Din smartphone har et fantastisk batteri
Smartphonen holder strøm i kort tid, men det er din egen skyld. Du har en fantastisk telefon med et super-batteri.
Batterierne er i dag langt bedre end for 10-20 år siden, men i dag har vi en minicomputer i lommen – ikke en mobiltelefon.
Fra mobil til computermobil
Den gamle Nokia telefon skulle kun oplades én gang om ugen. Derfor synes mange, at nutidens smartphones har elendige batterier. Det er bare ikke rigtigt.
Batteriet i din smartphone er et fantastisk stykke elekronik, der er langt bedre end hvad Nokia 3310 bød på. Problemet er, at vi i dag bruger telefonen som en lille, men yderst kraftig, computer. Derudover er smartphonen i brug hele tiden – langt mere end den gamle mobiltelefon fra starten af nullerne.
Det skriver DR, der i en temaartikel har sat fokus på batterierne.
– ”Vi er blevet forkælede. Vi stiller slet ikke spørgsmålstegn ved, at det overhovedet kan lade sig gøre at have en mobiltelefon, der kan holde strøm hele dagen, selvom vi bruger den til at se video, tage billeder, ringe og gå på nettet,” siger Dorthe Ravnsbæk, lektor på SDU og ekspert i batterier, til DR.
GUIDE: 5 råd der giver batteriet længere levetid
De seneste 10-20 år er batterierne blevet mindre. Det har kunne lade sig gøre at presse rigtigt meget ydelse ind på meget lidt plads. Telefonerne er dermed blevet tyndere.
Vores forventning er, at smartphonen i dag også har et lækkert design.
Denne smartphone skal kun oplades to gange om ugen
I forhold til de gamle batterityper kan nutidens batterier holde til langt flere op- og afladninger – og har i det hele taget bedre levetid.
Det ville være nærliggende bare at sætte et endnu større batteri i smartphonen, for at få den til at holde strøm i længere tid, men forbrugerne vil efter alt sandsynlighed vende tommelfingeren nedad.
– ”Hvis producenterne kunne få et batteri som kunne holde længere, er jeg sikker på, at de ville putte det i deres telefoner. Men jeg tror ikke, at forbrugerne vil købe en tykkere telefon, siger Dorthe Ravnsholt til DR.
Batterierne har udviklet sig vildt
Siden datidens batteriteknologi er der sket meget. Hurtigopladning er ét eksempel. Mange telefoner kan på blot en halv time fyldes med strøm til en hel dags brug, hvis man vel at mærke har en hurtigoplader.
VIDEO: Lukning af apps forlænger ikke batteritiden
Trådløs opladning er også begyndt at rykke. Denne teknologi er ligeledes blevet bedre og hurtigere. Fordelen ved trådløs opladning er, at vi bare kan lægge telefonen fra os, hvorefter den lader op uden der skal bøvles med kabler. Selv holdere til bilen er begyndt at komme med denne teknologi.
Dertil kommer, at vi stort set kan få vores telefoner opladet overalt. Alle har et kabel liggende uanset hvor du kommer frem. Desuden er der i dag kun tre kabel-standarder på markedet; MicroUSB, USB-C og Lightning.
I gamle dage var der unikke stiktyper hos hver enkelt producent, og de var ikke bange for at skifte stik fra model til model.
Så inden du næste gang brokker dig over batteriet i din smartphone, så tænk på hvor vild en teknologi du har i lommen.
GUIDE: 10 tips der forlænger batteritiden på din iPhone
Vildt lang tid på en opladning
Mere til historien
I dag kan de moderne telefoner ligge i rigtigt lang tid, og være tændte, uden at bruge ret meget strøm fra batteriet. Prøv at tænk over hvor længe eksempelvis din iPad kan ligge i tasken, uden stort set at have brugt strøm.