Derfor bliver du afhængig af din smartphone

Har du svært ved, at lade din mobil ligge på bordet, uden at tage den op i hånden? Bliv klogere på hvorfor du bliver afhængig af smartphonen.

De fleste har nok prøvet, at sidde i sofaen og se fjernsyn med telefonen i nærheden, og faktisk er det svært ikke at tage den op i hånden. Smartphonen skaber nemlig afhængighed. Det skriver DR.dk.

Mange danskere har i dag så svært ved, at undvære deres smartphone, at der er tale om reelt afhængighed. Det mener psykologi og ph.d. Morten Fenger, som forsker i internetbaseret selvhjælpsterapi.Morten Fenger står bag en artikel i fagbladet Psykolog Nyt, hvor han forklarer det er to mekanismer, som gør os afhængige af det online-liv vores smartphone giver os.

Den ene er adfærdsbelønning og den anden er straf.Belønningen sker kemisk i hjernen for adfærd, som rent evolutionært sikrer overlevelse. Det giver os en kemisk nydelse i hjernen, at være online og i kontakt med omverdenen. Sammen med mad og sex er det at holde sig orienteret om eventuelle farer og muligheder, helt grundlæggende for vores overlevelse.

 - Mobilen er en trussel mod parforholdet

- "Hvis vi ikke fik en kemisk nydelse i hjernen, så ville vi ikke bruge tid på at være online og læse nyheder om vores venner og verden omkring os. Ligesom vi heller ikke ville have sex, hvis vi ikke blev belønnet for det med nydelse og tilfredsstillelse," siger Morten Fenger til DR.dk.

Frygten for at gå glip af det sociale fællesskab

Straf-mekanismen er den anden mekanisme, og denne hænger også sammen med det at være orienteret og i fællesskab.

Det at være udelukket af det sociale fællesskab er evolutionært livstruende, hvilket gør vi desperat forsøger at være set, accepteret og aktive i de sociale fællesskaber som eksempelvis Facebook.

- "Vi ser i dag, at rigtig mange danskere lider af social angst. Og det hænger også sammen med, at vi er bange for at blive dømt ude af fællesskabet," siger Morten Fenger.

Er du afhængig af din smartphone?

Rigtig mange mennesker bruger lang tid på deres smartphone, men hvordan finder man ud af om ens brug er ved at udvikle sig til afhængighed? Ifølge Morten Fenger, så skal man være opmærksom, hvis man har en eller flere af disse typiske faresignaler.

  1. Du skal svare på beskeder med det samme.
  2. Du oplever fantomsignaler fra din smartphone.
  3. Du tænker konstant på, hvad andre laver, og oplever frygt for at gå glip af noget.
  4. Du er ikke opmærksom og nærværende med venner og familie.
  5. Du føler dig urolig, når du ikke har smartphonen på dig eller den er slukket.
  6. Du oplever problemer med at koncentrere dig om opgaver på jobbet/skolen og tænker i stedet på at komme online.

Gode råd til at blive mindre afhængig af din smartphone

Synes du selv, eller folk omkring dig, at du bruger for meget tid på din smartphone, så kan du lave en plan for, hvordan du kan bruge den mindre. Dette er et godt værktøj, hvis man enten er blevet afhængig af den, eller tæt på at blive det.

 - På mode med mobilfrie zoner

Du kan lave aftaler med dig selv om, hvornår du er online - ligesom det kendes fra man ofte har grænser for hvor længe børn må sidde foran fjernsyn og computer. Og adskil hvornår der er et mål med brugen af smartphonen -  det kan være for at komme i kontakt med andre, planlægge ting eller informere omkring noget. Er du online blot for at tjekke Facebook eller andre nyheder - ser fjernsyn og samtidig følger det på Twitter, så er det lig med tomme kalorier for ens fællesskabsoplevelse.

Er du oftest hjemme alene, så kan en god idé være, at komme i gang med aktiviteter eller hobbies, hvor du bruger din krop og sanser. Dette er med til at mætte behovet for, at blive set, accepteret og deltage i fællesskaber. Er du meget afhængig, så kan det være nødvendigt at købe en mobiltelefon, som ikke kan gå online. Det skriver DR.dk.

Mere til historien

Problemet med smartphonen (og tablets) er, at vi efterhånden bruger så meget tid online, at det kan få konsekvenser for vores virkelige liv - det i “offline” verdenen. Man kan nemlig ikke både være fuldt tilstede både online og offline samtidig.

Det kan betyde, at vi glemmer at være rigtigt tilstede med vores børn, venner, familie, til sammenkomster og fester eller andre hverdagsoplevelser. Mange gange glemmer vi den “virkelige” verden, da vi tænker vi jo er der - men fysisk tilstedeværelse er ikke altid nok.

Forventning: Black Friday vil vare en måned

Som forbruger går du ind i et skal-skal ikke-halvår, hvor din yndlings webshop risikerer at lukke, vurderer ekspert.

(mere…)
Batteriet er det vigtigste i en smartphone

Tæt på halvdelen af danskerne er utilfredse med batteriets levetid i deres telefon.

(mere…)
Salget af foldbare smartphones runder 100 millioner i 2027

Det ventes, at milepælen for 100 millioner solgte eksemplarer af foldbare smartphones vil blive nået i 2027, viser ny analyse.

(mere…)
Mange unge savner at se vennerne

Unge i dag er meget sammen digitalt. En ny undersøgelse viser, at hver tredje af de unge savner at se vennerne fysisk i fritiden.

(mere…)
Over to millioner danskere deler logins til streamingtjenester

Især de yngre deler login. De synes, at streaming-tjenesterne er for dyre.

(mere…)
Danskerne: Sådan bliver fremtidens telefoner - kom med dit bud

Hvordan mobiltelefonerne bliver i fremtiden? Kom med dine visioner for kommende produkter!

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram