Bag om Qi-trådløs opladning

BAGGRUND: Opladning uden kabler går en lys fremtid i møde, men hvordan virker det?

Du lægger telefonen på en kedelig plastikflade. Skærmen vågner og telefonen begynder så småt at lade op. Det virker måske som magi, men teknologien bag kender du sikkert fra fysik i folkeskolen: induktion, forklarer mediet Ars Technica.

Galaxy Note 8

Samsung er en af producenter, der understøtter trådløs opladning via Qi. Her ses en Galaxy Note 8. (Foto: Samsung)

iPhone 8 og iPhone 8 Plus – her er de

Teknologien har det noget misvisende navn “Qi trådløs opladning”. For selvom navnet antyder det, så skal man faktisk bruge kabler. Men i stedet for at stikke en ledning i telefonen, skal den sættes i opladestationen. Den kan så trådløst overføre strømmen til telefonen, som ligger ovenpå.

Opladestationen kan overføre strøm til modtageren via en spole. Denne spole sidder typisk under telefonens bagside og fungerer som modtager. Men når man skal overføre strøm trådløst må der ikke være ledende materialer imellem afsender og modtager. Det er blandt andet derfor, at iPhone 8 og Samsung Galaxy S8 har bagsider i glas.

 – Qualcomm skruer op for opladningshastigheden

Langsom opladning

Trådløs opladning er dog ikke uden problemer. Den største ulempe sammenlignet kablet opladning er den forholdsvis lave effekt, som standarden understøtter. 15 watt er nemlig det maksimale, som standarden understøtter. Men det kræver, at telefonen understøtter samme effekt. Og med iPhone 8 er det ikke tilfældet. Den kan nemlig kun modtage 7,5 watt.

TEST: Samsung Galaxy S8+ – mega flot, kompakt og med kompromisser

Derudover stiller trådløs opladning også et krav til forbrugeren om at investere i en ny opladning. Det er nemlig de færreste telefoner, der inkluderer en trådløs oplader. IKEA har ganske vist opladere til 200 kroner, men hvorfor skal man købe en oplader, når der allerede følger en kablet en af slagsen med til telefonen?

Det bør også nævnes, at Qi-trådløs opladning har en række konkurrenter. De tæller eksempelvis Power Matters Alliance (PMA) og Alliance for Wireless Power. Senest har Apple også meddelt, at man arbejder på sin egen standard, AirPower, for trådløs opladning. AirPower bruger elementer fra Qi-standarden, men en Samsung-telefon vil ikke kunne lade op via Apples kommende opladestation. 

Mere til historien

Qi-standarden blev publiceret i 2009. Der skulle gå tre år før standarden fandt vej til et forbrugerprodukt. Nemlig Nokias Lumia 920 fra 2012.

Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Apple fortalte ikke om vigtig iPhone-ændring

Nu kommer pengene til dem, som lagde sag an mod Apple for at gøre iPhones langsommere. 627 kroner er på vej.

(mere…)
USB-oplader fra Ikea tilbagekaldes

Ikea advarer mod deres egen USB-oplader.

(mere…)
Sådan tjekker du batteriet på din iPad
(mere…)
Apple bringer Qi2-opladning til ældre iPhones

Den næste større iOS-opdatering bringer Qi2-opladning til iPhone 13- og iPhone 14-modellerne.

(mere…)
Trådløs opladning får et løft

Den første trådløse oplader med Qi2 standarden, er lige om hjørnet. Opladebrikken fastholdes med magneter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram