Har du fået smartphone-fingre?

0

Et af de nye og meget populære ord på de sociale medier er ”smartphonepinky” (smartphone-finger), som følge af megen brug af mobilen. Har du også en smartphone-finger?

Smartphonepinky (smartphone-fingre) fundet på Twitter
Smartphonepinky (smartphone-fingre) fundet på Twitter

Smartphonepinky, på dansk smartphone-finger, er det nye hotte ord på de sociale medier, men er der noget om det?

I 1990’erne, hvor computeren for alvor slog igennem hos den brede befolkning, så kom der en ny lidelse til, som hed ”musearm”. Denne ”lidelse” blev hurtigt en folkesygdom, hvor folk fik nedsat arbejdsevne og havde langtidssygemeldinger fra deres arbejdsplads.

– ”Musearm er en tilstand, der opstår i forbindelse med brugen af computer. Begrebet musearm omfatter alle de symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagne belastninger af muskler, ledbånd, sener og nerver. Begrebet dækker over mange forskellige tilstande i skulderen, armen, håndleddet og hånden, således at både symptomerne og diagnoserne kan variere. Der følger ofte nakkesmerter med tilstanden. Fællesnævneren er, at besværet skyldes langvarigt arbejde ved computer,” sådan lyder beskrivelsen af musearm på Sundhed.dk.

En sådan beskrivelse er der altså endnu ikke af en ”smartphone-finger”, men de mange brugere på nettet mener, at overdreven brug af mobilen kan ændre den menneskelige anatomi, der kort og godt gør lillefingeren er bøjet ud af facon. Prøv for sjov blandt andet at søge på Twitter under #smartphonepinky.

Det er blandt andet det japanske mobilselskab NTT DoCoMo, som har udsendt en advarsel på Twitter om, at forkert brug af mobiltelefonen kan føre til skader på lillefingeren – særligt, hvis man lader telefonen støtte på lillefingeren når man holder den.

Ekspert: Mobilen kan give belastningsskader

Internetmagasinet Femail har talt med Tim Allardyce, som er en anerkendt fysioterapeut, der mener, at man er i risikogruppen for skader, hvis man skriver mange SMS-beskeder og e-mails, da det kan føre til belastningsskader i fingerleddene. Det skriver BT.dk.

Smartphonepinky (smartphone-fingre) fundet på Twitter
Smartphonepinky (smartphone-fingre) fundet på Twitter

– ”På kort sigt kan det medføre hypermobilitet af de små led i fingrene, hvor ledbåndene bliver forstrakte. På længere sigt, over en periode på flere årtier, kan overforbrug af fingre og tommelfingre forårsage osteo-arthritis som er brusk der degenererer mellem leddene,” siger han ifølge Dailymail.

Ifølge overlæge på Klinik for håndkirugi på Gentofte Hospital, Tine Weys, så er der ikke hold i historien. Hun mener i stedet, at der er tale om patienter med ”kuskefingre”, hvilket skyldes en bindevævslidelse, som typisk rammer ring- og lillefinger. Disse er blandt andet arvelige. Det skriver MetroXpress.dk.

Sådan kan du forebygge skader

Med kun få og meget enkle råd, så kan du forhindre at du får alt for slemme fingerskader.

  • Hold din smartphone på forskellige måder
  • Undgå at have din smartphone i hånden for længe ad gangen
  • Sæt din smartphone i en holder
  • Benyt evt. stemmeassistent til at diktere beskeder når det er muligt

Der har lige siden musearmen været forskellige lidelser, som stammer fra brugen af diverse elektroniske enheder. En anden lidelse er den såkaldte tech-neck (teknologi-nakke), hvilket man kan få ved at sidde for længe bøjet over sin smartphone eller tablet.

Mere til historien

Generelt bliver flere og flere smartphoneafhængige, men der skulle altså ikke være noget om snakken med dine såkaldte smartphone-fingre og overdreven brug af mobilen. Du kan se nærmere på disse fem tips omkring smartphone-afhængighed, hvis det har din interesse.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer