Radio Mercur lever stadig hjemme hos Martin

5

VIDEO: Martin fandt Radio Mercurs originale bånd med uerstatteligt materiale. Mercur var starten på en revolution for den frie kommunikation.

Tiden før YouTube og smartphones

I dag kan alle være et medie og frit udgive udsendelser og materialer til befolkningen.

Men sådan har det ikke altid været. Danmark har haft radio- og tv-monopol helt op i 1980’erne. Magthaverne var bange for “almindelige mennesker”, og hvad de kunne finde på, hvis de pludselig fik fri adgang til at kunne kommunikere med den brede befolkning. Elektroniske medier som radio og TV blev anset som værende “farlige”.

Denne balance har internet, computere, streaming og smartphones ændret.

Fra 1958 til 1962 sendte Radio Mercur, der var Danmarks første reklameradio, og samtidigt den første piratradio. Altså en radio uden sendetilladelse fra myndighederne.

TV 2 har dramatiseret og produceret historien om radioen i serien ”Mercur”, der debuterede på TV 2 Charlie, og efterfølgende blev sendt på TV 2 (hovedkanalen).

Programmerne til Radio Mercur blev optaget på land, i Gentofte, og blev sejlet ud til sendeskibet i Øresund. Herfra blev spolebåndene afviklet. Skibet lå for anker i internationalt farvand, og var derfor uden for lovens lange arm. FM-sender og antenner fra hjemmebyggede.

Gamle bånd med 50-60 år på bagen skulle man tro for længst var smidt ud eller gået til, men sådan er det (heldigvis ikke).

Martin finder gamle originale Radio Mercur bånd

radiomercur
Radio Mercur studie på land. Herfra blev udsendelserne optaget på spolebånd. Efterfølgende blev de sejlet ud til sendeskibet i Øresund. (Foto: Dansk Radio)

Ved et lykketræf gør radioentusiasten Martin Rasmussen fra Odense i 2017 et fund af de helt store. Han får hænderne på 348 originale spolebånd, der har været brugt på Radio Mercur mellem slutningen af 50’erne og frem til starten af 60’erne.

Martin har websiten Dansk Radio, som bedst kan beskrives som et online lydmuseum med udpluk fra hans samling på næsten 6.000 lydklips, avisartikler og anden dokumentation fra danske radiostationer gennem tiderne.

Båndene fra Radio Mercur viste sig at indeholde radioreklamer. Disse tegner et helt unikt billede af datidens radio og reklamer. I båndstakken dukker eksempelvis reklamer for FONA frem. Datidens helt store skuespillere deltog i alt fra udsendelser til reklamer på radioen. FONA reklamerne blev således indtalt af Dirch Passer.

I videoen herover fortæller Martin Rasmussen om det store guldfund. Hør også en reklame for FONA og se hvordan Radio Mercurs studier så ud.

Har du gamle bånd på loftet?

radiomercur.1960
Sådan så afviklingen ud på Radio Mercurs sendeskib i 1960. Billedet viser båndmaskinerne, der afviklede programmerne. På væggen ses spolebånd med eksempelvis jingles. (Foto: Dansk Radio).

Finder du en stak bånd på loftet, så beder Martin fra Dansk Radio til, at du IKKE smider dem ud. Han vil meget gerne afhente, lytte på indholdet og arkivere det for eftertiden. Hvorefter han så gerne returnerer det eller destruerer det for dig.

Der findes meget få programoptagelser fra Radio Mercurs fireårige sendeperiode. Derfor er det yderst interessant, at få optagelser som private måtte have liggende, frem i lyset inden det er for sent. Bånd og optagelser forgår nemlig med tiden.

Op gennem 1970’erne og 1980’erne blev rigtigt mange udsendelser fra Danmarks Radio overspillet, fordi båndene blev genbrugt. Bånd var på daværende tidspunkt meget dyre, og musikudsendelser ansås ikke for bevaringsværdige – ej heller til genudsendelser.

Eksempelvis findes der heller ikke ret mange optagelser med tiden store radiostjerne Christian Flagstad.

De gamle båndmaskiner er penge værd

Gamle spolebåndoptagere, af dem der anses for værende af høj kvalitet i 1960’erne og 70’erne, kan i brugtsalg være ganske mange penge værd. Se vores indslag om gamle værdifulde spolebåndoptagere, og bliv klogere på hvilke maskiner der ikke må smides ud.

Heller ikke kassettebåndoptagere skal smides på genbrugspladsen. I undergrunden lurer netop nu en forkærlighed for de gamle kassetter med båndsus. En god båndoptager kan sagtens handles på DBA til omkring 500 kroner.

VIDEO: Så overraskende mange penge er din gamle spolebåndoptager værd

Mere til historien

Denne artikel er bragt i samarbejde med DBA Guide.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer