Fem råd der giver batteriet længere levetid

2

TIP: Her er fem råd til, hvordan du holder batteriet i din smartphone, tablet eller anden elektronisk dims, i god form.

LG G Flex batteri
LG G Flex er den første telefon med et batteri der buer. Batteriet kan ikke udskiftes af brugeren (Foto: MereMobil.dk)

Vi er dybt afhængige af god performance fra batterierne i vore gadgets, og ved at følge fem enkle råd, kan batteriets levetid forlænges. På enheder hvor det ikke på egen hånd er muligt at udskifte batteriet, er god batteribehandling essentielt.

Et litium-ion batteri, som er den type der sidder i moderne elektronik, holder til omkring 1.000 op- og afladninger, ved almindeligt brug. Under normale omstændigheder har et batteri en levetid på to år, hvor kapaciteten er i orden. Derefter går det ned ad bakke for performancen.

Herunder er fem gode råd til, hvordan du holder batteriet i din smartphone, tablet eller anden gadget i form.

Tip: Sådan bliver du en bedre mobilfotograf

1. Pas på temperaturen

Hvis et batteri anvendes ved høje temperaturer eller oplades ved lave grader, reduceres levetiden. Ligger batteriet i sollys eller på radiatoren, sker nedslidningen hurtigere.

Har batteriet en temperatur på 50 grader eller mere, ældes det over fire gange så hurtigt, som ved 20 grader.

Hvis en bærbar computer ikke får nok luft, fordi køleribber eller blæser er tildækket, eller den lægges i tasken uden at være slukket, kan temperaturen blive høj, og det skader i sidste ende batteriet.

Batteriet bør have stuetemperatur inden det oplades. Så at komme ind fra kulden, og sætte opladningen i gang med det samme, er også en dårlig idé.

2. Skal ikke lade i 24 timer første gang

En kendt myte om batterier er, at de skal lade op i 24 timer den første gang. Dette råd hører fortiden til, hvor nikkel-cadmium batteriet blev anvendt.

Der er altid lidt strøm på fra fabrikken, og enheden kan anvendes direkte ud af pakken.

3. Batteriet må gerne sjatoplades

Der sker ikke noget ved at oplade smartphonen, eller andre enheder, i løbet af dagen. Der er ingen grund til at tømme batteriet helt, før der kommer mere strøm på.

Husk desuden på, at batteriet ikke må tømmes helt. I nogle enkelte tilfælde vil det bryde sammen og ikke kunne genoplades.

Hvis der oplades, når batteriet stadig har omkring 80 procents kapacitet tilbage, kan det faktisk oplades helt flere gange.

4. Brug den originale oplader

Den medfølgende oplader til produktet vil altid oplade med den rigtige spænding, og det vil forringe batterilevetiden, hvis der lades med for høj spænding.

I dag har telefonerne intelligente ladekredsløb, der forhindrer forkert opladning, men alligevel bør man ikke presse den følsomme elektronik.

5. Tilslut den bærbare til stikkontakten

Anvendes en bærbar computer hjemme eller på kontoret, hvor der er strøm til rådighed, så tilslut opladeren.

Ladekredsløbet vil slå batteriet fra, og computeren vil køre på strøm fra opladeren. Dermed fjernes også sliddet på det indbyggede batteri.

Kilder: Teknologisk Institut og ekspert i svagstrømsteknik Lars Moeslund Nielsen, SRO.dk.

Mere til historien

Flere gadgets kan kun åbnes af et autoriseret værksted, da mange produkter er limet sammen, eller der benyttes samlingsmetoder, som kræver specialværktøj. Nogle af de nyeste telefoner understøtter lynopladning, eksempelvis LG G2 og HTC One (M8). Disse kan med den korrekte oplader, fylde batteriet fra 0-80 procents kapacitet, på kun én time.

Læs også:
Så mange megabytes bruger du fra datapakken

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer