Fed glas-teknologi flytter ind i smartphonen

5

FREMTID: Porte og knapper forsvinder fra vores smartphones og kameralinserne bliver usynlige. Glæd dig til ny spændende teknologi.

Mængden af kameralinser på bagsiden af vore smartphones er eksploderet det seneste år. Måske husker du Nokia 9 Pureview med fem linser. Samsung Galaxy Note10 udmærker sig med tre linser på linje med blandt andet Huawei P30 Pro og iPhone 11 Pro. Selv Motorolas telefoner har flere linser – til trods for Motorolas lave prissætning.

Fælles for alle telefonerne er, at det på ingen måde ser kønt ud. Apple, der jo ellers gennem tiden har været rost for deres designs, snublede fuldstændigt med bagsiden på iPhone 11-serien.

OnePlus, der ejes af giganten BBK Electronics, som i tredje kvartal 2018 sendte over 60 millioner smartphones på markedet under forskellige brands, er måske kommet op med en brugbar løsning på problemet med de grimme kameralinser.

Ved at benytte såkaldt ”smartglass”, også kendt som ”dynamic glass” eller ”electrochromic glass”, på bagsiden, kan kameralinserne skjules, når ikke de benyttes. Det giver en helt ren udbrudt flade uden de grimme kamerahuller.

Når kamera-appen åbnes blive glasset omkring linserne klart, så lyset kan nå igennem til sensorerne.

OnePlus gør kameraet usynligt

  • OnePlus smartglass see throgh
  • OnePlus smartglass blured

Smartglass benyttes allerede

Teknologien, der kan gøre glasset uigennemsigtigt, er ikke ny. Det er blot nyt i smartphone-sammenhæng.

Glas med indbygget teknologi til at dæmpe lysgennemstrømning anvendes allerede i Boeing 787 Dreamliner samt i butiksfacader og mødelokaler. Et eksempel er Dirty Habit Restaurant i Washington DC. Den danske vinduesproducent Velux har også ruder med teknologi, der kan blænde ned for sollyset. Smartglass ses også som soltag i nogle high-end biler.

Smartglass-teknologi er stadig temmelig dyr, og den kommer ikke helt uden problemer i smartphone-sammenhæng. Eksempelvis tager det lidt tid inden glasset er skiftet fra uigennemsigtigt til klart. Selvom OnePlus lover glasset kan skifte ”på under ét sekund” kan det være nok til, at du ikke rammer det perfekte skud med kameraet.

En anden udfordring er gennemsigtigheden – altså hvor klart er glasset når det er gennemsigtigt? Hvis ikke glasset er HELT klart vil det påvirke billedet. Alternativt skal der digitalt kompenseres i farvetoningen.

En kort forklaring af teknologien bag Smart Glass

Prisen på smartglass bliver lavere

I smartphoneverdenen er prisen en meget vigtig faktor, men OnePlus’ topchef Pete Lau forventer at omkostningerne kan reduceres i takt med at teknologien udvikler sig. Hvis produktionsomkostningerne kan bringes ned, så er der ingen tvivl om, at vi vil se nye tiltag fra alle producenterne – specielt hvis de andre problemer med smartglass også bliver løst.

Smartglass-teknologien findes nu i koncepttelefonen OnePlus Concept One, som vi tidligere har omtalt her på MereMobil.dk. Fordi telefonen netop er en koncepttelefon, så skal du ikke regne med at få usynlige kameraer på din kommende smartphone inden for det næste korte stykke tid.

FREMTID: Hvad bliver ”talk of town” i 2020? Her er mine bud

OnePlus’ promovideo for smartglass i deres koncepttelefon

Knapper, linser og bumps forsvinder

Vi skal vænne os til en fremtid inden for smartphone-verdenen hvor designet ændres markant i de kommende år.

Ifølge Pete Lau fra OnePlus vil linser, bumps, knapper højttalergrille og porte begynde at forsvinde fra forbrugerelektronik.

Dette er ikke fjern fremtidssnak. Det sker allerede. Fingeraftrykslæseren er hos nogle producenter flyttet ind under skærmen. Andre benytter ansigtsgenkendelse i stedet for en fysisk sensor. Jacstikket udfases også. Blandt de seneste rygter på denne front handler om en kommende iPhone, der slet ingen fysiske porte vil have.

LÆS OGSÅ: I 2021 har din iPhone ikke et opladestik

Pete Lau bakkes op af Gadi Amit, grundlægger og chefproduktdesigner hos New Deal Design i San Fransisco. Overfor Wired bemærker han, at udviklingen omkring produktdesigns langt fra er ny.

I første runde definerer blandt andet nogle teknisk krav hvor knapper og porte skal placeres. Over tid vil producenterne, ifølge Gadi Amit, forfine designet.

Han fremhæver udviklingen inden for TV-skærme. I 60’erne og 70’erne var der en masse knapper på fronten. I dag er skærme blot ”a magical black box with no obvious features on it”.

Tænk også på Chromecast i mediecenter sammenhæng. Denne har hverken knapper eller fjernbetjening. Det er ikke åbenlyst hvordan den fungerer, men smartphonen og streamtjenesterne bringer den til live. For få år siden krævede en medieboks både en fjernbetjening og et grafisk interface på skærmen.

FREMTIDSKIG: Superglas kan være fremtiden for mobilskærme

Mere til historien

Der er aktuelt ingen indikationer af hvor hurtigt de nye tiltag lander i hænderne på forbrugerne. Generelt sker det forholdsvist hurtigt når først en eller to producenter beslutter sig for en retning. Tænk på hvor hurtigt de fleste producenter fjernede jackstikket da Apple havde taget det første skridt.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer