Her er årtiets 10 vigtigste gadgets

4

VIDEO: Kom tæt på de 10 tech-gadgets der definerede et helt årti. Hør om aftrykkene fra Tesla, Raspberry Pi, Chomecast og iPad.

Se med når jeg gennemgår toppen af hitlisten over årtiets vigtigste gadgets, ifølge Time.

Mængden af elektronik på markedet er eksploderet de seneste 10 år. Derfor er det vildt svært, når der skal vælges og fravælges til en top-10 over hvilke gadgets, der definerede årtiet.

Det har dog ikke forhindret nyhedsmagasinet Time i at gøre et forsøg.

Time har på deres hitliste blandet andet den bærbare spilkonsol Nintendo Switch. Nintendo har siden Game Boy i 1989 haft en fantastisk track-record inden for mobil gaming, skriver Time.

Inden for spil nævnes også Xbox Adaptive Controller som en bemærkelsesværdig dims. Denne blev designet for handicappede for at hjælpe dem med bedre at kunne styre spillene på Windows og Xbox One.

Apple Watch har også fundet vej til listen. Ifølge Time har Apple Watch sat standarden for, hvad et smartwatch skal kunne. I dag er Apple førende i kategorien smartwatches og er desuden verdens største urproducent.

Amazon Echo smarthøjttaleren med stemmetjenesten Alexa fandt vej til listen i midterfeltet. Amazon var først på markedet og fik blandt andet Google og Apple ud af starthullerne. Amazon har solgt 100 millioner ”Alexa”-højttalere alene i 2019.

RETRO-TECH: 10 ting du ikke vidste om telefonboksen

Toppen af hitlisten: Det 5 allervigtigste gadgets

5: DJI Phantom: I 2013 kom DJI Phantom dronen. Den betegnes som den mest genkendelige drone og i øvrigt den mest populære på YouTube.

Udviklerne af DJI Phantom havde som mål at gøre flyvning let for amatørbegyndere samt professionelle luftfotografer. Dronen ligger på femtepladsen, fordi den er en af mest genkendelige droner på markedet, der samtidigt definerede kategorien.

4. Chromecast (2013): Google har med streaming-donglen Chromecast, der blot sættes I HDMI-porten, demokratiseret adgangen til streaming. Chromecast sparker liv i selv gamle tv-skærme, der for længst har aftjent deres værnepligt på markedet.

Den lette adgang, blandt andet via en lav pris, har give millioner af mennesker på hele kloden adgang til denne nye fremadstormende måde at se TV- og videoindhold på.

Siden den første version i 2013 har Google sendt adskillige Chromecast-versioner på markedet her i blandt Chromecast Audio, der desværre er taget af markedet. Den hidtil nyeste version understøtter 4K og kan benyttes sammen med Googles spiltjeneste Stadia.

Googles indflydelse på streaming-markedet må ikke undervurderes, lyder det fra Time.

3. Raspberry Pi (2012): Det var meningen, at børn og unge på skoler, skulle bruge Raspberry Pi til at lære kodning. Sådan gik det ikke helt. Eller… Jo. Sådan gik det OGSÅ.

Raspberry Pi er nemlig også blevet brugt af nørder til at håndtere alt fra automatiseringer, styring af lys, musik, som vejrstation, cloudserver, retro-spilkonsol og meget andet. Raspberry Pi er absolut en bemærkelsesværdig mikrocomputer.

2. Tesla Model S (2012): Ikke nok med at Tesla er blevet et ikon inden for elektroniske biler. Tesla har også ændret vores opfattelse og forventninger til biler i almindelighed og en Tesla indeholder så meget elektronik, at bilen nu findes på en hitliste over gadgets.

Tesla har rusket op i den gamle sløve bilindustri – måske er Elon Musks bilprojekt bilbranchens svar på en iPhone?

Time har Tesla Model S på andenpladsen over årtiets vigtigste gadgets.

1. Apple iPad (2010): Lige som Tesla ændrede forventningerne til elektriske biler og Apple ændrede smartphonemarkedet, så har iPad skubbet på en lignende udvikling.

Tabletmarkedet er de seneste 10 år blevet defineret af Apples bud på en tablet, der kom i 2010. Spørger du på gaden, vil iPad være dén enhed, der nævnes som den første, når folk bliver bedt om at nævne en tablet.

Det er særligt de mange apps, som er specialudviklet, til at udnytte den store skærm, der har gjort iPad populær. Google sov i timen og tog aldrig markedet for Android tablets seriøst. I flere år var en tabletoplevelse på Android defineret af smartphone-apps, som blev zoom op til fuld skærm. Det blev aldrig rigtigt godt.

I sommer meddelte Google, at de ikke længere vil satse på kategorien.

Vores opfattelse af hvad der er en bærbar computerenhed har også ændret sig de seneste 10 år. Mange har i dag en iPad som hjemmets eneste computer.

Ifølge Time er iPad den vigtigste gadget i 2010’erne.

LÆS OGSÅ: Derfor er iPad årtiets vigtigste gadget

Mere til historien

Da den første iPad kom på markedet, var Apples topmodel iPhone 3GS. Den havde 3,5 tommer skærm. I sammenligning med iPhone 3GS, og den efterfølgende iPhone 4, var en 9,7 tommer-iPad skærm enorm stor. Siden er skærmene på både telefoner og tablets vokset en hel del.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer