Så overraskende mange penge er gamle spolebåndoptagere værd

VIDEO: Er du træt af musikstreaming? Gå retro med en spolebåndoptager. De gamle spolebåndoptagere er utroligt mange penge værd. 7.000 kroner er ikke unormalt.

Hvad siger du? 2.500 kroner? For den der?

AKAI GX 630D

AKAI GX 630D spolebåndoptager blev solgt for 2.500 kroner. Den er 40 år gammel (Foto: MereMobil.dk)

Fornyligt troppede en kammerat op på mit kontor med en spolebåndoptager under armen. Eller rettere på en trækvogn. Sådan en maskine er virkelig tung! Godt 20 kilo.

- ”Gider du ikke have den stående lidt. Der kommer en med toget fra København og henter den om nogle dage. Jeg har solgt den for 2.500 kroner,” lød beskeden. Med til historien hører, at jeg bor i Odense.

Jeg var oprigtigt overrasket! 2.500 kroner! Efter et tjek af spolebåndoptagere på DBA overvejede jeg kortvarigt om den skulle stå i pengeskabet. Modellen større, end min kammerats, blev udbudt til 6.500 kroner, men så har den også autoreverse. Altså hvor du kan afspille ”bagsiden” af båndet, uden at vende båndet om.

Som du kan se i ovenstående video så kunne jeg ikke holde fingerne for mig selv. Jeg MÅTTE simpelthen sætte strøm til den.

Lyden holder stadig

Selvom det er et stort skrummel, skal du ikke rynke på næsen. Lydkvaliteten kan være uovertruffen på spolebånd.

- ”Det er en gængs opfattelse, især blandt lydstudier, at den bedste lyd fås fra et kvarttomme eller heltomme master-spolebånd. Sådanne blev, og bliver stadig, brugt til audio-mastering i lydstudier verden over. Hvis maskinen er kalibreret korrekt og båndet er i god stand, overstiger kvaliteten nærmest alt andet. Før i tiden var dette referencen og de sjældne masterbånd er højt eftertragtede hos lydentusiaster og samlere. I dag er referencen typisk digitale hi-res masterfiler,” fortæller lydekspert og produkttræner Thomas Holm Petersen fra Hi-Fi Klubben til MereMobil.dk.

Hvis ikke du vil droppe musikstreaming så kan en spolebåndoptager være et særdeles fedt supplement.

Derfor er spolebåndoptageren stadig interessant

Umiddelbart virker en spolebåndoptager klodset og gammeldags, men det er præcis som med gamle biler. De bliver bedre med alderen. Først og fremmest emmer designet af vintage. Den kan altså blive en flot del af boligindretningen Men det tæller kun, hvis maskinen er sat til, og fungerer.

Inden dette guldfund blev afhentet, måtte jeg som nævnt lige afprøve den. AKAI GX 630D, som maskinen hedder, er produceret mellem 1976 og 1979, men den kører stadig, som da den kom fra fabrikken i Japan i 70’erne. Mekanikken er totalt lydløs. For det her ER nemlig mekanik. Den er fra før mikrochips holdt deres indtog i alt.

Selve mekanikdelen er med til at gøre spolebåndoptagere interessante. Det er imponerende godt lavet.

Dernæst kommer lyden, der ikke bare er god, men som har den der ubeskrivelige retro-sound. Ja, der er lidt båndstøj, men det er en del af charmen, og det giver lyden en helt unik ”følelse”. Der er ingen tvivl om, at hvis maskinen blev justeret og kalibreret - og jeg skaffede et helt nyt bånd, ville lydoplevelsen være betydeligt bedre.

- Mere retro: Disse tech-ting var populære for 40 år siden

Billeder fra videoen

Funfact: Det ville den koste i dag

Med udgangspunkt i AKAI GX 630D gravede jeg en gammel omtale fra 70’erne frem.

Beskrivelsen lød: ”Båndoptageren for den krævende hi-fi entusiast: ’Store’ spoler, fine data og indbygget Dolby B støj-reduktionssystem. Halv-professionel konstruktion med henblik på meget lang levetid”.

Jeg tror ikke nogen i 1976 havde forestillet sig, at maskinen skulle leve i over 40 år.

Ifølge Hi-Fi Revyen-78, et hedengang magasin om Hi-Fi, var prisen 7.690 kroner, da spolebåndoptageren blev introduceret i Danmark. I dag ville den pågældende model koste 28.812 kroner, hvis vi omregner datidens pris til nutidskroner.

Tak til Worldofhifi.dk for at bidrage med prisoplysningerne.

Disse spoleoptagere er penge værd

spolebåndoptager fra Tandberg

Liggende spolebåndoptager fra Tandberg kan købes eller sælges for 300-400 kroner. Det er de store maskiner, med store spoler, der for alvor er penge værd (Foto: DBA)

Ikke alle spolebåndoptagere er mange penge værd. Det er primært de store maskiner fra Revox, Sony, Tandberg og Akai der i dag for alvor har værdi.

Jeg har blandt andet fundet en velholdt Revox PR99 til 10.500 kroner. En Teac X1000 udbudt til 5.500 kroner og en Tandberg TD20 til 5.000 kroner.

Nu er disse maskiner nok solgt, når du læser denne artikel, men det giver dig stadig en indikation af, hvordan prisen ligger lige nu.

I den anden ende af prisspektret findes de ”liggende” spolebåndoptagere til små spoler, men også disse er penge værd. Mellem 400 og 800 kroner. Sådanne maskiner kan være gode, hvis du har gamle spolebånd, der skal overspilles til et digitalt format.

Du skal i øvrigt ikke smide gamle spoler ud. Særligt ikke hvis det er de store metalspoler. Disse kan være fra 300-400 kroner værd per styk, såfremt der er bånd på.

Nu har den omtalte Akai spolebåndoptager fået nyt liv et andet sted, og Thomas Holm-Petersen fra Hi-Fi Klubben er på vej i kælderen.

- ”Jeg skulle tage meget fejl, hvis ikke det er sådan en, der står i kælderen hos mine forældre,” sagde han, inden samtalen sluttede.

- Retro-mobiler: Sådan var mobilerne for 12 år siden

Mere til historien

Når du køber gammelt udstyr så sørg for at afprøve det inden købet. Hvis der er noget der larmer eller skurer, så skal du gå uden om maskinen. Reservedele er nemlig ikke nødvendigvis lette at fremskaffe. Denne artikel er bragt i samarbejde med DBA Guide.

iPhone 15 er NÆSTEN en iPhone 14 Pro.

VIDEO: Se denne video før du køber iPhone 15, der er en reel nyhed.

(mere…)
Jeg er vild med designet på Galaxy Watch6 Classic

VIDEO: Flot design og gode sundhedsfunktioner, men desværre en del fejl i brugeroplevelsen - dog stadigvæk det bedste Android-smartwatch.

(mere…)
Sådan undgår at blive svindlet digitalt

TIP: Her er 5 gode råd til, hvordan du undgår digital svindel, hvilket cirka 150.000 danskere hvert år oplever.

(mere…)
Før barnets første mobil - dette skal du overveje

GUIDE: Hvornår skal børn have den første mobil? Hvilket abonnement skal vælges? Her er hjælp til børn, forældre og mobiler.

(mere…)
Er den innovativ? Kom tæt på Motorola Razr 40 Ultra

VIDEO: Dette er måske den mest innovative klaptelefon netop nu. Her sammenligner jeg Motorola Razr 40 Ultra med Samsung Galaxy Z Flip5.

(mere…)
Sådan er den nye Samsung Galaxy Z Flip5

VIDEO: Samsung Galaxy Z Flip5 er en klaptelefon med en stor og frontskærm, der desværre ikke udnyttes godt nok. Se testen her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram