Superglas kan være fremtiden for mobilskærme

4

FREMTIDSKIG: Danske forskere har måske opfundet en ny type glas, som er mere modstandsdygtig og kan heles med vand. Måske fremtiden for smartphones.

Danske forskeres nye superglas går ikke så let i stykker. Og det begynder at hele sig selv, hvis det alligevel sker (Foto: AAU)
Danske forskeres nye superglas går ikke så let i stykker. Og det begynder at hele sig selv, hvis det alligevel sker (Foto: AAU)

Glasforskere fra Aalborg Universitet har ved et tilfælde fundet opskriften på en ny type glas. Dette nye superglas går ikke så let i stykker som normalt glas, og heler af sig selv, hvis det alligevel sker.

Dermed er der håb for smadrede mobilskærme, ridsede briller og stenslag i bilruder. Det skriver DR.dk.

Nyt Gorilla Glass er stærkere end nogensinde

-”Det er mere modstandsdygtigt over for brud, og det viser også tegn på at have nogle selvhelingsmekanismer. Hvis der opstår en revne eller en mindre defekt, så kan materialet i en vis udstrækning reparere sig selv,” sådan forklarer ph.d.-studerende Kacper Januchta, fra glasforskergruppen på Aalborg Universitet, om det nye glas.

Opdagelsen af det nye superglas er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Advanced Science.

Smartphones er i dag yderst følsomme overfor tab, der tit smadrer glasset på skærmen. Blandt andet det danske firma PanzerGlass producerer skærmbeskyttelse (%%%%) til smartphones og tablets, hvor risikoen for den totale katastrofe minimeres betragteligt.

Ny kombination af grundstoffer

Kommercielle glastyper i dag er ofte baseret på siliciumoxid, som kommer fra sand. Det nye glas består af cæsium, aluminium og bor. Det er også kombinationen af de tre grundstoffer, som gør glasset, er mere fleksibelt og reagerer med vand.

At det reagerer på vand, er dog ikke kun en fordel. Det kan nemlig i nogle sammenhænge gøre, at holdbarheden og levetiden reduceres, hvis ikke processen kontrolleres, hvilket kan gøres med en efterfølgende coating.

Det nye super-glas er dog dyrere at fremstille ligesom også ingredienserne er mere sjældne.

Vand er godt for superglasset

Den kemiske sammensætning gør glasset i stand til at hele sig selv ved at optage fugt fra luften. Det klarer også en test med diamantspidsen bedre end andre kommercielle produkter.

-”Dét, der sker, er, at vandmolekyler trænger ind i materialet og får det til at udvide sig. Så hvis der skulle være en revne, kan vandet gå ind og hjælpe med at lukke den til igen. Det sker faktisk forholdsvis hurtigt, og man kan næsten se det ske med det blotte øje i et mikroskop,” siger Kacper Januchta.

Normalt er vand en fjende i glasforskning. Får man et stenslag er vand en af de ting, som kan udvikle stenslaget til en større revne.

Forskning og ”virkelighed” er to forskellige ting. Derfor skal man heller ikke lige forvente, at det nye superglas er klar til produktion i nærmeste fremtid.

-”Det er et lille skridt på vejen. Vi er ikke klar til at gå ud og bruge det her glas i industrien i morgen, om en uge eller om en måned. Det er ment som grundforskning, der kan hjælpe os til at forstå de mekanismer i glasset, der giver stor modstandsdygtighed mod brud samt giver den selvhelende mekanisme,” forklarer Kacper Januchta overfor DR.

Mere til historien

Glasforskningsprojektet er støttet af Villum Fonden, og forskerne på Aalborg Universitet har samarbejdet med kolleger fra DTU og University of California.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer