Tak fordi du kom!

KOMMENTAR: Arghh…Det er sådan jeg får det, hvis jeg sidder til en stor fødselsdag og mobilen er ”med til bords”. Emma Gad’s takt og tone er væk.

"Tusinde tak for besøget børn"
“Tusinde tak for besøget børn” (Foto: Viralt billede på Facebook)

Måske det bare er mig, som er ved at blive gammel?

Inden kommentarsporet vælter om på taget over min alder, så ja, jeg bliver ældre og ældre (heldigvis for det), men nogle gange er jeg måske som en 80-årig – på nogle punkter i hvert fald. Og jeg er trods alt kun så småt halvvejs på vej mod de 80 år.

Lad telefonen forblive offline

Nå! Men der hvor jeg virkelig bliver irriteret, det er, hvis folk ikke er tilstede ved større arrangementer, og mobilen fylder en masse. Nogen kalder det “gammeldags”. Hvis det er det, så har jeg det fint med det!

Jeg har nogle gange oplevet at blive pænt irriteret over den manglende mobil-skik. Jeg møder den på restauranter, ved store fødselsdage eller generelt ved besøg hos nogle, jeg ikke kender så godt og måske ikke ser så tit.

Her er det ikke kun den yngre generation, der skal have skylden. Det er desværre på tværs af generationer, men den unge generation er dog værst.

Fem råd mod smartphone afhængighed

Mobilen skal ikke med til bords

Når mobilen tager fokus fra socialt samvær med andre (Foto: Pixabay.com)
Når mobilen tager fokus fra socialt samvær med andre (Foto: Pixabay.com)

Fornylig var jeg til en stor fødselsdag på en dejlig restaurant, hvor der var lækker treretters menu, kaffe og ”skrub-af-mad”. Virkelig lækkert og for de der har holdt lignende fester, så ved de også, at det er noget af en udskrivning rent økonomisk for værten/værtinden.

Derfor blev jeg også virkelig provokeret, da flere personer sad med deres smartphones fremme – endda under middagen! Her skal det siges, at de yngre var værst og at telefonerne ikke var fremme for at tage billeder. Det var reelt set nok det, som mobilerne blev brugt mindst til.

Når en fødselar eller andre har betalt omkring 700-1.000 kroner pr. kuvert, så er det mindste man kan vel at være tilstede og lade mobil være mobil i de timer? Eller er det bare mig, som er helt forkert på den?

Faktisk har den der afholder et arrangement eller sammenkomst vel fortjent ens tilstedeværelse uanset, hvad kuvertprisen er?

Jeg har også oplevet, at nogen jeg ikke kender så godt, sidder med mobilen fremme ved en frokost. Måske det ”bare” er et stykke rugbrød, men det provokerer mig altså.

Kender man hinanden godt, så kan der være en årsag til at mobilen ikke ligger i lommen.

Det er ikke noget nyt, at mobilbrug ikke altid er lig med god skik. Faktisk bragte vi på MereMobil.dk tilbage i november 2016 artiklen ”5 gode råd til god mobil-etik”. Det var foredragsholder Gitte Hornshøj, der var kvinden bag de gode råd, som efter min mening stadigvæk holder 100 procent.

Lad mig herunder lige opsummere dem.

5 bud til bedre mobilbrug

 1. Behold mobilen i lommen
  Du skal lade din mobiltelefon være lydløs i lommen til alle private sammenkomster. Det er uanset om det er en fest, en begravelse, et bryllup eller et café- eller restaurantbesøg. Det samme gælder også, selvom det er en aften hjemme hos familien.
 2. Udskyd opkald
  Dine almindelige opkald skal udskydes til efter den private sammenkomst. Har du opkald, som er vigtige, så skal du gå væk fra selskabet når samtalen føres.
 3. Sæt telefonen på lydløs i offentligt rum
  Når du er ude i offentligheden, som i indkøbscenteret, toget, bussen eller lignende så skal mobiltelefonen være på lydløs. Du skal kun bruge den til, at gå på internettet, høre musik eller andet, som ikke forstyrrer andre.
 4. Lad mobilen være lydløs når du er sammen med andre
  Hvis du går alene på gaden, så må du ifølge Gitte Hornshøj tale i telefon og gå på internettet. Men er du sammen med andre – også selvom det er dit barn, kæreste eller forældre, så skal den forblive lydløs i lommen.
 5. Venter du vigtige opkald – gør opmærksom
  Forventer du et vigtigt telefonopkald, så nævn det for dine omgivelser. Det kan være i forbindelse med sygdom i familien eller vennekredsen. Eller hvis du eksempelvis har en kæreste, som er gravid og kan føde når som helst.

Har de sociale medier gjort os ”anti-sociale”?

Alternativt så er det mindste man kan gøre at gå fra bordet og tjekke telefonen der. Altså ikke ”midt i maden”, men præcis ligesom en ryger, der går udenfor kort tid i en pause.

Julen og nytåret…

Jeg vil derfor gerne opfordre alle til at være tilstede med de, som du vælger at tilbringe julen og nytåret med. Måske også at observere, hvordan mobilskikken er i din familie og vennekreds.

Heldigvis er der ofte mere ro på mobiltelefonen juleaften. Men det er måske fordi, at de fleste man kender også selv er godt i gang med julemiddagen. I julen 2016 kom tal fra 3 og TDC frem, som vist, der er et markant fald i mobilbruget i timerne mellem klokken 17 og 22.

Julemiddagen er mobilfri zone

Holder du mobilen i tasken eller lommen, hvis du er til større arrangementer, juleaften osv. eller sidder du gerne med mobilen fremme ved bordet? Skriv gerne din mening i kommentarfeltet herunder.

Mere til historien

Der er også flere og flere skoler, som indfører mobilfrie zoner eller helt forbud mod brug af mobilen. Koncentrationen stiger, er grunden. Måske det også er grund nok til, at opmærksomheden og koncentrationen stiger hos dem man er sammen med i hverdagen?

Læs også:
Smartphonen gør hjernen aldrig logger ud

Atter fremgang i salget på smartphone-markedet

Efter et fald i salget de seneste tre år er der igen fremgang i salget af smartphones. Det er 5G som rykker.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram