er dit problem ikke er større end det kan løses med en WiFi-extender. Denne forlænger rækkevidden på dit netværk og gør dækningen bedre.

Bor du i et mindre hus eller lejlighed er dette måske nok. Men en extender er ikke uden problemer.

Fra traditionelle Wi-Fi extenders bliver signalerne svagere jo længere væk extenderen er fra hovedrouteren. Desuden har hver extender sit eget netværksnavn. Du skal altså skifte mellem to netværksnavne. Extendere kan også, hvis du er ekspert, have ét navn men ofte virker det ikke særligt godt.

Desuden er extendere ikke intelligente. Du kan komme ud for, at extenderen og hovedrouteren benytter de samme frekvenser til Wi-Fi. Det betyder forstyrrelser og dårligt internet.

Med andre ord . Extendere hører fortiden til og kan ikke anbefales. Du skal ombord i et Mesh-baseret system.

Hvad er Mesh Wi-Fi?

Strong Mesh Home Kit 1600

Strong Mesh Home Kit 1600 (Foto: MereMobil.dk)

Mesh er kort fortalt den næste generation af Wi-Fi. Derfor løser det også de mest gængse problemer.

Et mesh-system er ét stort netværk hvor forbindelseshastigheden er konstant. Det er derfor ligegyldigt om du er i et afsides hjørne i huset eller tæt på enheden. Dækningen er lige god.

Mesh er derfor også den perfekte løsning til store boliger i et-plan eller med flere etager.

Mesh-netværk består af flere små access points, som alle “taler” med hinanden. Sammen danner de ét trådløse netværk med ét navn, der virker overalt.

Den første af disse enheder tilsluttes din router fra internetudbyderen, hvor du skal huske at slå udbyderens Wi-Fi forbindelse fra.

Modsat extendere så har du med et mesh-system også ét netværk, som virker under ét brugernavn og ét password.

Det rigtigt smarte med mesh wi-fi er, at access points selv hjælper brugeren og dennes data videre fra det ene access point til det andet. Systemet optimerer løbende frekvenserne, så de ikke forstyrrer hinanden.

Opsætningen er meget let

Det lyder måske kompliceret, men det er det ikke. De fleste systemer er lette at gå til hvis blot du har en lille teknikker i maven. Systemerne har medfølgende manualer og hænger sammen med en app til smartphonen. I grove træk skal du bare følge vejledningen trin for trin.

Den største udfordring er i virkeligheden at få placeret de små access points rundt i boligen, så de står optimalt i forhold til hinanden. Her skal du prøve dig lidt frem, men det er blot at tage strømstikket ud, og placere den et andet sted.

I de fleste systemer angives om enhederne står optimalt.

Hvad skal du vælge?

Står du og skal købe et mesh-system, så er det vigtigt, at du får det rigtige.

Der findes systemer, som uden tvivl er for nørder og nogle med en ”plug-and-play” løsning.

MereMobil.dk tester forskellige løsninger – både dem til “nørder” og nogen for den almindelige forbruger. Så forstår du ikke ord som “brigde-mode”, “DNS” og “DHCP”  så frygt ej.

Et af de mest kendte mesh-netværk er Google Wifi. Det er dog også en relativ dyr løsning, som koster små 3.000 kroner for at komme i gang. Startpakken indeholder tre enheder. Efterfølgende kan du købe enkelte enheder for 1.090 kroner (vejledende).

ANMELDELSE: Google Wifi – effektiv WiFi dækning gjort let

Der findes et væld af alternativer både dyrere og billigere end Google Wifi. Det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv om du ønsker et mesh-netværk, hvor du virkelig kan nørde og se en masse oplysninger. Eller blot en løsning, hvor det kører og du kan det mest basale?

Med Google Wifi får du adgang til en række informationer og statistikker, som du eksempelvis ikke gør med Strong Mesh 1600 Home Kit, der også “kun” har en pris på 1.600 kroner. Rækkevidden i startpakken er i øvrigt bedre på Strongs løsning end på Google Wifi. Det samme er tilfældet med systemet Linksys Velop, der dog er lidt mere avanceret end Strong.

ANMELDELSE:  Strong Mesh 1600 Home Kit – ingen opsætning

Der findes et væld af andre muligheder end disse to. Vi har eksempelvis også testet Netgear Orbi. Det er derfor vigtigt for dig, at du gør op med dig selv, hvor meget du ønsker at kunne med netværket plus hvor mange penge du vil ofre.

Vi kan anbefale, at du køber et mesh-netværk, hvis du i forvejen betaler flere hundrede kroner om måneden og klager over internetforbindelsen. Med et stabilt Wi-Fi vil du i nogle tilfælde kunne nedgradere netforbindelsen til en lavere hastighed, og spare penge, men stadig opleve at have et bedre internet.

Mere til historien

Uanset hvor træt du er af internethastigheder og stabilitet, så skal du vide, at Danmark uden sammenligning virkelig er langt fremme i forhold til de fleste andre lande på dette punkt.

Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Julen er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Idéer til tech-julegaver for hele familien

KØBSGUIDE: Mangler du idéer til julegaverne? Så kan du få lidt tips her, hvor der er idéer til hele familien.

(mere…)
Er Eesy dårligere end YouSee?

TIP: Får du dårligere dækning og lavere hastighed ved at vælge Eesy frem for YouSee?

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte og powerbank skal være i ens nødkit. Denne FM-radio er særligt eftertragtet.

(mere…)
Tid til at finde det billigste internet til vinterens streaminghygge

Vinterhygge uden at sprænge budgettet: Find det billigste internet

(mere…)
Sådan bruger du dobbelttryk på Apple Watch

TIP: Apple Watch Series 9, Series 10 og Ultra 2 har en smart dobbelttryk-funktion. Læs hvordan du bruger det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram