Ekspert: Flere danskere bliver afhængige af smartphones

De sidste tre år er danskernes dataforbrug på mobilen blevet 30-doblet.

iPhone (Foto: John G. Pedersen)

iPhone (Foto: John G. Pedersen)

Flere og flere danskere ejer efterhånden en smartphone, hvilket giver dem mulighed for at være online 24/7. Denne tilgængelighed er med til at udvikle direkte afhængighed af smartphonen.

– “Det er helt sikkert et problem herhjemme, fordi vi har en meget stor gennemtrængningskraft af smartphones og internet,” siger psykolog Morten Fenger, der har forsket i afhængighed af smartphones, til DR.dk.

Der er i Danmark mere end fire millioner smartphones, og tallet er kun stigende. Foruden det, så bruges telefonerne også mere – særligt til alt andet end at ringe.

De seneste tre år er danskernes dataforbrug på mobiltelefoner således mere end 30-doblet, viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

Morten Fenger fortæller også, at denne tilgængelighed tilfredsstiller nogle behov.

Derfor bliver du afhængig af din smartphone

Der er i Danmark endnu ikke lavet nogle undersøgelser af hvilken indvirken smartphones har på vores hverdag, men en ny undersøgelse fra Sydkorea viser, at hver syvende skoleelev i landet udviser tegn på afhængighed af deres smartphone. Morten Fenger mener, at billedet er det samme i Danmark.

– “Især unge, som er vokset op med smartphones, bliver afhængige af deres telefoner,” siger han.

Der er flere tegn på, hvornår man selv eller omverdenen skal være opmærksom på om man er ved at udvikle afhængighed af smartphonen.

 – Mobilen er en trussel mod parforholdet

Eksempelvis hvis man hellere vil være online på telefonen end bruge tid på sine venner og familie, så kan man være afhængig eller på vej til at blive det.

 – På mode med mobilfrie zoner

Er man nået til der, hvor man får abstinenser, hvis man ikke er online. Bliver irriteret, nedtrykt eller føler sig tom. Så er man afhængig af sin smartphone.

Det er ikke kun det sociale liv, som kan få konsekvenser ved denne afhængighed, men også både arbejdsliv og uddannelsen kan lide under det.

– “Hvis de unge bliver trænet i hele tiden at være online og hele tiden skifte fokus, så bliver de meget overfladiske, de kan ikke sidde og koncentrere sig i tre timer af gangen. Og skal man tage en uddannelse, så kræver det at man kan fordybe sig,” siger Morten Fenger.

Det er endnu uvist, hvor mange danskere der er ramt af afhængighed af smartphones.

Mere til historien

Ifølge Morten Fenger, så er det to mekanismer, som gør os afhængige af det online-liv smartphonen giver. Den ene er adfærdsbelønning og den anden er straf. Belønningen sker kemisk i hjernen for adfærd, som rent evolutionært sikrer overlevelse. Det giver os en kemisk nydelse i hjernen, at være online og i kontakt med omverdenen. Sammen med mad og sex er det at holde sig orienteret om eventuelle farer og muligheder, helt grundlæggende for vores overlevelse.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Danskerne vilde med live-streaming

DR's årlige rapport om medieudviklingen er på vej og viser, at danskerne er vilde med at streame live.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram