Fem råd mod smartphone afhængighed

0

Særligt de unge bruger meget tid med smartphonen. En ekspert advarer mod forbruget og giver fem råd mod smartphone afhængighed.

Smartphonen er efterhånden med alle steder lige fra sengen, til toilettet og ved bordet – med mindre der er regler, som gør den ikke er velkommen.

Der er gode ting ved en smartphone, men faktisk er den også blevet så uundværlig, at flere unge udvikler abstinenser, når den ikke er i nærheden – man får smartphone afhængighed. Det skriver MetroXpress.dk.

Flere danskere bliver smartphone-afhængige

En ny undersøgelse, som er foretaget af YouGov for MetroXpress i perioden 9-11. maj 2014 viser, at mere end halvdelen af de adspurgte personer i alderen 18-29 år bruger mere end en time om dagen med deres smartphone, mens kun 5 procent bruger under 15 minutter.

Derfor bliver du afhængig af din smartphone

– “De unge har brug for de små kick, det giver at være online. Så længe de er på telefonen, er de glade og tilfredse, men der opstår abstinenssymptomer, når den bliver lagt væk. De bliver irriterede og rastløse. Og flere undersøgelser peger på, at det svækker deres koncentrationsevne,” siger psykolog Morten Fenger, der har forsket på området.

Hos de unge under 18 år er forbruget endnu større, hvilket kan bekymre Morten Fenger, der også fortæller det kan påvirke måden de unge er sammen på, samt dermed gå ud over deres hjerne.

– “Vores hjerner er opbygget til at være i direkte kontakt – ikke virtuel kontakt. Den nye form for samvær, som går via smartphone, er en form for pseudosamvær. Det kan påvirke hjernen, som er under udvikling, og det kan være farligt, for vi kender endnu ikke konsekvenserne,” lyder advarslen fra Morten Fenger.

5 gode råd til smartphone afhængighed

1: Fastsæt tidspunkter, hvor du er online. Skriv eksplicit på din mail eller Facebook, at du tjekker din indbakke på et givent tidspunkt. Lav en fælles aftale med skolekammerater eller omgangskreds.

2: Vær bevidst om, hvad telefonen skal bruges til. Planlægning, kommunikation, kalender er i orden. Skær de ‘tomme kalorier’ væk, hvor du bruger telefonen uden formål.

3: Sørg for at indgå i sport, fysiske aktiviteter og hobbyer, hvor kroppen og sanserne aktiveres, og hvor telefonen ikke indgår.

4: Gør det til en sport at være nærværende uden smartphonen.

5: Vær til stede i det, du laver, i stedet for at have telefonen i hænderne. Vask op, hvis du vasker op. Gå tur, hvis du går en tur. Læs lektier, hvis du læser lektier.

Mere til historien

Flere steder er der begyndt at komme mobilfrie-zoner, dog er der fortsat mange mennesker, som stadigvæk er mere tilstede på telefonen, end der hvor de befinder sig.

Læs også:
Hvornår må børn få deres første smartphone?

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer