Smartphonen gør hjernen aldrig logger ud

0

Forbruget af smartphones, tablets og digitale medier ændrer hjernen der aldrig logger ud. Det kan få store konsekvenser.

Smartphone
Smartphone

Den menneskelige hjerne fungerer som et filter, der gør det muligt for os at skærpe vores opmærksomhed, men dette filter kan ”gå i stykker” hvis vi hele tiden er ”på”.

Og de fleste er på mere eller mindre døgnet rundt. Hver fjerde dansker tjekker mobilen flere gange i timen – ligesom hver fjerde dansker også altid har telefonen tændt og lyd på. Det viser en undersøgelse, som Epinion har udarbejdet for DR.

Selvom hjernen er en slags ”computer”, der styrer hvad vi tænker, gør og siger – så har den også brug for at være ”off” engang imellem.

 – Fem råd mod smartphone-afhængighed

– ”Hjernen modtager signaler fra omgivelserne og bearbejder dem, hvorefter den sender nye signaler ud. Før den digitale revolution skulle hjernen ikke forholde sig til signaler konstant, men det skal den nu,” siger Troels W. Kjær, som er hjerneforsker og overlæge ved Roskilde Sygehus, til DR.dk.

Tidligere tænkte man ikke om man måske gik glip af noget, hvis man var væk fra internettet eller fastnettelefonen. Der kunne folk ringe og få fat i en når man var hjemme – og var man ikke hjemme, så tænkte man ikke over det. Dengang ringede man bare igen, hvis det var vigtigt.

Men i dag tænker de fleste nok, hvis telefonen er uden lyd eller gemt væk i tasken om de måske går glip af en SMS, mail eller noget på de sociale medier, mens de er optaget af noget andet.

 – Flere danskere bliver smartphone-afhængige

Afhængighed af smartphones er udbredt
Afhængighed af smartphones er udbredt

Smartphone-forbrug giver konsekvenser

Mobilbruget kan have konsekvenser på sigt for os.

– ”Vi kan for eksempel få sværere ved at tænke dybe tanker eller at være til stede i nuet sammen med dem omkring os,” siger Troels W. Kjær.

Der er heller ikke nogen ”facitliste” over hvor mange signaler, den menneskelige hjerne kan klare før den giver op. Men er man en af dem, som hele tiden lige skal tjekke Facebook, Instagram, mail og meget andet – ja så kan det gå galt.

– ”Hjernen kan ende med at blive låst fast i en tilstand af alarmberedskab, og det, der kendetegner personer, som går ned med stress, er netop, at deres krop er i konstant alarmberedskab. Den er så at sige hele tiden på vagt,” siger Troels W. Kjær.

 – Har du fået smartphone-fingre?

Man kan hjælpe sig selv, hvis man lægger mobilen væk og slapper af samt laver noget andet i en ”mobilfri-zone” – gerne flere gange i løbet af dagen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer